Kıbrıs'ta iki farklı zaman uygulaması

Kıbrıs’ta Türk tarafı Türkiye’deki gibi yaz saati uygulamasında kaldı, AB üyesi Rum tarafındaysa kış saati uygulamasına geçildi, zaman 1 saat geri alındı.

Kıbrıs'ta iki farklı zaman uygulaması

Bu durum adada “zaman yolculuğu” tartışmasını başlattı. Bir dakika yürüme mesafesindeki Lokmacı sınır kapısından Rum kesimine geçtiğinizde 1 saat geri gidiyorsunuz veya tam tersi Türk tarafına geldiğinizde saatler 1 saat ileriyi gösteriyor.

Lefkoşa için “Avrupa Birliği’ndeki son bölünmüş başkent” denirdi, şimdi buna “iki taraf arasında zaman yolculuğu yapılabilen tek başkent” sıfatı da eklendi.

Rumların koydurduğu ambargolar yüzünden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan yegane kapısı Türkiye. KKTC’yi dünyada yalnız Türkiye resmen tanıyor.

Dolayısıyla ulaşım, haberleşme, bankacılık, ticaret ve diğer tüm alanlardaki faaliyetler temelde Türkiye üzerinden yapılıyor.

KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye ile saat uyumunun sürdürülebilmesi yaşamsal öneme sahipti. Gerçekçi bir değerlendirmeyle, doğru bir karar üretildi.

Ancak başkent Lefkoşa’da birkaç yüz metre ötedeki Rum tarafında saatlerin geri alınması ortaya tuhaf bir durum çıkardı.

Saat farkı, özellikle Rum tarafındaki yabancı okullarda öğrenim gören Kıbrıslı Türklerle, Rum tarafında çalışanlar için sorun oldu. Rum tarafından gelerek Kuzey’de çalışan Rumlar için de aynı tuhaf durum söz konusu.

Kıbrıs’ta iki taraf arasındaki saat farkı, siyasi sorun nedeniyle 42 yıllık bölünmüşlüğü de ilk kez bu kadar çarpıcı bir biçimde gözler önüne serdi.

Sosyal medyada “zamanla bölündük, umutla birleştik” etiketiyle akşam saatlerinde başkent Lefkoşa’nın iki tarafından da fotoğraflar paylaşıldı. Gün batımı fotoğraflarında Rum tarafında saat 16:54’ü, Türk tarafındaysa 17:54’ü gösteriyordu.

Ada’da çok kısa mesafeyle komşu iki taraf arasındaki 1 saatlik zaman farkı uzun bir süre daha gündemdeki yerini koruyacak gibi görünüyor.

Sayfa Yükleniyor...