Eğitimini aldığımız meslekte çalışmıyoruz!

İş ve insan kaynakları sitesinin araştırmasına göre; katılımcıların yarısından fazlası eğitimini aldıkları meslekte çalışmıyor...

Eğitimini aldığımız meslekte çalışmıyoruz!

14 şehirde (İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Ankara, Kayseri, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon, Erzurum, Gaziantep) 18-44 yaş arası toplam 1232 kişiyle yapılan araştırmaya göre;  erkeklerin yüzde 56'sı, kadınların ise yüzde 51'i eğitimini aldıkları meslekte çalışmıyor. Bu kişilerden yüzde 76'sı işinden memnun değil ya da kararsız, yüzde 24'ü ise memnun...

Yenibiris.com'un araştırmasına göre; kadınlar erkeklere göre çalıştığı işten daha memnun olduğu ortaya çıktı. Eğitimini aldıkları meslekte çalışanların oranı ise yüzde 46'da kaldı. 2008 yılında yapılan araştırmada elde edilen oran olan yüzde 44'le karşılaştırıldığında eğitimini aldığı meslekte çalışma oranının çok değişmediği görüldü.

KARİYER PLANLAMASINDA PROFESYONEL DESTEK
Araştırmaya göre her 3 kişiden biri, çalıştığı işin kariyer planı için uygun olmadığını düşünüyor.

Çalışmada her 4 kişiden 3'ü kariyerini planlarken profesyonel destek almadığını belirtti. Çalışan ama iş arayanlar, iş sahibi olmayanlara göre %10 oranında daha fazla profesyonel destek aldıklarını ifade ettiler. İş hayatına başlamadan önce kariyer planlaması için alınması gereken profesyonel desteğin, ancak iş hayatının sonraki dönemlerinde alınabildiği görüldü.

"EBEVEYNLERE VE EĞİTİM KURUMLARINA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR"
Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, araştırma sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi:

"Meslek seçimi, insanın mutluluğu üzerindeki en önemli faktörlerden biri. Mutlu çalışanlar hem kendileri hem de çalıştıkları firma için daha fazla değer yaratıyorlar. Bu nedenle gençlerin, gerek üniversite gerekse meslek seçimi konularında bilinçlendirilmeleri ve mezun olduktan sonra hangi alanlarda çalışabileceklerini doğru değerlendirmeleri gerekiyor. Bu noktada başta ebeveynlere ve eğitim kurumlarına çok iş düşüyor. Ayrıca üniversite yıllarında staj programlarına katılmak, iş dünyasını tanımaya başlamak açısından önem taşıyor. Ancak ne yazık ki ülkemizde, doğru kariyer planlaması politikaları uygulanmıyor. Bu nedenle de arz ve talep sağlıklı bir şekilde dengelenemiyor."




Sayfa Yükleniyor...