Srebreniça kurbanları anıldı

Bosna Hersek'in Srebreniça kentinde yaşanan katliamın 14’üncü yıl dönümünde, kurbanlar binlerce kişinin katıldığı törenle anıldı.

Srebreniça kurbanları anıldı

Avrupa'da 2. Savaşı'ndan sonra en büyük trajedi olarak nitelenen Srebreniça katliamını anma töreni, kentin girişindeki Potocari anıt mezarlığında düzenlendi. Törende, kimlikleri yeni teşhis edilen ve katliam sırasında 14-75 yaşları arasında olan 534 kişinin cenazeleri burada düzenlenen bir dini törenle toprağa verildi.


Anıt mezarlığın açıldığı 2003'ten bu yana Potocari'ye bölgedeki 70 mezardan çıkarılan yaklaşık 3 bin 200 kişinin kalıntıları defnedildi.

Anma töreninin organizatörlerine göre, Saraybosna'dan törene katılmak isteyenlere 160 otobüs tahsis edildi. Organizatörler, çok sayıda kişinin de kendi araçlarıyla Srebreniça'ya geldiğini bildirdiler.

Avrupa Parlamentosu'nun geçen ocak ayında aldığı karara göre, Srebreniça katliamı için, bu yıl ilk kez AB ülkelerinde de törenler düzenlenecek.

Anıt mezarlığın açıldığı 2003'ten bu yana Potocari'ye bölgedeki 70 mezardan çıkarılan yaklaşık 3 bin 200 kişinin kalıntıları defnedildi.

8 BİN KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
11 Temmuz 1995'te Srebreniça'yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine göz yummasının ardından bir hafta süren katliamda, kasabada aralarında yetişkin erkek ve erkek çocukların da bulunduğu 8 bin kadar Müslüman Boşnak öldürülmüştü.

Soykırımın işlendiği bölgede ortaya çıkan toplu mezarlardaki cesetlerin kime ait olduğu ancak DNA teknolojisi kullanıllarak, belirlenebildi. Katliam kurbanı binlerce kişi ise hala gömülemiyor. Çünkü bu kişilerin DNA testleri sürüyor, bazıları ise toplu mezarlardan yeni çıkarılıyor.

Bölgede yaşananlar, BM 'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı ve Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 2007 yılında 'soykırım ' olarak nitelendirilmişti.

SORUMLULARIN ÇOĞU YAKALANAMADI
Katliamın sorumlularından biri olan Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış, 13 yıl firari yaşayan eski Sırp lideri Temmuz 2008'de yakalanmıştı

Soykırımın diğer sorumlusu olarak suçlanan Bosnalı Sırp eski general Ratko Mladiç, ise Hâlâ yakalanmadı.

Srebrenica’daki Müslimanlar, Sırpların idaresindeki yönetimin katliamdan sorumlu olan eski Bosnalı Sırp yetkililerle doğrudan bağlantısı olduğunu söylüyor. Srebrenıtsa’nın her köşesinde ise acı ve hüzün hakim.

Sayfa Yükleniyor...