Devlet okullarının başarısızlığı Bakanlığın suçu

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, SBS'de devlet okullarının başarısız olmasının nedeninin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış politikaları olduğunu savundu.

Koncuk, SBS sonuçlarının dün açıklandığını hatırlatarak, SBS'de ilk 10'a sadece bir devlet okulunun girebildiğini belirtti.

Bu durumun gözleri yeniden devlet okullarına çevirdiğini ifade eden Koncuk, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ilköğretim çağındaki 10 milyon 274 bin 728 öğrencinin devlet okullarına, 251 bin 967 öğrencinin ise özel okullara gittiğini anımsattı.      
  
Koncuk, ''Devlet okullarının özel okullara göre öğrenci sayısı açısından dev bir üstünlüğe sahip olmasına rağmen, SBS'de ilk 10'a sadece bir devlet okulunun girebilmesi, devlet okulları ile özel okullar arasındaki kalite farkını ortaya koymaktadır'' dedi.        

Devlet okullarının sınavlarda yeterli düzeyde başarı gösteremediğini vurgulayan Koncuk, devlet okulları ile özel okulların eşit koşullarda rekabet edebilecek güce sahip olmadığını, devlet okullarının birçok sorunla baş başa bırakıldığını vurguladı.       

Koncuk, ''Milli Bakanlığı, okullara yeterli kaynak aktarmadığı için, okullar kendi imkanlarıyla ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, özel okulları desteklerken, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yapmaktadır'' değerlendirmesinde bulundu.        

Devlet okullarında derslik ve öğretmen açığı sorununun devam ettiğini belirten Koncuk, devlet okullarında sınıf mevcudunun özel okulların iki katı olduğuna dikkati çekti.        

Öğrencilerin sınavlarda başarılı olmak için dershanelere gittiğine ya da özel ders aldığına işaret eden Koncuk, ''Bugün öyle bir noktaya gelinmiştir ki, dershaneler hem sayı hem de işlev olarak okulların önüne geçmiştir. Hatta dershaneler neredeyse gayri resmi özel okullar haline gelmiştir. Bu Türk milli eğitimi için utanç vericidir'' dedi.
       
''YAPILMASI GEREKENLER TESPİT EDİLMELİ''
Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm eğitim çalışanlarını kucaklayan bir tavır sergilemesi gerektiğini kaydeden Koncuk, bakanlığın ehliyetli yöneticilerle yönetilmesi gerektiğini vurguladı.        

Devlet okullarına eski itibarının mutlaka kazandırılması gerektiğini belirten Koncuk, bunun için, bu okulların başta kaynak olmak üzere her yönden desteklenmesini istedi.        

Devlet okullarının durumunun 1-5 Kasım 2010 tarihinde Ankara'da yapılacak 18. Milli Eğitim Şurası'nda ele alınması gerektiğine işaret eden Koncuk, ''Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, sendikalar, eğitimciler bir araya gelmeli, görüş alışverişinde bulunmalı ve devlet okullarının kaliteli, verimli hale getirilmesi için yapılması gerekenleri tespit ederek, bunları en kısa zamanda uygulamaya koymalıdır'' dedi.        

Türkiye'deki sınav sisteminin, öğrencileri büyük bir yarışın içine sürüklediğine de dikkati çeken Koncuk, SBS'de başarısız olan öğrencilerin hiçbir şekilde kendilerini suçlamaması gerektiğini belirterek, ebeveynleri çocuklarına destek olmaya çağırdı.

Sayfa Yükleniyor...