Uçuşa yasak bölge için ilk adım

İngiltere ve Fransa, uçuşa yasak bölge önerisini Birleşmiş Milletler’e getiriyor. ABD’den öneriye destek geldi. Öte yandan çatışmalar petrol bölgelerinde yoğunlaşıyor.

Uçuşa yasak bölge için ilk adım

Libya’da çatışmalar üçüncü gününe girerken, Kaddafi güçlerinin isyancıların elindeki bölgelere yönelik saldırıları şiddetlendirmesiyle, bir askeri müdahale çağrıları artıyor. Bu müdahaleye yönelik ilk adım bugün atılıyor.

İngiltere ve Fransa, BM Güvenlik Konseyi'ne konuyla ilgili bir karar tasarısı taslağı hazırlıyor. Konu, yarınki NATO Savunma Bakanları toplantısında da ele alınacak.

ABD’den bu öneriye dolaylı destek geldi. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya üzerinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulması karanını ülkesinin değil, BM'nin alması gerektiğini söyledi. Clinton böyle bir hamlenin ABD'nin önderliğindeki çabalarla değil, Libya halkından gelmesinin de önemli olduğunu vurguladı.

Clinton ayrıca, Kaddafi'ye barışçı bir şekilde iktidarı tek etmesi çağrısın tekrarladı, ancak Libya'daki krizin uzayabileceği uyarısında da bulundu. ABD Başkanı Barack Obama, dün Libya üzerinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulması ihtimalini görüşmüştü.

İNGİLTERE DESTEK İSTEDİ
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, uçuşa yasak bölge kararı için Afrika ve Arap ülkelerinin vereceği desteğin hayati önemde olduğunu söyledi.

NATO’DAN ŞARTLI EVET
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, uçuşa yasak bölge için bir BM kararı gerektiğini belirtti. Rasmussen, 'Kaddafi ve rejiminin kendi halkına saldırmayı sürdürmesi halinde, uluslararası toplum ve BM'nin hiçbir şey yapmadan duracağını hayal edemiyorum' dedi.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN ÇAĞRI
Körfez ülkeleri de hafta başında yaptıkları açıklamada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Libya hava sahasını uçuşa yasak bölge ilan etmesini ve ülkedeki sivilleri korumasını istemişti.

RUSYA VE ÇİN KARŞI
Washington’dan gelen bu açıklamalara karşılık, BM Güvenlik Konsyi daimi üyesi olan Rusya'nın herhangi bir askeri müdahaleye karşı olduğu belirtiliyor. Konseyin bir diğer daimi üyesi olan Çin de benzer bir tavır içerisinde.

Uluslararası düzeyde bu gelişmeler yaşanırken Libya’da çatışmalar artarak devam ediyor. Kaddafi yanlısı birlikler, dünden itibaren isyancıların kontrolünde olan bölgelere yaptıkları saldırıyı yoğunlaştırdı.

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Ülkenin doğusundaki stratejik petrol limanı Ras Lanuf yakınlarındaki isyancıların mevzisine Libya ordusu topçu saldırısı düzenledi. Bölgedeki gazeteciler, Ras Lanuf'un 5 km. batısındaki isyancıların mevzisinin civarına obüs mermilerinin düştüğünü belirterek, saldırıda can kaybı olmadığını kaydetti. Topçu ateşi sürerken isyancılar da iki roket atarak yanıt verdi.

PETROL TESİSLERİNDEN DUMANLAR YÜKSELİYOR
Libya ordusu ayrıca Ras lanuf'taki petrol tesislerini de vurdu. Reuters haber ajansı petrol terminalinden dumanlar yükseldiği haberini verdi. Libya ordusunun, isyancıların elindeki bölgeye savaş uçakları ve topla bombardımanı da sürüyor.

Görgü tanıklarının anlatımına göre ülkenin batısındaki Zaviya kenti günün büyük bir bölümü boyunca saldırı altındaydı ve kente elli tank ve yüzü aşkın kamyon giriş yaptı. Görgü tanıkları ayrıca çok sayıda ölü olduğu iddia edilen kentin “yerle bir” olduğunu belirtti.

Çatışmalarda binden fazla kişinin öldüğüne, 200 bin kişinin de evlerinden olduğuna inanılıyor.

Sayfa Yükleniyor...