Mısırlılar "eşek yükü" vergi ödüyordu

Artan vergiler nedeniyle alışveriş listesi sürekli değişiyor. Geçmişe baktığımızda kendimizi yine de şanslı sayabiliriz. Yeni çevrilen bir Mısır belgesine göre, vergi o kadar ağırdı ki, bankaya "eşek yükü" ödeme yapılıyordu.

Mısırlılar "eşek yükü" vergi ödüyordu

Artan vergiler günümüzde en ciddi sorunlardan birisi. Alışveriş öncesinde vergiyi de hesaplamak gerekli. Bazen vergisi yüzünden önemli alışverişleri ertelediğimiz de oluyor.

Geçmişe baktığımızda bugün vergi açısından şanslı olduğumuzu "eşek yükü" vergiden kurtulduğumuzu söyleyebiliriz. 

Yeni tercüme edilen bir Mısır tabletinde yer alan vergi hesabına baktığımızda kendimizi şanslı sayabiliriz. 

Fatura amaçlı hazırlanan antik Yunancı tablette, ismi okunamayan bir kişinin kara taşımacılığında vergi olarak 75 Talent ödeyeceği, bu işin hizmetine karşılık olarak da ayrıca 15 Talent ek ödeme yapacağı belirtiliyor. Tablet, bu verginin, Diospolis Magna ( Luksor veya Teb)  isimli kentteki bankaya yatırıldığını gösteriyor.

Ticaretin vergi  boyutunu oluştaran 90 Talent'in değeri ne kadardı?

Montreal'deki Concordia Üniversitesi'nden Doktora Öğrencisi Brice Jones, bu paranın inanılmaz miktarda olduğunu söylüyor. Metni çeviren Jones, Milattan Önce 98 yılında hazırlanan antik metne ilişkin araştırmayı yapan isim. Jones, eskiden kağıt paranın olmadığını ve metal paranın geçerli olduğunu hatırlatarak, Talent'in in en güçlü madeni para olduğunu söylüyor.

Araştırmacılara göre bir Talent, 6 bin Drahma'ya eşitti. Mısır ticaret belgesinde yer alan 90 Talent ise 540 bin Drahma yapıyor.

Araştırmacılar,  her bir madeni paranın 8 gram olduğundan yola çıkarak,  90 Talentin, Drahma'ya çevrildiğinde, ağırlığın 100 kiloya ulaştığını belirledi.    

Bu kadar ağır bir vergiyi bankaya taşımak için de eşekler tarafından taşınan sepetler kullanılıyordu. 

Sayfa Yükleniyor...