'Soykırım' hamlesi sonuçsuz

ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, "Soykırım Tasarısı"nı 48 saat içinde oylatmaya çalışacağı iddia edildi. Ancak beklenen oylama, bugün gerçekleşmedi. Temsilciler Meclisi’nin bir sonraki toplantısı salı günü yapılacak.

'Soykırım' hamlesi sonuçsuz

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen Ermeni Tasarısı'nı, dün Meclis gündemine getirebileceği iddiası Ankara-Washington hattında hareketli dakikalar yaşanmasına neden oldu.

Temsilciler Meclisi dün yapılan çalışmalarında tasarıyı görüşmedi. Meclis çalışmalarına salı günü devam edecek.

Tasarı, geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi'ne bağlı Dış İlişkiler Komitesi'nden 22'ye karşı 23 oyla geçmişti.

Pelosi'nin, uzun süredir Temsilciler Meclisi'nde bekleyen tasarıyı, yeni yıldan sonra Cumhuriyetçilerin ağırlık kazanacağı yeni Kongre çalışmasına başlamadan meclis gündemine taşıyabileceği belirtilmişti.

Şu anki meclisin görev süresi, Noel tatiliyle birlikte önümüzdeki günlerde sona erecek. Bu nedenle, Ermenilerin büyük destekçisi olarak bilinen Pelosi'nin de tasarıyı meclise taşımayı düşündüğü ifade ediliyor.

Amerikan-Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) de, Pelosi'nin tasarıyı önümüzdeki 48 saat içinde meclise getirebileceğini ifade etmişti.

DAVUTOĞLU, CLINTON'I ARADI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısı konusunda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı arayarak, tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesini istedi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Clinton'ı arayan Davutoğlu konunun ciddiyetine dikkati çekti. Davutoğlu, bu tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesi gerektiğini de vurguladı.

Clinton'ın da Türkiye-ABD ilişkilerine verdikleri önemi bir kez daha dile getirdiği ve bu konuda ABD yönetiminin tutumunun değişmediğini, tasarının gündeme gelmemesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirttiği öğrenildi.

ABD DIŞİŞLERİ: TASARIYA ŞİDDETLE KARŞIYIZ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısına "şiddetle karşı olduklarını" söyledi.

Crowley, günlük basın toplantısında, bir soru üzerine, tasarının meclise gelmesi olasılığından haberdar olduklarını kaydetti.

"Bu tasarıya şiddetle karşıyız" diyen Crowley, iki ülkenin ortak tarihlerini ele almalarının en iyi yolunun, normalleşme sürecinden geçtiğine inanmaya devam ettiklerini ifade etti.

TAN: TÜRK-AMERİKAN TOPLUMUNUN GEREKLİ DUYARLILIĞI GÖSTERECEĞİNDEN EMİNİM
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısına karşı, "tüm Türk-Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden emin olduğunu" söyledi.

Sosyal paylaşım ağı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ermeni örgütlerinin 1915 olaylarına ilişkin iddialar içeren tasarının Temsilciler Meclisi'nde bugün-yarın oylanması için kampanya başlatıldığını" belirten Tan, "Tüm Türk Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden eminim" dedi.

KINIKLIOĞLU: OBAMA'NIN DEVREYE GİRMESİ GEREKİYOR
NTV canlı yayınına katılan Türk-Amerikan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti’li Suat Kınıklıoğlu, tasarının Amerikan Temsilciler Meclisi’ne gelmemesi için Türkiye'nin hem hükümetle hem de ABD'deki lobilerle karşı atağa geçtiğini söyledi.

Kınıklıoğlu, "Kongrenin kapatılmasının getirdiği karışılık ve meşruiyetinin sona ermesinden kaynaklanan adeta yangından mal kaçırırcasına bir geçirme teamülü var. Tabii ki Büyükelçiliğimiz, Dışişleri Bakanlığı ve Hükümet olarak bunun önlenmesi konusunda hem lobi şirketlerimiz hem yönetim nezdinde hem Amerika’daki Türk Toplumu nezdinde oradaki kongre üyelerine baskı yapmaları yolunda yoğun bir çalışma var." şeklinde konuştu.

