E-kitap okuma devri başlıyor

Bakan Çubukçu, ''Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, ABD'de yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de durum binde 1 düzeyindedir'' dedi.

E-kitap okuma devri başlıyor

Milli Bakanı Nimet Çubukçu, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'ndaki, Rektörlük ve Konya Valiliği tarafından gerçekleştirilen ''Konya'daki İlköğretim Okullarının Kütüphanelerini Destekleme Projesi'' kapsamında 60 bin adet kitabın temsili dağıtım ve ''Konya İlköğretim-Ortaöğretim Öğrencilerinin Kitap Okuma Alışkanlıkları Raporları'' sunumunun yapıldığı programa katıldı.

Kitapların en az hava, su ve ekmek kadar gerekli olduğunu, okuma kültürüne ilişkin anlamlı bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Çubukçu, ülkemizde okuma alışkanlığına ilişkin verilerin her ne kadar umut ve mutluluk verici olmasa da bu alışkanlığı geliştirmeye dönük çabaların gelecek adına umut verici olduğunu söyledi.
  
BİN KİŞİDEN 1'İ OKUYOR
Toplumda okuma alışkanlığını belirlemeye yönelik birçok araştırmada, Türkiye'nin, kitap okuma konusunda birçok dünya ülkesinin gerisinde olduğunun ortaya konulduğunu dile getiren Çubukçu, ''Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, ABD'de yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de durum yüzde 0.1, yani binde 1 düzeyindedir'' dedi.

Bakan Çubukçu, evlerde kütüphane bulunmayışı, anne babaların ve öğretmenlerin kitap okuma konusunda çocuklara model olmaması, teknolojik araç gereçlerin çocukların ilgisini daha çok çekmesi, velilerin evde okumaya ilişkin neler yapabilecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması gibi pek çok faktörün okuma alışkanlığının gelişmemesine yol açtığını söyledi.

OKUMAK ŞAŞKINLIKLA KARŞILANIYOR  
Okuma kültürünün yeterince gelişmiş olmamasının en çarpıcı ve üzücü sonuçlarından birinin toplumun geniş bir kesiminde kitap okumamanın değil, okumanın şaşkınlıkla karşılanması olduğuna dikkati çeken Çubukçu, bunun da ötesinde anne ve babaların gözleri bozulacak kaygısıyla çocuklarının kitap okumasını istemediğini belirtti.

Kitapların hayatı zenginleştirdiğini, sayısız pencereler açtığını ve farklı bakış açıları kazandırdığını anlatan Çubukçu, şunları kaydetti:

''Hepsinden önemlisi, bir insanın kendini anlama, tanıma, anlatma ve diğer insanlarla ilişki kurmasının dolaysız aracı olan dilimizi doğru kullanma ve zenginleştirmenin yolu kitaplardan geçmektedir. Okumak, okuduğunu anlamak, anladığını, düşündüğünü etkili bir dille ifade edebilmek okuma alışkanlığıyla ve bu alışkanlığın çok küçük yaşlarda kazandırılmasıyla mümkün. Bu kapsamda Bakanlığımca bugüne kadar yürütülen çalışmalara yeni bir ivme kazandıracak olan bir projeyi geçtiğimiz günlerde 'şimdi okuma zamanı' sloganıyla uygulamaya başladık. Projeyle hedefimiz, çocuk ve gençlerimizi seçkin edebi eserlerle gelişimlerine uygun yaşlarda karşılaştırmak, onların okumaktan zevk almalarını sağlamaktır. Böylece okumayı bir zevk hatta bir yaşam biçimi haline getiren öğrencilerimiz, zengin söz varlıklarıyla dili güzel ve etkili kullanabilen kişiler olarak hem kendilerine hem de ülkelerine faydalı bireyler olarak yetişeceklerdir.''
  
e-KİTAP OKUMA DEVRİ
Gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından okuma kültürü kazandırma ve söz varlığını geliştirmeye yönelik bir eğitim programı ve bu programda belirlenen becerileri gerçekleştirmeye yönelik destekleyici eğitim materyalleri hazırlanacağını ifade eden Çubukçu, ''Okuma kitaplarının ve eğitim materyallerinin öğrenciye ulaştırılmasında, elektronik imkanlardan da yararlanılacak. I-pad'ler aracılığıyla bu kitaplar öğrencilerle buluşturulacak, e-kitap okuma devri başlatılacak. Böylece çocuklarımız iyi birer e-kitap okuyucusu olarak yetişecektir'' dedi.

Çubukçu, iki yıl boyunca devam etmesi planlanan projenin pilot uygulamasının, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Erzurum, Samsun ve Şanlıurfa'da hizmet içi eğitimden geçen öğretmen ile il ve ilçe koordinatörleri tarafından gerçekleştirileceğini bildirerek, sürecin değerlendirilmesi sonucunda gerekli düzenlemeler yapılarak faaliyetin ülke genelinde yaygınlaştırılmasının sağlanacağını belirtti.

Bu kapsamda, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının internet sitesinde ''şimdi okuma zamanı'' adlı bir portal oluşturulması için gerekli çalışmaların sürdüğünü kaydeden Çubukçu, bu portalda gerek yurt içinde gerekse yurt dışında okuma kültürü ve söz varlığının geliştirilmesine yönelik bilimsel literatüre ve uygulanabilir faaliyetlere ulaşılabileceğini dile getirdi.





Sayfa Yükleniyor...