Yunanistan sonunda patladı

Bugüne dek düzenlenen en büyük gösteride, Atina savaş alanına döndü. Ana muhalefet partisi ise başbakanın istifasını istedi.

Yunanistan sonunda patladı

Yunanistan'da kemer sıkma politikalarına karşı hem politik areneda hem de sokaklarda büyük tepkiler var. Reuters haber ajansı ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin, Başbakan Papandeu'nun istifasını istediğini duyurdu. Adını açıklamayan bir parti yetkilisi toplum tarafından kabul gören birinin hükümete geçmesinin istendiğini bildirdi. Hükümetten konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.


Siyaset sahnesinde bunlar yaşanırken Atina sokaklarına da gerilim hakim. Bugüne dek düzenlenen en büyük grev ve gösteriler başkentte hayatı felç etti. Kamu ve İşçi Sendikalarının çağrısıyla yapılan grev ve protesto gösterilerine kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra, gazeteciler, liman, sağlık, banka, postane, elektrik dairesi çalışanları katılırken, toplu taşıma araçlarında görev yapanlar da iş durdurma eylemleri ile destek verdi.

Greve destek için başkent Atina’da halen büyük bir gösteri yapılıyor. Yunanistan Parlamentosu'nun bulunduğu Sindagma Meydanı'nda toplanan gruplar, mali önlemlerin görüşülmesini engellemek amacıyla, milletvekillerinin meclise giriş çıkışlarını durdurmaya çalıştılar.

İlerleyen saatlerde ise gösteri çatışmaya dönüştü. Eylemciler arasındaki bir grup, barikatlarla çevrili Parlamento binasına girmeye çalıştı. Bu sırada eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı. Polis göstericilere gözyaşartıcı gazlarla müdahale etti.

Gösterilere, internet üzerinden son 22 gündür organize olarak ülke meydanlarına inen, kendilerini ''Bıkkınlar'' olarak adlandıran gruplar da katıldı.

HAYAT DURDU
24 saatlik grev başkentte hayatı durdurdu. Otobüs, tramvay, metro, troleybüs ve banliyö trenlerinin özellikle sabah seferlerini iptal etmeleriyle ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi.

Öte yandan, liman çalışanlarının grevde yer alması, gemilerin ayrılamamasına, dolayısıyla ana kara ile adalar arasında bağlantının kopmasına yol açtı. Devlet dairelerindeki müşteri hizmetlerinde de aksamalar görülürken, sağlık çalışanlarının grevi nedeniyle hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik ekipleri hazır bulundu.

GAZETECİLER DE KATILDI
Sabah saat 06.00'dan itibaren gazetecilerin greve katılmasıyla televizyon ve radyo istasyonlarında haber bültenleri yayımlanmadı, haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemedi, basın toplantıları ise iptal edildi.

Yazılı basın çalışanlarının greve katılmaları sonucu yarın gazete bayilerinde raflar boş kalacak.

VERGİ, KESİNTİ, ÖZELLEŞTİRME
Hükümetin 2012-2015 dönemini kapsayan ek önlem paketi 28 milyar Euro tutarında kesintiler yapılmasını öngörüyor. Ayrıca önümüzdeki dört yıl için 50 milyar Euro'luk bir özelleştirme programı hazırlandı. Gerekli adımlar atılmazsa ülke ABD ve IMF'nin oluşturduğu 110 milyar Euro'luk ek yardım paketinden yararlanamayacak. Ancak önlemler hükümet saflarında da tartışma yaratıyor. Bazı iktidar milletvekilleri son paketin aleyhinde tavır aldı.

Dün bir milletvekili planları gerekçe göstererek partisinden istifa ederken bir diğeri paket aleyhinde oy vereceğini söyledi. Papandreu'nun Sosyalist Partisi PASOK, 300 sandalyeli parlamentoda beş sandalyelik bir çoğunluğa sahip. Sosyalistler iktidara geldiklerinde ülkenin yıllardır gerçek borçlanma ve bütçe açığı rakamlarını gizlediği ortaya çıkmıştı. Ancak önlemler Sosyalistlere desteği baltaladı. Hafta sonunda düzenlenen bir anket, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi'yi Sosyalist PASOK'un dört puan önünde gösterdi.

Ülkede bir sonraki genel seçim 2013 Ekim'inde yapılacak. Ancak PASOK'a yönelen baskılar bazı çevrelerde erken genel seçimin olasılığının tartışılmasına yol açtı.Bazı basın kuruluşları, planın onay alamaması halinde 24 Temmuz'da erken seçime gidilebileceğini öne sürüyor.

Sayfa Yükleniyor...