İTÜ'lü asistanlardan YÖK önünde eylem

YÖK'ün gönderdiği yazıyla birlikte İTÜ'de işlerine son verilen araştırma görevlileri, YÖK binası önünde eylem yaptı.

İTÜ'lü asistanlardan YÖK önünde eylem

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) önünde toplanan asistanlar, İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki (İTÜ) işten çıkarmaları protesto etti.


Araştırma görevlileri, burada “50/d zulmüne son”, "Doktoralı işsiz olmayacağız" “Asistan kıyımına son” ve “İşten atılan asistanlar geri alınsın” pankart ve dövizlerini açtı.

Asistan grup adına açıklama yapan Levent Dölek, İTÜ'de 60'a yakın asistanın işten çıkarıldığını söyledi. Dölek, yetkililerden bunun gerekçesini açıklamalarını istedi.

Levent Dölek, 50/d'li araştırma görevlilerine 6 yıl dayatması getirildiğini belirterek, bu süre boyunca doktorasını bitiremeyen asistanların üniversiteyle ilişiğinin kesileceğini ifade etti.

İTÜ yönetiminin araştırma görevlilerini tasfiye ettiğini savunan Dölek, ''Bizler sigorta primleri düzenli olarak yatırılan, sendikaya üye olan ve aidatlarının devlet tarafından verildiği üniversitenin emekçileriyiz'' dedi.

İTÜ'de işten çıkarılan arkadaşlarının görevlerine geri alınmasını isteyen Dölek, talepleri kabul edilinceye kadar protesto eylemine devam edeceklerini dile getirdi.

Azami süre uygulamasının kaldırılmasını talep eden asistanlar, "33-a kadrosuna geçişte bölümlerin iradelerini yok sayan değerlendirme kurullarının kaldırılması gerektiğini" dile getirdi.

İTÜ, Hacettepe, Ankara, ODTÜ, İstanbul, Galatasaray, Boğaziçi ve Kocaeli Üniversiteleri araştırma görevlileri ve öğretim elemanları da eyleme katıldı.

Asistanların eylemine CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ve -Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da destek verdi.

CHP’li Engin Özkoç, asistanların taleplerini Milli Eğitim Komisyonu’na taşıyacağını söyledi. Özkoç, asistanların sesini Meclis kürsüsünden on dakika boyunca duyuracağının sözünü de verdi.

YÖK ÖNÜNDE NÖBET
Açıklamanın ardından araştırma görevlileri oturma eylemi başlattı. Eğitim-Sen de protestocuların üşümemesi için YÖK önüne odun getirdi.

NE OLMUŞTU?
25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren “Torba Yasa” ile yüksek lisansta 3, doktorada 6 yıllarını dolduran yüksek lisans öğrencileri, okuldan atılmak yerine öğrencilik hakları olmadan eğitimlerini tamamlamalarına izin verecek bir düzenleme içeriyordu.

YÖK görüşüne istinaden İTÜ Rektörlüğü bu yasayı sadece eğitim değil, çalışma haklarını da kapsayacak şekilde yorumlamış ve söz konusu süreyi dolduran araştırma görevlilerini işten çıkarmaya başlamıştı.

İlk işten çıkarmanın yaşandığı Ağustos ayından itibaren örgütlenerek direniş başlatan araştırma görevlileri, çeşitli eylemler düzenleyerek, hukuksuz olduğunu savundukları bu uygulamadan vazgeçilmesi ve işten çıkarılanların geri alınması için çalışıyor.

26 Ocak 2013 tarihinde İTÜ’nün ev sahipliğini yaptığı Avrupa Üniversiteler Birliği Toplantısı'na YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın da katılacağını öğrenen araştırma görevlileri etkinliğin düzenlendiği İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi önünde toplanarak protesto eylemi gerçekleştirmişti. Asistanlar, YÖK Başkanı Çetinsaya ile görüşmeyi başarmıştı.

Görüşmede, araştırma görevlileri işten çıkarmaların hukuksuzluğunu dile getirmişti.

İTÜ'deki sorunun YÖK'ten kaynaklanan idari ve İTÜ yönetimi uygulamalarından kaynaklanan teknik iki boyutunun olduğunu söyleyen Çetinsaya, sorunu çözmek üzere İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile görüşeceğini dile getirmişti. YÖK Başkanı Çetinsaya, konuyu YÖK Genel Kurulu'na ileteceğini de ifade etmişti.

Sayfa Yükleniyor...