D.Ü'ye 15 yıl aradan sonra kadavra laboratuvarı

Maket üzerinde eğitim verilen Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Bölümüne kadavra laboratuvarı kurulmasına ilişkin proje onaylandı. Laboratuvarda anatomik fotoğraflama ve çizim imkanları da sunulacak. Özellikle ABD'de yaygın olan 'Anatomi Ressamlığı' çerçevesinde yüksek lisans ve doktora şartları da sağlanarak, bu sahada elemanlar yetiştirilecek.

D.Ü'ye 15 yıl aradan sonra kadavra laboratuvarı

Dicle Üniversitesi'ne 15 yıl aradan sonra ''Kadavra Laboratuvarı'' kurulması için hazırlanan proje onaylandı.        

Kadavra laboratuvarı bulunmadığı için yaklaşık 15 yıldır maket üzerinde eğitim verilen D.Ü Tıp Fakültesi'nde, Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vatan Kavak'ın hazırladığı ''Kadavra Uygulama, Araştırma, Anatomik Kara Kalem Çizimler ile Web-Tabanlı 3 Boyutlu Atlas Hazırlama ve Dijital Arşivleme'' projesi D.Ü Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'ne (DÜBAP) sunuldu.        

D.Ü Rektörü ve DÜBAP Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç tarafından onaylanan projenin 2 yıl içerisinde hayata geçirilerek, D.Ü'nün gelişmiş bir kadavra laboratuvarlarına kavuşması planlanıyor.        

Doç. Dr. Vatan Kavak, D.Ü'nün 15 yıl önce kullanılan kadavra laboratuvarının zamanla tahribata uğradığını ve kullanılamaz hale geldiğini belirterek, bu nedenle tıp, diş hekimliği fakülteleri ile anatomi bölümü ve sağlık bilimlerinin 15 yıldan bu yana maket üzerinde eğitim gördüğünü söyledi.        

Anatominin tıp eğitiminin temel taşı olduğunu, anatomi eğitimi için de kadavra eğitiminin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kavak, ''Kadavra üzerinde yapılan çalışmaların geçmişi çok eski olmasına rağmen, henüz hiçbir teknolojik gelişme ve uygulama, tıp öğreniminde kadavra çalışmasının yerini alamamıştır. Tıp eğitiminin temel taşı olan anatomi eğitiminde kadavra olmazsa olmaz öneme sahip. Kadavrasız bir eğitim eksik sayılır'' dedi.
        
''YILLARDIR KADAVRA BULMAKTA SIKINTI YAŞIYORUZ''
Modern kadavra uygulama ve araştırma laboratuvarının kurulmasının ardından proje kapsamında kadavra teminine çalışacaklarını bildiren Kavak, Türkiye'de geleneksel düşünceler, örf ve adetler ve bazı dini mülahazalar nedeni ile bu konuda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.        

Geçmiş yıllarda Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tedavi altında bulunan ve yakınları tarafından terk edilen kişilerin yaşamını yitirdikten sonra cenazelerinin savcılık kararı gereği belirlenen bekleme süresinden sonra anatomi bölümüne teslim edildiğini hatırlatan Kavak, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin açılmasından sonra kadavraların ancak üniversitenin ihtiyacını karşılar hale geldiğini belirtti.        

Bazı fakültelerin de kendisine yakın illere kadavra desteğinde bulunduğunu anlatan Kavak, sözlerine şöyle devam etti:        

''Yıllardır kadavra bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Büyükşehirlerde cenazesine sahip çıkmayanlar olabiliyor. Ancak bizim bölgemizde bu geçerli değil. Bazı durumlarda da kişi öldükten sonra kadavra olarak kendisini bağışlayabiliyor. Eskişehir Osman Gazi Üniversitesinde anatomi kürsüsünde öğretim üyesi olan bir baba kendisini ve oğlunu kadavra olarak bağışlamıştı. Biz kadavra sorununu üniversitelerle temas kurarak çözmeye çalışacağız.''
        
KADAVRA ÜZERİNDE 3 BOYUTLU KARA KALEM ÇİZİM
Doç. Dr. Vatan Kavak, hazırladığı proje ile Anatomi Anabilim Dalı'nın zorunlu olan alt yapıya dayalı donanımlı bir kadavra laboratuvarına kavuşmuş olacağını belirterek, öğrencilerin dışında klinik bilimlerde çalışan uzmanlık öğrencileri ve akademisyenlerin de kurulacak bu laboratuvarda ilgilendikleri konu ve sahalarda üç boyutlu çalışma yapabileceklerini söyledi.       

Ayrıca Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile ileride anatomi eğitimi verilmesi düşünülen biyoloji lisans programları, resim bölümü ve açılması planlanan Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin de anatomi eğitimi uygulamaları esnasında bu laboratuvardan faydalanacağına dikkati çeken Kavak, bugüne kadar sadece tıp ve diş hekimliği fakültesinin bu laboratuvardan kısmi olarak faydalandığını hatırlattı.       

Kurulacak laboratuvarın anatomik fotoğraflama ve çizim imkanları sunacağını da bildiren Kavak, ''Özellikle ABD'de oldukça yaygın olan 'Anatomi Ressamlığı' çerçevesinde yüksek lisans ve doktora şartları da sağlanarak, bu sahada elemanların yetişmesine imkan sağlayacağız'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...