Suriye'ye 300 gözlemci

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de 300 kişilik gözlemci heyetinin gönderilmesine yönelik karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Suriye'ye 300 gözlemci

Suriye'deki gözlemci sayısı 7'den 300'e yükseltilecek.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de 300 kişilik gözlemci misyonu (UNSMIS) kurulmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Karara göre, Genel Sekreter Ban'ın, ''Suriye'de şiddetin durması halinin devamı da dahil olmak üzere, arazideki tüm gelişmelerle ilgili değerlendirmesine tabii olmak kaydıyla'', 90 günlük bir ilk dönem için en fazla 300 silahsız askeri gözlemcinin Suriye'ye acilen gönderilmesi istendi.

Kararda gözlemci misyonunun görevinin, ''tüm taraflarca ateşkese uyulduğunu gözlemek, 6 maddelik Annan Planı'nın tam olarak uygulanmasını izlemek ve desteklemek'' olduğu belirtildi.

Kararda, Suriye yönetiminden insani yardıma ihtiyaç duyanlara yardım etmek amacıyla ülkeye girmek isteyen insani yardım personeline de tam hareket serbestliği tanıması da talep edildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da 15 gün içinde bu kararın uygulanmasıyla ilgili BMGK'ya rapor vermesi istendi.

'300 GÖZLEMCİ YETMEZ'
BM bu yönde karar alırken Başbakan Erdoğan, tasarıyla ilgili oylamanın yapıldığı sırada 300 gözlemcinin yetesiz olacağına yönelik bir açıklama yaptı.

Erdoğan, ''Ben artırma teklifini olumlu buluyorum ama yeterli bulmuyorum. Çok daha fazla sayıda, belki binlerle ifade edilecek sayıda gözlemcinin Suriye'ye gönderilmesi gerekir" diye konuştu.

GÖZLEMCİLER HUMUS'TA
Öte yandan Suriye'de şu anda görev yapmakta olan 7 BM ateşkes gözlemcisi ülkenin orta kesimlerinde muhalif direnişin kalesi olarak gösterilen Humus kentini gezmeye başladı. Heyet, Humus'ta ilk olarak valiyle görüştü.

Suriyeli insan hakları eylemcileri, BM ateşkes gözlemcilerinin ziyareti öncesi Humus kentinde durumun sakin olduğunu belirterek, ziyaret öncesi kentte çatışmaların ve ordunun kenti bombalamasının durduğunu, askerlerin tankları sakladığını ifade etmişti.

Sayfa Yükleniyor...