THY kazasında 'ilk yardım' zafiyeti

Hollanda'da 2009 yılında THY'nin "Tekirdağ" adlı yolcu uçağının inişi sırasında meydana gelen kazada ilk yardım protokolünün gerektiği şekilde uygulanmadığı tespitine varıldı. Kazanın daha büyük çaplı olması halinde vahim sonuçlar meydana gelebileceği belirtildi.

THY kazasında 'ilk yardım' zafiyeti

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 5 yıl önce Türk Hava Yolları'nın 1951 sayılı "Tekirdağ" uçağının inişi sırasında meydana gelen kazayla ilgili incelemenin sonuçları açıklandı.

Kazaya ilişkin iddiaları araştıran Amsterdam Travma Bölümü kazanın ardından yeterli müdahalenin yapılmadığı tespitinde bulundu.

İlk yardım protokolüne göre, sert çarpmaların yaşandığı kazalar sonrası yaralıların, omuriliğin korunması amacıyla, çapraz şekilde konulacakları sedyeyle taşınması gerekiyor. Ancak bu tip sedyeler, THY uçağından sağ kurtulan yaralılardan sadece yüzde 25 için kullanıldı.

Raporda, kaza sonrası yaralılara ultrason, röntgen, ekokardiyografi ve diğer tıbbi taramalar yeterli düzeyde yapılmadığı da belirtildi.

Bir başka ciddi hata da yaralıların hastanelere taşınmasında yaşandı. Kaza bölgesi civarında 25 kilometrelik alandaki hastanelerde yeterli kapasite varken, Türk yolcular 50 kilometre uzaktaki hastanelere taşındı.

Raporda, "Eğer kazanın boyutu büyük olsa, çok daha kötü sonuçlar meyana gelebilirdi" görüşüne yer verildi.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin araştırmasında da kazaya müdahale sırasında çok fazla eksiklik bulunduğu vurgulandı.

Konsey, THY uçağının düşmesi sonrasında iletişim, kaza yerine ulaşma ve kurbanların kayıtları konularında yetersiz kalındığını açıkladı.

İstanbul-Amsterdam seferini yapan uçak 25 Şubat 2009'da Şchipol Havalimanı'na inişi sırasında, yükseklik göstergelerindeki arıza nedeniyle piste çarparak ikiye bölünmüştü. Kazada, pilotlar dahil 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Sayfa Yükleniyor...