İstanbul'dan Kars'a uzanan 'Dostluk Treni'

Türkiye'nin ilk Çocuk Müze Odası'nı Ocak ayında Kars'ta açan Doğu Anadolu'da Kültür Turizmi için İttifaklar BM Ortak Programı şimdi İstanbul'dan Kars'a bir tren seyahati düzenliyor.

İstanbul'dan Kars'a uzanan 'Dostluk Treni'

Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK), BM Ortak Programı, Ankara Üniversitesi Bilimleri Fakültesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde, çocuk haklarını baz alarak kültürel miras konusunda çocuklarda bir bilinç oluşturma ve İl Çocuk Hakları Komiteleri'nin faaliyetlerini paylaşma hedefiyle "Dostluk Treni" adı altında özel bir tren seferi gerçekleştiriliyor.

BM Ortak Programı kapsamındaki Müze Eğitim Programı'nın son ve en eğlenceli aktivitesi olacak olan tren yolculuğu 18 Nisan Pazartesi sabahı Haydarpaşa Tren Garı'nda başladı. "Dostluk Treni"nde Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesinden katılımcı çocuk ve yetişkin temsilciler, ilgili paydaş kurum temsilcileri ve medya temsilcileri yer alıyor.

SHÇEK Genel Müdürlüğü ve T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasında imzalanan özel bir protokolle çocuklara tahsis edilen 8 vagonluk "Dostluk Treni" İstanbul'dan saat 10.00'da törenle uğurlandı. Dostluk Treni'nin ilk durağı Eskişehir oldu.

İstanbul'dan Kars'a uzanan 'Dostluk Treni'  - 1

Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen Eskişehir Garı'nı dolduran yüzlerce çocuk balonlar, pankartlar ve elma şekerleri ile karşıladılar arkadaşlarını. Dostluk Treni Eskişehir'in ardından Ankara'ya doğru hareket etti. Dostluk Treni'nin yolcuları, Ankara'da 19 Nisan Salı günü Anıtkabir ve CerModern Sanat Merkezini ziyaret edecekler.

Dostluk Treni'nin bir sonraki durağı ise Sivas olacak. Burada Sivas Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret edecek olan çocuklar, Sivas Çocuk Hakları Komitesi'yle birlikte bir de etkinlik gerçekleştirecekler.

Sivas'ın ardından Erzurum'a hareket edecek olan çocuklar burada Erzurum Atatürk Evi'nde Türkiye'nin ikinci çocuk müze odasının açılış törenine katılacaklar. Dostluk Treni'nin son durağı ise Kars olacak. Karslı çocuklarla bir araya gelecek olan Dostluk Treni yolcuları Ani Antik Şehri'ni ziyaret edecekler, düzenlenecek  şenliğe katılacaklar ve çocuk haklarını hayata geçirmenin yollarını tartışacaklar.

2009 yılından bu yana Kars'ta gerçekleştirilen BM Ortak Programı İspanya Hükümeti tarafından Binyıl Kalkınma Hedefleri-Fonu'ndan sağlanan kaynaklarla destekleniyor.

İstanbul'dan Kars'a uzanan 'Dostluk Treni'  - 2

Ortak Program, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ve Birleşmiş Milletlerin dört kuruluşunun (UNDP, UNESCO, UNICEF ve UNWTO) ortak çalışmalarıyla yürütülüyor ve Kars ilinde kültür turizmini harekete geçirmeyi amaçlıyor.

BM Ortak Programı kapsamında müzelerin daha işlevsel kılınması, müzelerin çocukların severek gezeceği mekânlar haline getirilmesi, tarih ve kültürel miras hakkında bilincin artırılması, çocuklarda yaratıcılık becerisinin desteklenmesi ve katılımcı ve kalıcı bir öğrenme ortamının hazırlanması amacıyla bir Müze Eğitim Programı geliştirildi. Tren seyahati boyunca katılımcı çocuklar bu müze eğitimine katılmayı sürdürecekler.

İstanbul'dan Kars'a uzanan 'Dostluk Treni'  - 3

MÜZE EĞİTİM MODÜLÜ KİTABA DÖNÜŞTÜ
Dostluk Treni'ne temel oluşturan Müze Eğitim Programı çocuk bakış açısının BM Ortak Programı'na yansıtılması ve genel hedefe çocuklarla birlikte katkı sağlanması amacıyla UNICEF, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işbirliği ile geliştirildi. Müze Eğitim Programı'na katılan ve aynı zamanda İl Çocuk Hakları Komitesi üyesi de olan çocuklar "akran eğitimcisi" olarak kendi illerindeki arkadaşlarını eğittiler. Müze eğitimi sürecinde oluşturulan özel eğitim modülünün Kültür Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun işbirliği ile Türkiye'nin diğer illerinde de uygulanması hedefleniyor.

Müze Eğitim Programı çalışmalarının sonucunda 4 kitaptan oluşan bir eğitim modülü geliştirildi. Birinci kitap yetişkinlere yönelik olarak hazırlanırken, ikinci kitap çocuk akran eğitimcilerini bilgilendirmeyi hedefliyor. Üçüncü kitapta müze eğitimi katılımcıları için etkinlik paketi ve son kitapta ise Kars ve Erzurum illerinin örneklemede kullanıldığı bir örnek uygulama paketi bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...