İzmir 'meslek' ediniyor

Ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin yarısından fazlası mesleki eğitimi tercih etti. Yüzde 53'lük oranla mesleki eğitimde Türkiye'nin ilk sıralarda yer alan kentte, meslek lisesine kayıt olan öğrenci sayısı her yıl artıyor.

İzmir 'meslek' ediniyor

Ortaöğretimde mesleki eğitim oranı açısından Türkiye ortalamasının üzerine yer alan İzmir'de, öğrencilerin yarısından fazlası meslek lisesinde eğitim almayı tercih ediyor.        

İl Milli Müdürü Mehmet Rağip Üye, Türkiye'de yüzde 43 olan ortaöğretimde mesleki eğitim oranının İzmir'de yüzde 53'e ulaştığını söyledi.        

Ortaöğretime devam edecek İzmir'deki gençlerin son yıllarda meslek liselerine yöneldiğini vurgulayan Üye, eğitimlerine meslek lisesinde devam edenlerin sayısında düzenli artış görüldüğünü belirtti.       

İzmir'de ortaöğretim kurumlarında 185 bin civarında öğrencinin bulunduğunu kaydeden Üye, bunların 98 binden fazlasının Meslek Lisesinde eğitim aldığını ifade etti.        

Kentteki 136 meslek lisesinde 7 bin 633 öğretmenin görev yaptığını, bu okullardaki derslik başına düşen öğrenci sayısının 29 olduğunu anlatan Üye, şöyle konuştu:        

''Mesleki eğitimdeki öğrenci sayımızda son yıllarda düzenli artış var. 2008-2009'da 75 bin 646 öğrencinin olduğu mesleki eğitimde bu sayı 2009-2010 eğitim öğretim yılında 87 bin 311, 2010-2011 eğitim öğretim yılında 93 bin 113'e çıktı. Bu yıl da sayı 98 bin 500 civarında. Ortaöğretimde mesleki eğitim oranında yüzde 53'ü yakaladık. Türkiye ortalaması yüzde 43. Yüzde 50'lik ortalamayı geçen çok fazla il yok Türkiye'de. Bu açıdan İzmir, mesleki eğitim oranı açısından Türkiye'nin ilk sıralarında yer alıyor. Hedefimiz oranı 3 yılda yüzde 70'e çıkarmak.''        

Liselerde 48 meslek alanında eğitim verildiğini kaydeden Üye, İzmir'de en çok öğrencinin bulunduğu alanların Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Elektrik Elektronik olduğunu söyledi.
    
NEDEN MESLEKİ EĞİTİM?
Meslek lisesinde okuyan gençlerin mesleki becerilerini gerçek iş şartlarında geliştirdiğine dikkati çeken Üye, öğrencilerin kendilerine olan güveninin arttığını vurguladı.       

Ülkelerin kalkınmasında kalifiye insan gücünün yetiştirilmesinin önemine dikkati çeken Üye, şu bilgileri verdi:        

''Kalifiye elemanların bilgi ve becerisi, ekonomik başarının temelidir. Mesleki eğitimle hem gençlere başarılı bir meslek yolu hazırlanıyor, hem de ekonomiye vasıflı eleman yetiştiriliyor. Yalnızca meslek eğitimin yeterli değil elbette. Akademik ve mesleki eğitim birbirini tamamlar. Meslek lisesi mezunları meslek yüksek okullarında eğitimlerine kolaylıkla devam edebiliyor. Meslekli eğitim alan gençlerin daha kolay iş bulabildiği biliniyor. Hatta bazı programlarda öğrenciler daha mezun olmadan iş teklifleri alıyor.''

Sayfa Yükleniyor...