'Türkiye Irak'la petrol nikâhı tazeledi'
Çin'in Asia Times gazetesinde yayınlanan bir haber-analizde Türkiye'nin, Irak'la yaptığı, Kerkük petrolünün Ceyhan'a taşınması konulu anlaşma ile bölgedeki konumunu güçlendirdiğine dikkat çekildi.
Robert M. Cutler imzalı yazıda, Irak petrolünün Ceyhan limanına taşınması için Irak tarafıyla yenilenen sözleşmenin Türkiye'nin Irak'la enerji bağlarını güçlendirdiği belirtildi. Ceyhan limanına Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı ile Azerbaycan petrolü de taşınıyor.
Kısa süre önce de Irak'ın yılda 5 ila 10 milyon metreküp doğalgazı, Nabucco boru hattına taşınmak üzere, Türkiye'ye ihraç edeceği açıklanmıştı.
Asia Times'daki haber-analizde şu ifadelere yer verildi: "Petrol Irak Kürdistanı'ndaki Kerkük'ten gelecek ve halen mevcut olan 1000 kilometrelik Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı üzerinden taşınacak. 1970'lerin sonunda inşa edilen Kerkük-Ceyhan hattı iki borudan oluşuyor ve günde 1.6 milyon varillik kapasiteye sahip. Bir başka deyişle BTC'nin yarısından fazla bir kapasiteye sahip".
2003'ten 2007'ye kadar kapalı olan hattın son olarak geçen Kasım ayında olmak üzere pek çok saldırıya uğradığı hatırlatılan yazıda, Alman Siemens firmasının BOTAŞ'ın gözetmenliği altında boru hattını 2003'te modernize ettiği belirtildi. Boru hattı tekrar hizmete girdiğinden beri kapasitesinin önce altıda biri, ardından da üçte biri oranında petrol taşıdı.
Türkiye ile Irak arasında görüşmeler geçen yıl başlamıştı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Irak Petrol Bakan Yardımcısı Ahmad Al Shamma ile bu ayın sonunda bitecek olan halihazırdaki sözleşmeye kimi değişiklikler getiren yeni bir kontrat üzerinde anlaşmaya vardı.
Asia Times'daki analizde, "Kerkük-Ceyhan boru hattından taşınan petrolün miktarındaki artış, Türkiye'nin kısa süre önce açıklanan, Ceyhan'ı entegre bir petrol taşıma merkezine dönüştürmeye yönelik stratejik planlarına uygunluk gösteriyor" yorumu yapıldı.
- Etiketler :
- Haberler