Kınıklıoğlu, tasarının Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi halinde geçebileceğini belirterek "Tasarı Meclis’ten geçerse de senatoda onaylanması çok kolay olacaktır. Obama’nın ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile görüşmesi gerekiyor. Onun bu tasarıyı getirmesinin Türk-Amerikan ilişkilerine önemli zararlar verebileceğini Afganistan’dan, Pakistan’a, Ortadoğu barış sürecinden Balkanlar’a kadar geniş bir yelpazede birlikte çalıştığı ülkeyle ilişkileri çok olumsuz bir mecraya sürükleyebileceğine ikna etmesi gerekecek.

Umarım aklıselim galip gelir ve sadece Türk-Amerikan ilişkileri değil Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesine çok büyük zarar vereceği aşikar olan bu tasarıyı genel kurula getirmeye karar vermezler." diye konuştu.

HOLMES: AMERİKAN YÖNETİMİ DEVREDE
ABD'deki Türk kuruluşları, Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'ne gelme ihtimali karşısında harekete geçerek, Amerikan yönetimi ve Kongre üyeleriyle temaslarda bulunuyor.

Amerikan-Türk Konseyi (ATC) Başkanı James Holmes, tasarının Temsilciler Meclisi'nde oylanabileceğine yönelik iddiaların doğruluk payı olabileceğini söyledi.

Tasarıyı meclis gündemine taşıyabileceği belirtilen Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin ofisiyle temasta bulunduklarını belirten Holmes, Pelosi'nin tasarıyı bugün ya da yarın gündeme getirmesinin olası olduğunu gözlemlediklerini kaydetti. Holmes, "Dolayısıyla buna gerçek ve ciddi olarak bakıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları ve Ulusal Güvenlik Konseyi ile temasa geçtiklerini dile getiren Holmes, "Yönetime, tasarının desteklenmesinin, Türk-Amerikan ilişkilerine ve Amerikan çıkarlarına zarar vereceğini anlamaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Holmes, bir soru üzerine, Mart ayında tasarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülmesi sırasında tepkisini ortaya koyan ABD yönetiminin, bu kez de konuyla ilgili devrede olduğunu söyledi.

'ERMENİLERİN SON DAKİKA DENEMESİ'
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Günay Evinch (Övünç) de bunun Ermeniler tarafından yapılan bir "son dakika" denemesi olduğunu söyledi.

Ermenilerin böyle bir girişimle, Kongre'de kendi konularını gündeme getirmeye çalıştığını belirten Evinch, tasarının Temsilciler Meclisi'ne gelme olasılığını şu ana kadar sadece Ermeni kaynaklardan öğrenebildiklerini, ancak Kongre'den resmi teyit alamadıklarını kaydetti.

Evinch, Cumhuriyetçilerle ve Türkiye'ye yakın Kongre üyeleriyle temasta olduklarını, ancak onların da çıkan haberlerin ciddi olup olmadığını teyit edemediğini ifade etti.

Günay Evinch, "Bizim için, Ermeni lobisinin böyle bir beyanda bulunması, (işin) içinde doğruluk payı olabileceğini gösteriyor. Çünkü, böyle bir beyanda bulunmak çok riskli bir durum. (Yanlış olması halinde) insanları, özellikle Pelosi'yi zor durumda bırakabilecek bir konu" dedi.

Tasarının Temsilciler Meclisi'ne gelme olasılığına karşı hemen harekete geçtiklerini anlatan Evinch, şunları kaydetti:

"Yerel kuruluşlarımız Kongre üyeleriyle hemen temasa geçtiler. İkinci olarak ATAA ve TADF olarak ortak bir açıklama yayımlayacağız. Ayrıca üyelerimize, Kongre üyelerini tasarıyla ilgili aramaları çağrısı yapacağız. Pelosi'nin bunu yapıp yapmayacağını şu anda bilmiyor olsak bile, çıkarlarımızı korumak için tepkimizi ortaya koyuyoruz."

Evinch, Amerikan yönetiminin konuyla ilgili devreye girip girmediğine yönelik soru üzerine, Dışişleri Bakanlığından yetkililerin "konuyu çok yakından takip ettiklerini söylediklerini" belirterek, bakanlığın tasarının Temsilciler Meclisi'nde oylanma olasılığını düşük bulduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...