Adaya özel barkod

Sınava giriş kağıdına ‘her adaya özel’ gizli şifrelerden oluşan barkod eklenecek. Bir cihaz aracılığıyla kağıt üzerindeki barkod okunarak, aday ile bilgisayar ekranına yansıyacak fotoğraf eşleştirilecek.

Adaya özel barkod

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), merkezi sistem sınavlarında alınan tüm güvenlik tedbirlerine rağmen bazı adayların “yerine başkasını sokma” girişimine başvurması üzerine yeni bir uygulama başlatacak. Buna göre; sınava giriş kağıdı üzerine “her adaya özel” gizli şifrelerden oluşan bir barkod eklenecek.

Milliyet'te yer alan habere göre; kopya ve şifre iddiaları üzerine güvenlik önlemlerini artıran ÖSYM, önümüzdeki yıldan itibaren yeni bir düzenlemeye başlıyor.

Buna göre; mağazalardaki alışverişlerde ürünler üzerindeki barkodu tanımaya yarayan kızılötesi cihaz, sınav salonları girişindeki bir bilgisayara bağlanacak. Bu bilgisayarı ve cihazı sınav salonlarında hazır bulunan görevliler kullanacak. Aday, sınava girerken yanında getirmesi şart olan sınava giriş belgesini görevliye vererek üzerindeki barkodun okunmasını sağlayacak.

ÖSYM’YE BİLDİRİLECEK
Belge üzerindeki barkod okunduğunda adayın kimlik bilgileri ve fotoğrafı bilgisayar ekranında görülebilecek. Görevli böylece sınav başlamasına dakikalar kala o adayın gerçekten sınava girip girmediğini tespit edebilecek. Bilgisayar, ÖSYM merkez bilgisayarlarına bağlı olacağından, sınav başlamadan önce başvuru yapan adaylardan kaçının sınava girdiği bilgisine ulaşılacak.

GÖREVLİLER DE TAKİPTE
ÖSYM yetkilileri, adayların yanı sıra sınavlarda gözetmen olarak bulunan görevlilerin de “barkod sistemine” tabi olacağını belirtti. Bu kişilerin de görevli olduklarını gösterir evrak üzerindeki barkodun okunarak, sınava gelip gelmediklerinin kontrol edileceği kaydedildi.

4 YILA KADAR HAPİS
Başka bir adayın yerine sınava girenler hapis ile cezalandırılıyor.

ÖSYM Kanunu’na göre, sınavlarda ses veya görüntü nakleden cihaz kullanarak kopya çeken, kopya çekilmesine aracılık eden, başka bir adayın yerine sınava giren, kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan, kopya çektirilmesine imkan sağlayanlara, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor.




Sayfa Yükleniyor...