'Türkiye koalisyonda yer alır'

İngiltere, Suriye'ye ‘Bir hafta içinde harekete geçilmesi gerektiğini’ savunurken, Rusya, ABD ve müttefiklerine ‘bekleyin’ mesajı verdi.  Davutoğlu, Türkiye'nin olası bir koalisyonda yer alacağını ifade etti.

'Türkiye koalisyonda yer alır'

Türkiye, Suriye'ye yönelik askeri operasyon seçeneğini ciddi olarak değerlendiriyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'nin alacağı yaptırım kararlarının bekleneceğini, BM karar almazsa, Suriye'ye askeri operasyon seçeneğini gündeme getiren ülkeler koalisyonuyla birlikte hareket edileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milliyet gazetesinden Fikret Bila'nın sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin önceliğinin BM Güvenlik Konseyi kararına dayalı hareket etmek olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Türkiye olarak BM heyetinin incelemesinin sonucuna bakacağız. Bu incelemeden sonra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir müeyyide kararı alması gerekir. Böyle bir karar çıkmazsa, o zaman bugünlerde de tartışıldığı gibi diğer seçenekler gündeme gelir. Şimdiden 36-37 ülke bu seçenekleri tartışıyor. Eğer bu süreç içinde suriye’ye karşı bir koalisyon oluşursa, türkiye de bu koalisyonda yer alır" ifadesini kullandı.

RUSYA: BEKLEYİN
Batılı ülkeler, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Şam’da düzenlenen ve kimyasal silahlar kullanıldığı öne sürülen saldırının ardından Beşşar Esad rejmine karşı askeri operasyon seçeneceğini tartışıyor. Binden fazla sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiği ve kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı halen netlik kazanmazken, Şam’da bulunan BM denetim heyetinin incelemelere başlaması için Şam hükümetinden izin geldi.

Rusya, ABD ve müttefikleri uyararak, ‘BM denetim heyetininin incelemesinden çıkacak sonuçları beklemelerini’ istedi. Şam hükümetinin uluslararası heyete inceleme yapması için izin vermesini takdir eden Moskova, askeri operasyon seçeneğinin erken olduğunu belirtti.

AP haber ajansının verdiği bilgiye göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexander Lukaseviç, ‘kimyasal silah iddiası üzerinde hemen sonuca varmaya çalışarak trajedik hatalar yapılmaması için tüm ülkeleri sağduyulu olmaya’ çağırdı.

Lukaseviç, “Amerikalı ve Avrupalı dostlarımız, bu tür politikanın, tüm Arap ve İslam dünyası için bölgede ne kadar korkunç sonuçlar doğurabileceğini anlamalı” dedi. Lukaseviç, ABD ile müttefiklerinin ‘kumar oynayarak Suriye’ye karşı tek taraflı güç kullanmamaları gerektiğini’ ifade etti.

İNGİLTERE: HAREKETE GEÇİLMELİ
Rusya, Batılı ülkelere ‘bekleyin’ çağrısı yaparken, İngiltere ‘kimyasal silah iddiasını araştırmak için yapılacak incelemede geç kalındığını ve önemli kanıtların ortadan kalkmış olabileceğini’ savundu.

Guardian gazetesi, Şam hükümetinin BM heyetine verdiği iznin saldırıdan beş gün sonra gelmesinin ‘Batılı liderler ve kimyasal silah uzmanlarını şüphelendirdiğini’ belirtti. Gazete, yapılacak incelemenin vereceği sonuçların ‘güvenilir olmaktan çok uzak kalacabileceği’ üzerinde endişe doğduğunu, ABD, Fransa ve İngiltere’nin kimyasal silah saldırısına karşı ‘ciddi bir tepki vermeye hazırlandığını’ belirtti.

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ‘askeri operasyon seçeneği üzerinde durduğu’ belirtilirken, akla gelen ilk seçeneklerin ‘hava operasyonları düzenlemek, uçuşa yasak bölge oluşturmak ve Suriyeli muhalifleri silahlandırmak olduğu’ ifade edildi. Guardian, hava operasyonlarının öne çıkan seçenek olduğuna dikkat çekti.

Cameron’ın ‘Bir hafta içinde Şam hükümetine kimyasal silah saldırısı nedeniyle gereken cevabın verilmesini istediği’ belirtildi. İngiltere, bölgeye asker gönderilmesine ise karşı çıkıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ‘Esad rejiminin kimyasal silah kullandığına emin olduklarını’ söylerken, İran ve Suriye, Batılı güçlerin askeri güç kullanmasının bölgeyi ‘ateş toğuna çevireceği’ uyarısında bulunmuştu.

ÜRDÜN’DE SURİYE TOPLANTISI
Batılı ve Ortadoğulu ülkelerin genelkurmay başkanları, bugün Ürdün’de bir araya gelerek Suriye’deki gelişmeleri değerlendirecek.

Ürdün Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Suriye'deki son durumun ele alınacağı görüşmeye, Türkiye, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya ve İtalya"nın yanı sıra Suudi Arabistan ve Katar'ın genelkurmay başkanları katılacak. Toplantının önceden planlandığı, Suriye'de kimyasal silah kullanılması üzerine alınmış bir karar olmadığı vurgulandı.

Sayfa Yükleniyor...