Yunanistan Başbakanı Çipras'tan Türkiye açıklaması

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin liderleri, Avrupa'nın son zamanlarda yaşadığı en büyük kriz olan sığınmacı krizini tartışmak için Brüksel'de bir araya geldi. Liderler ortak bir plan üzerinde anlaşmaya varırken, Türkiye'nin zirveye davet edilmemesine tepkiler vardı.

Yunanistan Başbakanı Çipras'tan Türkiye açıklaması

Avrupa Birliği, sığınmacı krizine çözüm arayışında.

AB üyesi 11 ülke ile 3 balkan ülkesini buluşturan Brüksel'deki zirveden yeni kararlar çıktı.

Plana göre, sığınmacıların geçiş güzergahlarına sene sonuna kadar toplamda 100 bin kişilik kamplar kurulacak. Kampların yarısı Yunanistan topraklarında olacak ve Birleşmiş Milletler de destek verecek.

Kriz 15 Ekim'deki Avrupa Birliği zirvesinde de ele alınmış, sığınmacı geçişini önlemesi karşılığında Türkiye ile vizelerin kaldırılması sürecinin hızlandırılması konusu gündeme gelmişti. 

Son zamanlardaki sığınmacı akını ile baş etmekte zorlanan Slovenya’nın sınırına, 400 kişilik polis gücü gönderilecek. Sığınmacıların kayıt altına alınması için sınırlarda yeni birimler oluşturulacak.

Mültecilerin, Avrupa Birliği içinde ülke ülke dolaşmasını engellemek için de tedbirler alınacak.

TÜRKİYE DAVET EDİLMEDİ

Bütün bu kararların alındığı toplantıya Türkiye davet edilmedi.

Bu duruma tepki gösteren bazı liderler, sorunun çözümünde Türkiye'nin katkısının şart olduğunu vurguladı. Toplantı öncesi Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da bir basın açıklaması yaptı. 

Bugüne kadar bir çözüme ulaşamadıklarını, bunun sebebinin bazı ülkelerin sorumluluktan kaçması olduğunu belirterek, toplantının önemini vurgulayan Çipras, ''Ancak bu meselede kritik ortak Türkiye davet edilmiş değil. Bugünkü görüşme, sığınmacı koridor ülkeleri arasında olacak. Herkes biliyor ki koridorun sonunda bir giriş var. Eğer giriş ülkesi ile anlaşmaya varamazsak bir çözüm bulmamız zor olacak'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...