'Türkiye ile gerilim düşmeli'

İngiliz Independent gazetesinde yer alan bir haberde İsrail hükümetinin "Dışişleri Bakanı Lieberman'ın öfkesinden geri adım attığı belirtildi ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın "Türkiye ile gerilim düşmeli" uyarısına dikkat çekildi.

'Türkiye ile gerilim düşmeli'

İngiliz Independent gazetesinde yer alan bir haberde, Mavi Marmara baskını sonrasında İsrail hükümeti içinde yaşanan fikir ayrılıklarına dikkat çekildi.

"Hükümet Lieberman'ın Türkiye öfkesinden geri adım attı" başlıklı haberde, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın "Türkiye'yle olan gerilim düşürülmeli ve Filistin'le tıkanan görüşmeler sürmelidir" sözleri aktarılmış.

Ehud Barak'ın İsrail'le Türkiye arasında Mavi Marmara yardım filosu sebebiyle yaşanan gerilimin sona ermesi yönündeki demecinin, İsrail dışişleri bakanı Avigdor Lieberman'ın pazar günkü sert açıklamalarının ardından geldiğine dikkat çekilen haberde, Lieberman'ın Türk devletini gemide yaşananlarla ilgili yalan söylemekle itham ettiği ve özür talep edebini ise küstahlık olarak tanımladığı hatırlatıldı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da dün yaptığı açıklamada Mavi Marmara baskınında yaşamını yitiren 9 Türk için Ankara'dan özür dilemeyeceklerini bir kez daha yineledi. İsrail Kanal 10 televizyonuna konuşan Netanyahu, özür dilemek istemediklerini üzüntü bildirmeye hazırlandıklarını söyledi.

İNGİLTERE'DEKİ FİLİSTİNLİ DİPLOMATLARIN STATÜSÜ YÜKSELİR Mİ?
The Independent gazetesinin sayfalarında İngiltere'nin ülkedeki Filistin diplomatlarının statüsünü yükseltmesine dair bir habere de yer verdi.

"İngiltere İsrail'i kızdırabilir" başlığıyla sunulan haberde dışişleri bakanı William Hague'nin geçen ay Ramallah'a yaptığı ziyaret sonrası şimdi de İngiltere'deki Filistin yönetimi temsilcilerinin statüsünü yükseltmesinin arka planına ve olası tepkilere yer verildi.

Hassas bir zamanda yapıldığı ifade edilen bu hamlenin, Amerika Birleşik Devletleri'nin arabuluculuğuyla yürütülen İsrail-Filistin görüşmelerinin tıkandığı bir noktada geldiği yorumunda bulunulan haberde, İngiltere'nin tavrının özellikle sembolik önemine dikkat çekilmiş.

Brezilya, Arjantin ve geçen hafta Ekvardor tarafından 1967 sınırlarına sahip egemen bir devlet olarak tanınan Filistin'in İngiltere tarafından bu genişlikte kabul edilmemesine rağmen, gelişmenin Tel Aviv'de huzursuzluk yaratacağı yorumu da yapıldı.

Konu, gazetenin başyazılarının birine de taşınmış. "Filistinliler'e sembolik bir destek" başlıklı yazı şu şekilde sona ermiş:

"İsrail'e yönelik Amerikan desteği sürdükçe, Filistin tüm dünya tarafından tanınsa bile İsrail için büyük bir sorun olmayacaktır. Zira dünyanın liderinin desteğini yeterli görebilirler. Ancak mesele, Amerika'nın bu lider pozisyonunu koruyup koruyamayacağıyla ilgili. Böyle bir gelişme eğer olacaksa bile, kısa vadede gerçekleşmeyecektir. Ama İsrail yönetiminin kısa vadeli çıkarların peşinden koşması sebebiyle böyle bir endişe hissetmeyeceğini tahmin etmek hiç de zor değil."

Sayfa Yükleniyor...