'Suriye'ye BM yaptırımları artsın'

BM'nin, Beşar Esad ve yakın çevresindekilere yaptırım uygulaması yönünde talepler arttı. İngiltere, Fransa, Portekiz ve Almanya, Suriye'ye yeni yaptırımlar öngören ve özellikle de Esad'ın hedeflendiği bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyine sundu.

'Suriye'ye BM yaptırımları artsın'

Fransa'nın BM temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, "Fransa ve partnerlerinin Güvenlik Konseyine yaptırımlarla ilgili bir karar tasarısını ilettiği" belirtildi.

Konseyin Suriye konusundaki istişareleri sırasında sunulan karar tasarısının, ABD tarafından da güçlü bir şekilde desteklendiği belirtildi. Tasarıda, "silah ambargosu çağrısının da" yer aldığı kaydedildi.

Taslakta yaptırımların Beşar Esad ve Esad'ın yakın çevresindeki, Suriye İstihbarat Dairesi Başkanı'nı da kapsayan 22 kişiyi kapsaması talep edildi.

AFP'nin haberine göre, BM'de gündeme gelen taslakta yaptırımlara maruz kalması istenen kişiler "Suriye halkına karşı şiddetli yıldırma operasyonlarının emir, kontrol ve idaresinde sorumluluğu bulunanlar" olarak tanımlandı.

Batılı diplomatlar, muhtemel oylama öncesinde yoğun görüşmelerin olmasını beklediklerini söyledi.

'ASKERİ MÜDEHALE SÖZ KONUSU DEĞİL'
ABD'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi Susan Rice gündeme gelen BM yaptırımları kapsamında askeri müdahale kararının söz konusu olmadığının altını çizdi.

Rice, Suriye halkının dış askeri müdahale istemedikleri yönündeki tavrını açıkça ortaya koyduğunu belirtti. Rice "Beşar Esad siyasi liderlik geleceği açısından olumsuz sonuçlar doğuracak tehlikeli ve ahlak dışı bir yöne doğru ilerliyor" dedi.

RUSYA VE ÇİN'DEN VETO
ABD'nin BM yaptırımlarının artırılması talebi, BM güvenlik konseyinde veto hakkı bulunan Rusya tarafından ise onaylanmadı.

Rusya, Suriye'de yaşananlara dair 3 Ağustos'ta yayımlanan kınama kararının yeterli olduğunu savunurken, Çin ise "Suriye yönetimiyle muhalefeti diyalog yolunu aramalıdır" dedi.

Pekin adına konuşan BM temsilcisi Ma Zhaoxu "Suriye'nin geleceği Suriye halkı tarafından belirlenmelidir" dedi.

Çin ve Rusya Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde oylanan Suriye hükümetinin sebep olduğu şiddetin özel bir komisyonca araştırılması kararına karşı çıktılar, ancak karar otuz üç evet oyuyla konseyden geçti.

Sayfa Yükleniyor...