LYS'ye geri sayım başladı

Üniversite adaylarına yönelik LYS oturumları bu hafta sonu başlıyor. Adaylar 19 Haziran'da sabah matematik, öğleden sonra dil sınavına girecek.

LYS'ye geri sayım başladı

Üniversite adaylarının katılacağı ve bu yıldan itibaren uygulanacak LYS'nin ilk oturumları, hafta sonu yapılacak.        

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, LYS'nin nasıl uygulanacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yarımağan, adayların çoğunluğunun iki sınava gireceğini bildirdiğini ancak yaklaşık 15 bin kişinin tek sınava girmek için başvuruda bulunduğunu belirterek, ''Bu aslında çok normal değil. Bir yerlere yerleşmek isteyen adayların iki sınava girmesi gerekir'' dedi.        

Yarımağan, LYS'de geçen yıllara göre soru türleri ve içerik açısından değil uygulama açısından değişiklik olacağını vurgulayarak, ''Bu sınav öğrencilerin okullarında alışık oldukları sınavlara daha çok benziyor'' diye konuştu.        

Toplam 872 bin 800 adayın başvurduğu LYS'nin ilk oturumları 19-20 Haziranda gerçekleştirilecek. 19 Haziran Cumartesi günü yapılacak matematik ağırlıklı LYS-1'e 605 bin 520, öğleden sonra gerçekleştirilecek yabancı dil sınavına (LYS) 31 bin 300 aday katılacak. 20 Haziran Pazar günü de Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) yapılacak ve bu sınava 349 bin 100 kişi girecek.        

LYS, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirilecek. LYS'nin sabah oturumu saat 10.00'da, öğleden sonra oturumu 14.30'da yapılacak.        

Matematik Sınavı (LYS-1), saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 120 dakika sürecek. LYS-1'de Matematik ve Geometri testleri bulunacak. Matematik testinde 50 soruya 75 dakika, Geometri testinde 30 soruya 45 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri testindeki soruların 8'i Analitik Geometri sorusu olacak.        

Yabancı Dil Sınavı (LYS-5), saat 14.30'da başlayacak ve tek oturumda 120 dakika sürecek. LYS-5, İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 dilde yapılacak. Adaylara 80 soru sorulacak. Bu soruların 20'si kelime bilgisi ve dil bilgisi, 12'si çeviri, 48'i okuduğunu anlama ile ilgili olacak. Testler tek soru kitapçığında bulunacak ve tek cevap kağıdı kullanılacak.        

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4), saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 135 dakika sürecek. LYS-4'te Tarih, Coğrafya-2, Felsefe Grubu testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soruya 65 dakika, Coğrafya-2 testinde 16 soruya 25 dakika, Felsefe Grubu testinde 30 soruya 45 dakika süre verilecek. Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji ve 10 Mantık sorusu bulunacak.
      
HAZIRLIKLAR TAMAM
Ünal Yarımağan, iki hafta sonunda toplam beş ayrı oturumda yapılacak LYS ile ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını, bu hafta sonu gerçekleştirilecek oturumların soru kitapçıklarının illere sevkıyatının başladığını bildirdi.        

Adayların tümüne sınava giriş belgelerinin gönderildiğini, bu belge olmadan sınava girilemeyeceğini vurgulayan Yarımağan, sınava giriş belgesi ellerine geçmeyen adayların bulundukları ilin sınav merkezi yöneticiliğine başvurarak belgeyi çıkarabileceklerini kaydetti.        

Adayların sınava girecekleri binaları sınavdan önce görmelerini öneren Yarımağan, özellikle büyük kentlerde sınav yerlerine nasıl ulaşılacağının önceden planlanması gerektiğini söyledi.

OTURMA DÜZENİNE UYULACAK
Sınavın yapılacağı gün adayların bazı konularda dikkatli olmasını isteyen Yarımağan, her sınavda bir oturma düzeni hazırladıklarını ve adayların bu düzene göre, sıra numaralarının yazılı olduğu yere oturmasının zorunlu olduğunu vurguladı.        

Adayların dağıtılacak cevap kağıtlarına ad-soyadlarını yazacaklarını ve soru kitapçığı türünü işaretleyeceklerini ifade eden Yarımağan, dağıtılacak soru kitapçıklarının türünün aynı olacağına işaret etti.        

