Srebrenitsa'da acılar tazelendi

Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadığı en büyük trajedi olan Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden ve daha önce toprağa verilen 98 kurbanın yeni tespit edilen kalıntıları, Potoçari Şehitliği'ndeki mezarlar açılarak yeniden defnedildi.

Srebrenitsa'da acılar tazelendi

Bosna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'da, Sırplar tarafından 11 Temmuz 1995'te soykırıma uğrayan 8 bin 372 sivilin yattığı Potoçari Anıt Mezarlığı'nda acılar bir kez daha tazelendi.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan Bosnalı Sırplar'ın eski askeri lideri Ratko Mladiç komutasındaki birliklerin 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girmesiyle başlayan katliamın bazı kurbanlarının cenazeleri, aradan geçen 17 yıla rağmen hala tamamlanamadı.

Soykırıma uğrayan ve toplu mezarlara konulan bazı kurbanların kalıntıları farklı yerlerde bulundu.

98 kurbanın yeni tespit edilen kalıntıları, Potoçari Şehitliği'ndeki mezarlar açılarak yeniden defnedildi.

ÖLENLERİN YAKINLARI DA KATILDI
Srebrenitsa'daki Potoçari Mezarlığı'nda düzenlenen çalışmalara Srebrenitsa kurbanlarının yakınları da katıldı.

Adli Tıp Uzmanı ve Podrinye Kayıpları Arama Enstitüsü Başkanı Rifat Keşetoviç, en son işlemin Mayıs ayında yapıldığını ve şimdiye kadar 112 Srebrenitsa kurbanının yeniden toprağa verildiğini söyledi.  İkinci kez toprağa verilecek olan 98 kurbanla birlikte sayının 210 olacağını söyleyen Keşetoviç, bu süreçteki çalışmaların 17 Aralık'a kadar süreceğini ifade etti.

Birkaç günde 8 binden fazla Boşnak'ın katlediliği soykırımın baş sorumlusu Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Miladiç ve siyasi liderleri Radovan Karaciç'in, Lahey'deki Uluslararası Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanması devam ediyor.

Sayfa Yükleniyor...