Suriye'ye dur diyemeyenler Türkiye’den umutlu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun gerçekleştireceği Suriye ziyareti, hem Türkiye, hem de verecekleri mesajlar konusunda Türkiye’yi aracı olarak gören Batılı devletler açısından büyük önem taşıyor.

Suriye'ye dur diyemeyenler Türkiye’den umutlu

Suriye’de yönetim karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana, en kanlı çatışmaların yaşandığı bugünlerde, Türkiye–Suriye arasında gerçekleşen zirve büyük önem taşıyor.

Davutoğlu, Türkiye'nin mesajlarının yanı sıra, Suriye'deki kanlı çatışmalarda endişe duyan batılı devletlerin de mesajlarını iletecek.

ABD: TÜRKİYE SURİYE’YE BASKI YAPSIN
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'nin Suriye'ye baskı yapmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner'in verdiği bilgiye göre Clinton, görüşmede, Suriye'deki durumu ve bu ülkede muhaliflere yönelik askeri baskının son bulması yönündeki uluslararası topluluğun çağrılarına değindi.

Sözcü, "Dışişleri Bakanı Clinton, Suriye'nin derhal askerlerini kışlaya çekmesi ve bütün tutukluları serbest bırakması yönündeki Amerika'nın tutumunu dile getirdi. Dışişleri Bakanından (Davutoğlu'ndan) bu mesajları Suriye hükümetine iletmesini istedi. Ayrıca Amerika'nın Suriye'de demokratik bir geçişe desteğini yineledi" dedi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yarın Suriye'ye gitmesi öngörülüyor.

'İNGİLTERE'NİN SURİYE'YE VEREMEDİĞİ MESAJLARI TÜRKİYE VERECEK'
Guardian gazetesindeki, Suriye-Türkiye zirvesiyle ilgili hem İngiltere'nin hem de Türkiye'nin Suriye politikasını konu alan bir yazıda, zirve ve bölgedeki durumla ilgili çarpıcı analizler yer alıyor.

Simon Tisdall imzalı ''Türkiye, Suriye'ye İngiltere'nin veremediği mesajı gönderiyor'' başlıklı yazıda, İngiltere’nin Suriye’ye yeterli baskıları yapamadığı ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in Suriye'deki baskı konusunda yapabilecek pek bir şeyleri olmadığını itiraf ettiği belirtiliyor.

'TÜRKİYE'NİN ÖFKESİNİN NEDENİ HEM İNSANİ HEM STRATEJİK'
Türkiye’nin Suriye’ye karşı daha aktif olduğunu vurgulayan yazar, Başbakan Erdoğan'ın Suriye yönetimine yaptığı ''sabrımız taşıyor'' uyarısı vurgularken, Türkiye'nin öfkenin eşiğindeki tavrı hem insani hem de stratejik olduğu yorumunu yapıyor.

Şiddetten kaçanların Türkiye sınırının ötesine geçişlerinin Ankara için başağrısı yarattığını kaydeden Tisdall, Erdoğan'ın Esad'a halkını katletmeye son vermesi ve reform yapması çağrılarını dikkate almaması nedeniyle kızgın olduğunu belirtiyor.

'TÜRKİYE SURİYE-İRAN İTTİFAKINDAN KAYGILI'
Yazarına göre, Türkiye ayrıca Suriye'de yaşananların PKK'yla mücadeleye sekte vurmasından ve  giderek daha fazla tecrit edilen Esad'ın İran'la kurduğu ittifak olduğu vurgulanıyor.

Yazar, eğer uyarıları yine dikkate alınmazsa Türkiye'nin Esad rejimini hedef alacak diplomatik ve ekonomik önlemleri gündeme getirecebileceğini söyleyerek, Suriye'nin kuzeyinde Türk ordusunun kontrolünde bir güvenlik kuşağının oluşturulmasının da gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Sayfa Yükleniyor...