Prof. Yarımağan, ''Adaylara dağıtılacak tüm soru kitapçıklarının türü aynı olacağı için adayların, ilk kitapçık dağıtıldıktan sonra dağıtılacak kitapçıkların türlerinin de aynı olduğunu kontrol etmeleri gerekiyor. Belki görevli yanlış dağıtabilir. Herhangi bir unutkanlığa, dalgınlığa karşı aday bilinçli olacak'' dedi.        

Salon görevlilerinin cevap kağıtlarını dağıttıktan sonra sürenin başladığını söyleyeceğini ve ne zaman biteceğini tahtaya yazacağını belirten Yarımağan, görevlilerin sınavın son 15 ve 5 dakikalarını adaylara hatırlatacağını ifade etti. Yarımağan, salon görevlilerinin süre bittiğinde soru kitapçıklarını toplayacağını, cevap kağıtlarının adaylarda kalacağını, görevlilerin zaman geçirmeden ikinci kitapçıkları dağıtacağını ve bu sürecin oturum tamamlayıncaya kadar süreceğini anlattı.        

19 Haziran Cumartesi günü yapılacak sabah oturumunda Matematik ve Geometri testlerinin yanıtlanacağını dolayısıyla iki kitapçık olacağını, öğleden sonraki oturumda da sadece tek kitapçıklı yabancı dil testinin uygulanacağını kaydeden Yarımağan, 20 Haziran Pazar günü sabah oturumundaki Sosyal Bilimler Sınavı'nda Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe grubu olmak üzere üç test ve üç ayrı kitapçık bulunacağını belirtti.        

Yarımağan, 26 Haziran Cumartesi günü Edebiyat-Coğrafya sınavında iki test ve 27 Haziran Pazar günü Fen Bilimleri sınavında da üç testin uygulanacağını kaydetti.

ŞAŞIRMIŞLAR
Prof. Yarımağan, LYS'ye girecek 875 bin adaydan 682 bininin iki sınava, 146 bin kişinin üç sınava, 13 bin kişinin dört sınava, 2 bin kişinin beş sınava gireceğini kaydetti.        

Tek sınav için de başvuranların bulunduğunu söyleyen Yarımağan, şöyle konuştu:        

''Aslında yabancı dil sınavına girenlerin tek sınava girmesi beklenir ancak yabancı dil dışında da tek sınava girmek için başvuranlar var, bunların miktarı da çok az değil 15 bin kişi. Bu 15 bin kişi yabancı dil sınavı dışında tek sınava girmek isteyenler. Bu da aslında çok normal değil. Benim tahminim bunların kısmı öğretmen olabilir. Yani sınav olayını, çünkü onlar da öğrencileri eğitiyorlar, sınav psikolojisini yaşamak için veya sınav sorularını erkenden görmek isteyenler olabilir. Dershane veya okul öğretmenlerinden sınava girenler oluyor ama 15 bin kişiden ne kadarı öğretmen, ne kadarı öğrenci, ne kadarı bilinçli ne kadarı bilinçsiz öğrenci bilemiyorum. Bir kısmının bilinçsiz öğrenci olduğu belli, şaşırmışlar. İki sınava girmeleri gerekirken bir sınava başvurmuşlar.        

Beş sınava birden girmenin ise yerleşme açısından ne getireceğini göremiyorum. Bu adaylar birazcık sınavı seven insanlar diye düşünüyorum. Kendilerini denemek istiyorlar. Özellikle kolejlerde okuyanlar iki sınavla birlikte dil sınavına girebilir ama dördüncü, beşinci sınava girmek isteyenleri anlamıyorum.''
       
