"Türkiye ile anlaşmayı canlı tutmak için talepkar olmalıyız"

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında geçen martta imzalanan göç anlaşmasının canlı tutulması için talepkar olmaları gerektiğini söyledi.

"Türkiye ile anlaşmayı canlı tutmak için talepkar olmalıyız"

İtalya’nın en eski düşünce kuruluşu ISPI’nın, bu yıl Roma’da ikincisini düzenlediği "MED 2016-Akdeniz Diyalogları Forumu”na katılan Dışişleri Bakanı Gentiloni, yaptığı konuşmada, sığınmacı krizi ve terör sorununa değindi.

Avrupa’nın göç konusuna bir an önce eğilmesi gerektiğini belirten Gentiloni, “Afrika ülkeleriyle göçü sonlandırmak için değil, aksine düzensizliği, insan kaçakçılığını ve denizlerde ölümleri sonlandırmak için anlaşma yapılmalı.” dedi.

Sığınmacı krizinin Türkiye ile yapılan anlaşma ile son bulmadığına dikkati çeken İtalyan Bakan, “Göç krizinin 2015 ağustosunda ortaya çıktığını, mart 2016’da bittiğini düşünen büyük yanlış yapar.” diye konuştu.

Sığınmacı krizinin uzun yıllar sürebileceği uyarısında bulunan Paolo Gentiloni, “Hem kendimiz hem diğer Avrupa devletleriyle, Türkiye ile anlaşmayı canlı tutmak için talepkar olmalıyız. Bu kolay bir hedef değil ama bizim açımızdan gerçekçi. Aynı zamanda, bu göç hususunda Lübnan ve Ürdün gibi baskı altındaki diğer ülkelere yardım edilmeli.” ifadelerini kullandı.

"DAEŞ’TEN SONRASI ÖNEMLİ"

Gentiloni, DAEŞ’in elindeki yerlerin kurtarılmasıyla işin bitmediğini, sonrasının da önemli olduğunu vurgulayarak, “2017’nin DAEŞ’in kesin olarak yenilgiye uğratılabileceği yıl olacağını düşünüyorum ama bizim önümüzde kurtuluş sonrasındaki mücadele kalıyor olacak.” dedi.

"Asıl mücadele kurtuluş sonrasında. Örneğin Musul’da, hangi yöntemle istikrar, çoğulculuk garanti edilecek” diyen Gentiloni, çözümün, sadece askeri açıdan değil, ekonomik ve kültürel boyutların da katılmasıyla olabileceğini, bu noktada da yeniden inşa, güvenlik ve farkındalığın önem taşıdığını aktardı.

Suriye sorununu, "Akdeniz’in ve bölgede karşılaştıkları zorluklarının ikonu" olarak tanımlayan Gentiloni, Suriye’de askeri çözümün olmadığı görüşlerini yinelerken, “Halep’in doğusundaki külleri üzerinde, Suriye’nin geleceği inşa edilmiyor. Suriye’nin geleceği siyasi geçişle inşa edilebilir.” değerlendirmesi yaptı.

İtalya Dışişleri Bakanı, bölgenin istikrarına katkıda bulunmaya yönelik, ülkesinin, ABD’de yönetime gelecek Trump yönetimiyle iş birliğine hazır olduğunu da dile getirdi. Trump yönetiminin seleflerinden farklı olacağını kaydeden Bakan Gentiloni, ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin faydalı bir diyalog yolunda evrim geçirmesinden İtalyanlar olarak şikayet etmeyeceklerini kaydetti.

Bakan Gentiloni’nin konuşmasını, forumun yarın sabahki bölümünde terör ve göç konularında yapılacak forumlarına katılacak Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ve Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli de takip etti.

MED 2016 Akdeniz Diyalogları Forumu’nun yarın ikinci gününde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry farklı oturumlarda konuşmalar yapacak.

Sayfa Yükleniyor...