Herkes müzik becerisini test edebilecek

Konservatuvarların müzik bölümüne giriş sınavlarında yöneltilen soruların özet haline getirildiği, insanların müzik kulağı olup olmadığını öğrenebileceği test; GSM operatörleri ya da internet yoluyla ulaşılabilir hale getirilecek.

Herkes müzik becerisini test edebilecek

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi ve viyolonsel sanatçısı Ozan Tunca, müziğe olan beceriyi ölçmek amacıyla bir test geliştirdi.

Tunca, klasik müziği yaygınlaştırmak ve bu müzik tarzını daha çok insanın hayatına sokma çabası içinde olduğunu belirterek, ''60 Dakikada Klasik Müzik'' adlı bir kitap yazdığını söyledi.        

Klasik müzik konusundaki bir çalışma için akademisyenlerle İstanbul'a seyahat ederken, daha fazla kişiye ulaşmak için neler yapılabileceğini konuştuklarını anlatan Tunca, ''Bu sırada bende bir fikir oluştu. Çok daha geniş bir kitlenin  bir kitlenin müziğe olan eğilimini ya da becerisini ölçebilen bir şey olsaydı birçok insan yeteneğinin farkına varırdı. Bizim ülkemizden de yüzlerce Fazıl Say ortaya çıkabilirdi diye düşündüm''  dedi.        

Daha sonra Türkiye'de ve dünyada yapılan çalışmaları incelemeye başladığını anlatan Tunca, Türkiye'de 80 yıldır üniversitelerin konservatuvarlarının müzik bölümüne giriş sınavlarında yöneltilen soruların çok uzun sürmeyen bir şeklini, tüm insanlara ulaşabilecek bir hale getirilmesi konusunda bilimsel çalışma yaptığını belirtti.        

Konservatuvar giriş sınavlarında yaptıkları testi çoktan seçmeli hale getirdiğini, güvenilirliği ölçülmüş sorular oluşturduğunu ifade eden Tunca, sözlerini şöyle sürdürdü:      

''Bir istatistikçi ve bölümünden ölçme ve değerlendirme eksperiyle birlikte çalıştık. En sonunda yaklaşık 16 dakika süren ve cep telefonlarından da ulaşılabilecek, internet ortamında da yapılabilecek bir test geliştirdim.        

Bu benim için şu demek, test sayesinde Anadolu'nun herhangi bir şehrinde, en küçük kasabasında dahi bir insan kendisinin ya da çocuğunun müziğe yeteneği olup olmadığını merak ettiği zaman bunu öğrenebilecek. Cep telefonu hemen hemen herkesin elinde var. Her yerde bir müzik öğretmenine danışma fırsatı olmayabilir. İsteyenler cep telefonundan güvenilirliği ölçülmüş olan sorularla yeteneklerinin olup olmadığı konusunda genel bir fikir edinebilirler.''
        
''TESTİ 100 KİŞİLİK ÖĞRENCİ GRUBUYLA DENEDİM''
Araştırmanın metodu hakkında bilgi veren Tunca, ''Böyle bir testle ilgili benim ilk aklıma gelen şey, müzik becerisini ölçüp ölçemeyeceği oldu. Bu testi 100 kişilik bir grupla denedim. Öğrencilerden aldığım sonuçları bir istatistikçi ve eğitim fakültesinden ölçme, değerlendirme uzmanı biriyle gözden geçirdik. Bu sorulardan bazılarının ölçebilir bazılarının ölçemeyecek olduğuna karar verdik'' diye konuştu.       

Soruları oluştururken konservatuvar müzik bölümlerinin 80 yıldır Türkiye'de yapılan yetenek sınavlarında sorulan kategorileri baz aldığını anlatan Tunca, şunları söyledi:        

''Bunlar 'tek ses', 'çok ses', 'duyma', 'melodi' ve 'ritm tekrarı' kategorileri. Geliştirdiğim test sayesinde bir hocanın direkt karşısında değil, kişi istediği mekanda, sınavlarda yapılan testin çok benzerini cep telefonunundan ya da internet üzerinde yapabilecek.        

Bir şirket, bu testin cep telefonu uygulamasını geliştirdi. Bu geliştirmiş olduğu uygulamayı da GSM operatörleri ile paylaştı. Onların arasında bir proses bu ne zaman olur, nasıl yaparlar, ya da onların internet sayfalarında mı olur, bu konular onların arasında.''        

Tunca, Türkiye'nin herhangi bir şehrinde bağlama ya da gitar kursuna gitmek isteyen, çocuğunu göndermeyi düşünen bir kişinin, gitarı satın almadan kursa yazılmadan önce müziğe yeteneği olup olmadığını bu test sayesinde öğrenebileceğini belirtti.       

Sadece profesyonel eğitim almayı planlayanları değil, tüm müzik türlerini kapsayarak amatör müzik yapmayı isteyenleri de düşündüğünü ifade eden Tunca, oluşturduğu soru sayısını da bu kişilerin hedeflerini göz önünde bulundurarak hazırladığını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...