İKİ SINAV GEREKİR
Yarımağan, bazı programlara yerleşebilmek için gerekli puanı almak için adayların iki sınava girmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:        

''Dört grup puan var. Matematik-Fen, Türkçe-Matematik, Türkçe-Sosyal ve Dil grubu. Dil grubunda tek sınava girmek yeterli. Dil puanıyla bir yere girmek isteyen bir adayın sadece dil sınavına girmesi yeterli olacak ama diğer üç grup puan türüyle bir yerlere girmek isteyen adayların iki sınava girmesi gerekir. Örneğin Fen Bilimleri'nin Matematik-Fen puanıyla bir yere girmek isteyen aday sadece Matematik sınavına girerse puanı çok düşük olur. Çünkü Matematik-Fen puanında Matematik-Geometri'nin yanında Fizik, Kimya, Biyoloji de etkili. Fen'e girmeden sadece Matematik sınavına girerse 180'i geçerse Matematik-Fen puanı hesaplayacağız. 180'i geçerse bir yerlere girebilir, örneğin kontenjanları dolmayan programlara girebilirler ama bu bilinçli bir tercih olamaz, bunu demek istiyorum.''         LYS'de soru türleri açısından geçen yıldan hiçbir farklılık bulunmadığının altını çizen Yarımağan, sınavda içerik değişikliğinin 2006 yılında gerçekleştirildiğini, bu yıl sınav içeriğinin değiştirilmediğini sadece uygulamada değişiklik olacağını belirtti.        

Yarımağan, şöyle devam etti:        

''Örneğin, cumartesi günü yapılacak Matematik sınavı geçen seneki Matematik-2 testi. Yani geçen seneki Matematik-2 testini aldık ayrı sınav yaptık. Geçen seneki Matematik-2 testinde 30 soru vardı, bu seneki Matematik sınavında 80 soru var. Tek değişen şey, ayrı bir günde yapılması ve soru sayısının 30 yerine 80 olması.        

Geçen sene 1,5 milyon kişiye Matematik-2 testini verdik ama bu testi 600-700 bin kişi cevapladı. Bu sene Matematik sınavını ayrı yapıyoruz, bu sınava isteyenler giriyor ve 605 bin kişi başvurdu. Demek ki sadece bu testi cevaplayacak kişiler giriyorlar.        

Bence bu sınav öğrencilerin okullarında alışık oldukları sınavlara daha çok benzeyecek çünkü öğrenciler okullarında matematik sınavına ayrı bir günde giriyorlar. Hiçbir zaman Matematik ile Fizik veya Matematik ile Edebiyat sınavına birlikte girmiyorlar. Mesela Matematik sınavının içinde iki tane test var ve bu testlerin sürelerini de ayırıyoruz. Öğrencinin kafası daha rahat olacak. 'Hangi testten başlayayım, hangisine ne kadar süre ayırayım' endişesi taşımayacak.''
      
''ÇIKIŞ'' SÜRESİNDE YENİ DÜZEN
Yarımağan, sınav düzenini bozmamak açısından adayların ''süre'' ile belirlenen kurallara da uyması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:        

''Genel olarak sınav düzenini bozmamak için şimdiye kadar uygulamamız şöyleydi, sınavın ilk yarısında çıkılmıyordu. Örneğin 3 saatlik bir sınavsa ilk 1,5 saat ve son 15 dakika izin vermiyorduk. Şimdi birden çok test olunca, birinci testin sonuna kadar çıkış izni vermeyeceğiz. İlk çıkış birinci testin sonunda olabilir. Örneğin cumartesi günü sınava girecek adaylar matematik sınavının sonuna kadar çıkamayacaklar. Son 15 dakika yine çıkamayacaklar bunu da kargaşa olmasın diye yapıyoruz. Pazar günü yapılacak sınavda da üç test var, bu sınavda da Tarih testinin sonuna kadar çıkılamayacak. İkinci testin ortasında da çıkabilir. Tabii, biz hiçbir adaya çıkmasını önermiyoruz.''        

Prof. Yarımağan, bir test için verilen süre tamamlanır tamamlanmaz sonraki testin kitapçığının dağıtılacağını anımsatarak, ''Adaylar bu arada bir nefes alacaklar. Aday tabii bu arada tuvalete girebilir ama kimse dönmesini beklemeyecek. Biz tuvaletle ilgili bir kısıtlama getirmiyoruz. Tabii ki sınava girdikten 10 dakika sonra oradaki görevliler o adaya kuşkuyla bakarlar. Normal koşullarda adayın sınavın sonlarına doğru veya bir saatten sonra böyle bir ihtiyacı olabilir'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...