'Ukrayna'da barış tesis edilmeli'

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi 14. Zirvesi'ne katılan liderler, Ukrayna konusunda "barışın tesis edilmesi" fikrinde birleşti

'Ukrayna'da barış tesis edilmeli'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvede Ukrayna konusunun gündeme geldiğini belirterek, ŞİÖ ülkelerinin bu konulardaki tutumlarının benzer ve birbirine yakın olduğunu söyledi.

Putin, Ukrayna konusundaki oluşan fikir birliğinin toplantıdan sonra yayımlanan ortak deklarayona yansığının altını çizerek, uluslararası politik görüş ayrılıklarının küresel ekonomi ve ticareti kötü etkilediğini savundu. Ortak deklarasyonda ise "Ukrayna'da barışın yeniden tesis edilmesi ve krizin tam anlamıyla çözülmesi için kapsamlı müzekerelere devam edilmeli" ifadeleri kullanıldı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile zirveden önce görüşme şansı yakaladıklarını kaydeden Putin, bu ülkedeki seçim sürecinin bir an önce sonlandırılması gerektiğini belirtti.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ise Ukrayna konusunda Minsk'te varılan ateşkes mutabakatının önemi üzrinde durdu. Nazarbayev, "Krizin etkileri ülkenin sınırlarını aştı. Ukrayna'nın doğusundaki durum acil müdahele ve tedbir alınmasını gerektiriyor. Çözümün için tek yol siyasi diyalogdur" diye konuştu

Nazarbayev, Afganistan'da önceliğin iç diyaloğun geliştirilerek istikrarın sağlanması ve ülkenin ekonomik kalkınması olduğunu belirtti. İran'ın nükleer programına da değinen Nazarbayev, "5+1" müzakerelerinde kasım ayına kadar kapsayıcı ve uzun vadeli bir anlaşmaya varılmasını umut ettiklerini söyledi.

Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev de Ukraynadaki durumu yakından takip ettiklerini belirterek, "Umarız, Minsk'te düzenlenan temas grubu müzakerelerinde imzalanan protokolün tüm maddeleri yerine getirilir. Ukrayna'nın doğsunda savaş durur, istikrar başlar" dedi. Atambayev, barış ve istikrar dolu bir Afganistan görmek istediklerini belirterek şöyle devam etti;

"Kırgızistan, Afganistan hükmetinin demoratik atılımlarına ve milli kalkınma programının yürütülmesine destek vermektedir. Bizleri özellikle Orta Asya'da uyuşturucu örgütlerinin organize hale gelmesi tedirgin ediyor. Uyuşturucu ile mücadeleye ağırlık verilmesi gerekiyor. Suç örgütlerine, aşırılık, sınır ötesi terörizm ile mücadeleye yönelik birlikte hareket etmeye devam etmeliyiz." ŞİÖ'yü "verimli, bölgesel çekiciliği ve geleceği olan bir örgüt" olarak nitelendiren Atambayev, "Umarım anlaşmalara sadık kaldığımızı ortak çabalarımızla dünyaya göstereceğiz. Eminim ki, ŞİÖ'nün dünyada cazibesini artıracaktır. Uluslararası topluma potansiyelini ve olgunluğunu gösterecektir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan zirvenin ardından yayımlanan ortak deklarasyonda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizlerin geniş diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine inanıldığı belirtilmişti.

Sayfa Yükleniyor...