Türkçe Avrupa'da "çalışma dili" oluyor

Türkçe, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) Ocak 2016'dan itibaren çalışma dili olacak. Türkiye aynı başvuruyu 1992'da yapmış ancak olumlu yanıt alamamıştı.

Türkçe Avrupa'da "çalışma dili" oluyor

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türkiye'nin bu konuda yaptığı başvuruya olumlu yanıt vermeye hazırlanıyor.

Türkiye, bu yıl Ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ndeki Türk heyeti sayısının 12'den 18'e çıkarılması, Türkçe'nin de çalışma dili olarak kullanılması için başvuruda bulunmuştu. Gerekçe olarak da Türkiye'deki nüfus artışı gösterilmişti. Türkiye, aynı başvuruyu 1992 yılında yapmış ancak olumlu yanıt alamamıştı.

AKPM Tüzük Komisyonu, başvurunun meşru gerekçelere dayandığını belirterek olumlu görüş belirtti. AKPM bünyesinde temsiliyet, çok net kurallara dayanmamakla bilikte, ülkelerin nüfuslarına orantılı gerçekleşiyor.

Tüzük Komisyonu, buna karşılık, Türkçe'nin çalışma dili olarak kullanılması için yılda 700 bin Euro'luk ek ödenek gerektiğini, bu ödenek için Avrupa Konseyi'nin karar organı Bakanlar Komitesi'nin onayının gerektiğini bildirdi. Bakanlar Komitesi'nin ödenek konusunda bu ay içinde olumlu yanıt vermesi bekleniyor.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ndeki üyes sayısı ve Türkçe'yle ilgili talepleri konusunda nihai oylama ise Haziran ya da Eylül aylarında Strasbourg'daki AKPM genel kurul toplantıları sırasında yapılacak.

Nihai onayla birlikte Türkiye; Parlamenter Meclis'te İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya gibi 18 parlamenterle temsil edilecek. Bu ülkelerin dilleri gibi Türkçe de çalışma dili haline gelmiş olacak.

Türkçe'nin çalışma dili olmasıyla AKPM genel kurulundaki oturumlar "resmi çalışma dili" olarak Türkçe'ye de çevrilecek. Oturum tutanakları Türkçe de yayımlanacak. Türk parlamenterler genel kuruldaki konuşmalarını Türkçe yapabilecek.

AKPM'deki Türk parlamenter sayısının artmasıyla da Türk heyetinin AKPM'de daimi bir başkan yardımcısı olacak, Türk parlamenterler AKPM komisyonlarında daha fazla temsil edilecek, Türk raportör sayısı da çoğalacak.

Türkiye'nin Ocak 2016'dan itibaren Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkıda bulunan ülkeler listesine girmesi de bekleniyor. Ankara'nın bu konudaki talebine de olumlu yanıt verilmesi halinde, Türkiye'nin Avrupa Konsey bütçesine 2015 yılında yaklaşık 13 milyon 650 bin Euro olan katkısı 20 milyon Euro birden artarak 33 milyon Euro'yu aşacak.

Türkiye, Avrupa Konseyi'ne 1949 yılından bu yana üye.

Sayfa Yükleniyor...