Türkiye'siz Suriye toplantısı

Arap Birliği ve Türkiye'den sonra Avrupa Birliği de Suriye'ye yaptırımları görüşmek için bugün toplanıyor. AB'nin hedefinde Suriye'nin petrol şirketi var. Toplantıya Türkiye de katılacaktı ancak Rum engeline takıldı.

Türkiye'siz Suriye toplantısı

Suriye'ye yaptırımları görüşmek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanacak AB dışişleri bakanları, halka şiddet politikasını sürdüren Şam yönetiminin en önemli finans kaynağı olan petrol şirketini hedef alacak.

Kamuya bağlı Suriye genel petrol şirketinin yaptırımlar listesine dahil edilmesiyle İngiliz-Hollanda ortaklığındaki Royal Dutch Shell ve Fransız Total, bu ülkedeki üretim faaliyetlerini dondurmak zorunda kalacak.

Bu durumda Suriye'nin normal şartlarda günlük 350 bin varil düzeyinde bulunan ve Avrupalı alıcıların çekilmesiyle son dönemde günlük 250 bin varile inen petrol üretiminin daha da gerileyeceği belirtiliyor.

SURİYE TAHVİLLERİNE ALIM YASAĞI
Diplomatik kaynaklar, AB üyelerinin prensipte uzlaştığı kapsamlı ilave yaptırımlar arasında, Avrupalı şirketlerin Suriye'de enerji yatırımlarına katılmasının yasaklanması, internetteki yazışmaların izlenmesini sağlayan yazılımların bu ülkeye satışının durdurulması ve Suriye tahvillerine alım yasağı bulunduğunu belirtiyor.

AB dışişleri bakanlarının onaylaması beklenen ilave yaptırımlarla birlikte Avrupalı sigorta şirketleri sağlık sigortası haricinde Suriye'deki faaliyetleri donduracak, Suriye bankalarının AB'de yeni şubeler açması ya da Avrupalı bankalarla ortaklıklar kurması engellenecek.

12 KİŞİYE DAHA SEYAHAT YASAĞI GELİYOR
Dışişleri bakanları ayrıca Şam yönetiminin şiddet politikasında sorumluluğu bulunan 12 kişiye daha seyahat yasağı getirerek AB'deki malvarlıklarını donduracak.

AB, Suriye'ye yaptırımlar kapsamında bugüne dek 74 kişi ve 19 kuruluşu kara listeye almış, silah ambargosu başlatmış ve bu ülkeden petrol ithalatını durdurmuştu.

ARAP BİRLİĞİ VAR TÜRKİYE YOK
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'nin de katılacağı AB dışişleri bakanları toplantısında, Suriye halkına insani yardımların nasıl ulaştırılacağı konusu da gündemde olacak. Fransa jest yaparak Türkiye'yi de toplantıya davet etmişti ancak AB üyesi Rum kesiminin vetosu nedeniyle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Brüksel'e gidemedi.

Fransa, Suriye'nin Türkiye ve Lübnan sınırları boyunca insani yardım koridorları oluşturulmasını önermişti.

İRAN'A YENİ YAPTIRIM DA GÜNDEMDE
AB dışişleri bakanlarının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'ı nükleer silah için deney yapmakla suçlayan raporunun ardından bu ülkeye yeni yaptırımlara da onay vermesi bekleniyor.

Bu kapsamda AB'nin nükleer faaliyetlerde rol aldıkları gerekçesiyle İranlı 37 yetkili ve 143 şirket ve kuruluşu yaptırımlar listesine dahil etmesi öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...