'Suriye görevi neredeyse imkansız'

Kofi Annan’ın yerine Birleşmiş Milletler (BM) Suriye özel temsilciliğine atanan Cezayir eski Dışişleri Bakanı Lakhdar Brahimi, geldiği görev hakkında son derece karamsar açıklamalarda bulundu.

'Suriye görevi neredeyse imkansız'

BBC’ye röportaj veren Brahimi, Suriye’deki şiddet olaylarını önlemek için Devlet Başkanı Beşşar Esad ile muhalifler arasında uzlaşma sağlamanın ‘neredeyse imkansız’ olduğunu belirtti.

Esad rejimiyle Suriye Ulusal Konseyi arasında Nisan ayında sağlanan ateşkesin devam etmesini sağlayamayan ve görevinden istifa eden Annan’ın yerine gelen Brahimi, “Annan’ın görevini tamamlayabilmesini sağlayacak bir yol görünmediğini” ifade etti.

Annan’ın altı ay süren çabaları Suriye’deki çatışmaların önüne geçilmesini sağlayamazken, aktivistler 18 aydır süren kaosun bugüne kadar 20 bin insanın hayatına mal olduğunu öne sürdü.  Muhalifleri destekleyen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi örgütü, dün yaptığı açıklamada, sadece Ağustos ayında beş binden fazla insanın öldüğünü tahmin ettiklerini belirtti. BM, geçtiğimiz ay Suriye’deki ateşkesin yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek için ülkeye gönderilen gözlem heyetinin görevine son vermişti.

“SORUMLULUK ÇOK AĞIR”
Brahimi, BM görüşmeleri için bulunduğu New York’ta yaptığı açıklamada, “Atandığım görevin ne kadar zor olduğunu biliyorum. İmkansız diyemem ama neredeyse imkansız bir görev” ifadesini kullandı.

Brahimi, “görevi hakkındaki büyük kaygılar bulunduğunu bildiğini ve Suriye’ye yapılan uluslararası müdahalenin yetersizliğinden bazılarının öfkeli olduğunu” söyledi. Cezayirli diplomat, “Aldığım sorumluluğun ağırlığı beni korkutuyor. İnsanlar zaten uzun bir süredir öldüklerini söylüyorlar peki biz ne yapıyoruz? ...Yeterince iyi müdahale yapamıyoruz. Bu içten bakıldığında çok büyük bir ağırlık oluşturuyor” dedi.

Brahimi, Suriye ordusu ve muhalif güçleri temsil eden Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) kan akışını durdurmaları çağrısı yaparken, en büyük sorumluluğun Devlet Başkanı Beşşar Esad’da bulunduğunu söyledi. Brahimi, Suriye’de ‘acil’ rejim değişikliğine gidilmesi gerektiğini, rejim değişikliğinin Suriye halkının değişim taleplerini karşılamanın ‘meşru yolu’ olacağını ifade etti.

BM, 1980’lerde Lübnan’daki iç savaşın çözümlenmesinde gösterdiği başarı ve Irak ile Afganistan’daki BM temsilcisi olarak ortaya koyduğu performansla övülen Brahimi’ye Suriye’deki kaosun çözümlenmesinde fazlasıyla güveniyor.  

Sayfa Yükleniyor...