Takas anlaşması dünya gündeminde

İran'la uranyum takasının Türkiye'de gerçekleşmesi için imzaların atılması, dünya medyası ve siyasetinin gündemine  oturdu.

Takas anlaşması dünya gündeminde

İran, Türkiye ve Brezilya arasında imzalanan uranyum takası anlaşması Avrupa Birliği'nin endişelerini gidermedi.


İsrail ise İran'ın Brezilya'yı kandırdığını öne sürdü.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, İran'ın nükleer enerji programı hakkında hala çok büyük endişeleri olduğunu söyledi.

Rompuy, "AB'nin görüşü değişmedi. İran, nükleer programıyla ilgili müzakereyi reddetti. Ulusalarararası Atom Enerjisi Kurumu'nun yazılı yanıt vermesini bekliyoruz" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kochner ise, anlaşmadan memnuyet duyduğunu söyledi. Kouchner, "Türkiye ve Brezilyalı dostlarımızın bu konuda kararlılığını takdir ediyoruz" ifadesini kullandı.

Ancak yanıtı Atom Enerjisi Ajansı'nın vereceğini hatırlattı.

İsrail ise İran'ın Brezilya'yı kandırdığını öne sürdü. İsrailli yetkililer, anlaşmanın İran'dan gelen tehdidi azaltmadığını, Tahran'ı frenlemeye yönelik çabaları baltaladığını savundu.

MEDYASINDA DA YANKI BULDU
Öte yandan uranyum takası anlaşması, dünya medyasında da büyük yankı buldu.

Gazeteler ve televizyonlarda, "İran şimdiye kadar direnmişti", "Anlaşma, yeni yaptırım çabalarını baltalayabilir", "Takas gerçekleşmezse Türkiye'nin uranyumu iade edeceği garantisi veriliyor" gibi değerlendirmelerle verildi.

BBC haberinde, "İran, Türk ve Brezilyalı liderlerle arabuluculuk görüşmelerinden sonra zenginleştirmek üzere uranyumun yurt dışına gönderilmesini öngören anlaşmayı kabul etti." ifadesini kullandı.

İRAN ŞİMDİYE KADAR DİRENMİŞTİ
CNN ise haberi, "İran, az zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye'ye göndermeyi kabul etti. Batılı ülkeler, İran'dan az zenginleştirilmiş uranyumunu yurt dışında göndermesini talep ediyordu ancak ülke, şimdiye kadar direnmişti" diye duyurdu.

New York Times gazetesi, "Anlaşma yeni yaptırım çabalarını baltalayabilir" başlıklı haberinde, "İran devlet medyası, Brezilya ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla, İran'ın nükleer programı konusundaki uluslararası ihtilaf konusunda Tahran ile bir uzlaşı sağlandığını söyledi. Bu, BM'de İranlılara yeni yaptırımları empoze etme çabalarını baltalayabilir" dedi.

Gazete, ABD'nin ne yapacağının henüz belli olmadığını belirterek, "Türkiye ve Brezilya'nın, takas anlaşmasına verdiği desteğin, Obama yönetiminin, makul olmayan katı bir çizgide bulunuyor gibi görünmesine neden olabilir" diye yazdı. Haberde şu ifadeler yer aldı:

"İran, Brezilya ve Türkiye, İran'ın atom programına ilişkin krizi çözmeyi amaçlayan bir nükleer yakıt takası anlaşmasını imzaladı. Detaylar henüz bilinmiyor ancak uzlaşı, geçen Ekim ayında uluslararası toplumun Cenevre'de önerdiğine benziyor gibi. Ancak takasın Türkiye'de yapılacağı ve bu ülkenin takasın gerçekleşmemesi halinde İran'ın az zenginleştirilmiş uranyumu iade edeceği garantisini içeriyor."

BAŞARILI OLAMAZ DENİYORDU
İsrail'in Jerusalem Post gazetesi ise, "Anlaşma, Tahran'da Brezilya ve Ankara'nın arabuluculuğunda yapılan 18 saatlik görüşmelerden sonra sağlandı. Brezilya Devlet Başkanı Da Silva'nın ziyareti öncesi ABD Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ziyareti İran için yeni yaptırımları önlemek için son şans olarak adlandırmışlardı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, İran'ın işbirliğine girmesini sağlamanın tek yolunun yeni yaptırımların olduğunu söyleyerek Silva'nın arabuluculuk çabasının başarılı olmayacağı tahmininde bulunmuştu." diye yazdı.

Bir diğer İsrail gazetedi Yedioth Ahranot ise, "Türk Dışişleri Bakanlığı, İslam Cumhuriyeti'nin atom programı konusunda Batı ile yaşadığı ihtilafa son vermeye yardımcı olacak bir anlaşmayı kabul ettiğini" belirtti.

Sayfa Yükleniyor...