2 tepsi baklava ile okullarına kavuştular

Ailelerinin okula göndermediği 11 kız çocuğu, birleşip ilçelerinde bulunun yatılı okulun müdürüne bir mektup yazdı. Müdür de durumu kaymakama iletti ve...

2 tepsi baklava ile okullarına kavuştular

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Uzungedik köyü Çılgı mezrasında yaşayan ve aileleri tarafından okula gönderilmeyen 11 kız çocuğu, yazdıkları mektubun Kaymakam Nurullah Kaya'ya ulaşmasıyla okula kazandırıldı.        

İlçeye 60 kilometre uzaklıktaki Çılgı mezrasında aileleri tarafından okula gönderilmeyen, yaşları 13 ile 15 arasında değişen 11 kız çocuğu, çareyi Gürpınar İMKB Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) Müdürü Ahmet Tunç'a mektup yazmakta buldu. Kızların ''Okula Gitmek İstiyoruz Ama Ailelerimiz İzin Vermiyor'' başlıklı mektubunu bir öğrenci aracılığıyla alan Tunç, durumu Gürpınar Kaymakamı Nurullah Kaya'ya illetti.       

Mektubu okuyan Kaya, İlçe Milli Müdürü Abdülkerim Taz, Özel İdare Müdürü Kuddusi İpek ve Okul Müdürü Tunç ile 2 tepsi baklava yaptırarak mezraya gitti.       

Mezradaki bir evde toplanan aile büyükleri ile sohbet eden Kaya, sorunlar hakkında bilgi aldı.

Yaşanan sıkıntıların çözümü için Özel İdare Müdürü İpek'e talimat veren Kaya, daha sonra ilköğretim 5. sınıfı bitirdikten sonra kız çocuklarını okula göndermeyen babalarla görüştü.        

Saatlerce süren görüşmenin ardından kız çocuklarının okula gönderilmesi konusunda babaları ikna eden Kaya, 11 kız çocuğunun bir hafta önce Gürpınar İMKB Kız YİBO'ya kaydını yaptırdı.      

Çocukları eğitim gördükleri okulda ziyaret eden Kaymakam Kaya, kız çocuklarının okula kazandırılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, kız çocuklarının okullaşması için ilçe merkezinde ve tüm köylerde çalışmaların devam ettiğini belirtti.
       
''KIZLARIMIZI ALLAH'IN EMRİYLE İSTEDİK''
Çılgı mezrasındaki 11 kız çocuğunun yazdığı mektubun, okula gönderilmeyen tüm çocuklara ve ailelere örnek olması gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:       

''İsimsiz kahramanlar olarak nitelendirdiğimiz çocuklarımızın bir araya gelerek yazdığı mektup, uzun ve meşakkatli bir yolculuktan sonra elime ulaşınca vakit kaybetmeden mezraya gittik. Aile reisleriyle yaptığım görüşmeden sonra beraberimizde götürdüğümüz iki tepsi baklavayı ikram ederek, kız çocuklarımızı Allah'ın emriyle istedik. Tabii tatlının yenmiş olmasını da kabul anlamında algılayarak kızlarımızı aldık. Kızlarını, imkansızlıklar ve 'yaşı geçmiş' olduğu düşüncesiyle okula göndermeyen aileler buna karşı çıkmadılar. Şimdi kızlarımız eğitimlerine devam ediyor. Pazar günü servislerle evlerinden alınıp, cuma günleri de tekrar evlerine bırakılıyor. Bu çocuklarımızın da sesinin okulda yankılanması bizleri de mutlu ediyor. Bu yıl yaptığımız çalışmayla şimdiye kadar 56 kız çocuğumuzu okula kazandırdık. Ailelere verdiğimiz güvene karşı onlar da tereddüt etmeden çocuklarını okula gönderiyor.''       

İlköğretim 5. sınıfı bitirdikten sonra aileleri tarafından okula gönderilmeyen 11 kız çocuğundan 14 yaşındaki Sibel Acar da diğer arkadaşları gibi yarım kalan eğitimine devam etmenin sevincini yaşıyor.        

Ailesinin maddi durumunun kötü olmasından dolayı eğitime devam edemediğini anlatan Acar, ''Diğer arkadaşlarım da ailelerinin maddi durumu iyi olmadığı için okula gidemiyordu. Biz de arkadaşlarımızla toplanıp mektup yazma kararı aldık. Kaymakamımızın ailelerimizi ikna etmesiyle şu anda hepimiz okula geliyoruz ve çok mutluyuz. Kaymakamımıza çok teşekkür ediyorum. Okumayan arkadaşlarımız da varsa bizim gibi mücadele etsinler ve okusunlar'' dedi.        

Uzungedik köyünde yaşayan ve 2 hafta önce köylerini ziyaret eden Kaymakam Nurullah Kaya'nın ailesini ikna etmesi sonucu okula kaydı yapılan 6. sınıf öğrencisi Elanur Sarıtaş da ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için eğitimine bir süre ara vermek zorunda kaldığını bildirerek, ''Kaymakamımız sayesinde eğitimime devam ediyorum. Ailem beni okula göndersin, gerekirse okulda bile yatarım'' şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...