'Dershaneleri, sistemin çarpıklığı besliyor'

Demokratik Eğitimciler Sendikası, velilere dershaneleri sordu. İşte çarpıcı anket sonuçları...

'Dershaneleri, sistemin çarpıklığı besliyor'

DES'in ''Eğitimin Kanayan Yarası Dershaneler'' isimli bir çalışma yaptığı ve çalışma kapsamında da çocuklarını dershaneye gönderen velilere dershaneler hakkında ne düşündüklerinin sorulduğu öğrenildi. Anket çalışmasına, Ankara'daki bin 540 veli katıldı.        

Ankette, velilerin yüzde 40'ı ''eğitim sisteminde özel dershanelerin yerinin olmaması gerektiğini ve parası olmayanın dershaneye gidemediğini'' ifade etti. Velilerin yüzde 33.76'sı ''dershanelerin eğitimde yerinin olduğunu, okulda verilen eğitimin yeterli olmadığını'', yüzde 20.18'i ise ''dershanelerin eğitimde yerinin olmaması, dershanelerin okuldaki eğitimi baltaladığını'' belirtti.        

Çalışma, velilerin yüzde 58.85'inin sınavlarda dershaneye giden öğrencinin başarılı olacağını, gidemeyeninin ise başarısız olacağını düşündüğünü ortaya çıkardı.        

Üniversiteye giriş sınavlarında ve Seviye Belirleme Sınavı'na hazırlanmada en etkili yöntemin ''dershaneler'' olduğunu düşünen velilerin oranı yüzde 54.46 olarak belirlendi. Velilerin yüzde 18.57'si bu sınavlara hazırlanmada ''okulun'', yüzde 21.07'si ''kişisel çalışmanın'' etkili olabileceğini ifade etti.        

Velilerin yüzde 61.39'u ''çocuklarını dershaneye kaydettirirken fiyat pazarlığı yapmadığını'', yüzde 69.04'ü ''öğrencinin dershaneye gitmesinin en önemli sebebinin okuldaki eğitimin yetersizliği olduğunu'', yüzde 67.75'i ''dershanede öğrencinin başarısını öğretmenlerin kalitesinin belirlediğini'', yüzde 69.02'si ''dershanelerin sunduğu en önemli hizmetin üniversite tercihleri olduğunu'' belirtti.
        
''DERSHANELER EĞİTİMDEKİ AÇIĞI KAPATMIYOR''
Velilerin yüzde 94.15'i ''Dershaneleri eğitim sisteminin çarpıklığı mı besliyor?'' sorusuna ''Evet'' yanıtını verdi.        

Dershanelerin belirlediği ücretleri de değerlendiren velilerin yüzde 20.32'si ''çok büyük paralar kazanıyorlar'', yüzde 16.65'i ''rant peşindeler'', yüzde 30.82'i ''devlet müdahale etmeli'', yüzde 25.12'si ''gerçekçi rakamlar'' olarak değerlendirdi.        

Velilerin yüzde 59.93'ü dershanelerin aldığı ücreti hak etmediğini ifade ederken, yüzde 70.16'sı yıllık ücretleri diğerlerine göre düşük olan dershanelerin eğitim kalitesinden ödün verdiğini belirtti. Dershanelerin eğitimdeki açığı kapatmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 74.48 olarak belirlendi.        

''Bazı dershanelerin başarılı öğrencilere aylık maaş bağlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu velilerin yüzde 79.42'si ''olumlu, teşvik edici bir uygulama'' olarak değerlendirdi.

Sayfa Yükleniyor...