Mardin Artuklu Üniversitesi dualarla açıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde yeni akademik yılı açılış töreninde Kuran-ı Kerim okunduktan sonra Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryani ve Aramice dillerinde dualar edildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi dualarla açıldı

Türkiye’de ilk defa bir üniversite Kuran’ı Kerim okunarak dualarla açıldı.

Dargeçit Müftüsü Yakup Yüksel’in Kuran-ı Kerim okuması ile başlayan üniversitenin akademik açılışı daha sonra yapılan açılış konuşmaları ile devam etti. Tören son olarak Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Aramice dillerinde okunan dualarla sona erdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Vali Mehmet Kılıçlar Konferans Salonu’nda düzenlenen akademik açılış törenine Mardin Valisi Turhan Ayvaz, AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Rektör Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, Mardin’deki farklı dinlerin temsilcileri, üniversitenin akademik personeli, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Kürt sorununu önündeki engellerin bir bir kaldırıldığını üniversitede YÖK tarafından onay verilen Kürtçe lisans eğitimini örnek göstererek anlattı. Başbakan’ın Kürt sorununu ilk defa 2005 yılında Diyarbakır’da dile getirerek sahiplendiğini ifade eden Akdağ, "Bu sorunun adı Kürt sorunudur. Bu sorun insanlarımızın canını almakta, köylerin yakmakta, insan kaynaklarını tüketmekte, soframızdaki ekmeği eksiltmektedir.

Başbakan bu soruna sahiplenerek büyük bir risk almıştır. Devlet adamı ciddiyeti ile olaya el koymuştur. Ve bu konuda birçok konuda öncü rol oynayacak düzenlemelere gidilmiştir. Bir tanesi TRT’dir. Bir tanesi şu anda içinde bulunduğumuz üniversitenin bünyesinde verilen Kürt dili ve Edebiyatı alanında lisans ve yüksek lisans alanında akademik eğitimlerdir. Çocuklarımız cezaevlerinde babaları ile kendi anadilleri ile konuşabilmektedir. Çocuklarına istedikleri ismi verebilmektedir. Kendi köylerinin asil isimlerini artık kullanabilmektedirler. Bunlar alkışlanacak takdir edilecek adımlardır. Büyük devletler kendi halkının sorununu çözen devletlerdir" dedi. Akdağ, konuşmasını son olarak Ciziri’nin Kürtçe şiirini okuyarak bitirdi.

VALİ ÖĞRENCİLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Mardin Valisi Turhan Ayvaz ise konuşmasına Mardin’deki öğrencilere demokratik tepkilerini yumurta atma, domates atma yerine konuşarak dile getirdikleri için teşekkür ederek başladı.

Vali Ayvaz konuşmasında kendisinin de öğrenci olduğu 1970 ve 1980’li yıllarda yaşanan olaylardan örnek vererek, ülkeyi ileri götürme yerine geriletmenin hesaplarını yapanlar tarafından o olayların tezgahlandığını söyledi.

DHA'nın haberine göre; Ayvaz, şöyle konuştu: 

"O dönemde atanlar vuranlar kıranlar, ölenle ölüyordu, ölmeyenler de içeri atılıyorlardı böyle filimler görüyorduk. İstiyoruz ki bunlar bir daha olmasın. Sonuçta da sonu görüyorduk. Bu senaryoda daima birilerinin cepleri doluyordu. Ne zamanki birileri çıkar memleket elden gidiyor. Gün bugündür memleketi vatanı kurtarmamız lazım diyorsa, o kişi veya kişilerin gözü sizin cebinizdeki paradadır. Bunu birkaç defa yaşadık. Bu tür olaylardan sonra hep ortalık karışır sonra bir bakarız ki cebimizdeki paramız malımız mülkümüz gitmiş. Biliyorsunuz en sona 28 Şubatlardan sonra bizlerin yani halkın bankalardaki mudilerin 50 milyar doları uçmuş gitmiş. Bunun için böyle senaryolara, filmlere karşı özellikle siz öğrencilerin uyanık olması lazım. Çünkü yine böyle hafif hafif senaryoların yazıldığını hissediyoruz. Artık aynı aptallığa düşmenin bir anlamı yok."

5 DİLDE DUA
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay da üniversitenin akademik alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tören, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun’un Türkçe, Medresa Sor İmamı Molla Ömer Nas’ın Kürtçe, Latifiye Camisi İmamı Ümit Özonay’ın Arapça, Süryanilerin Ruhani Lideri Metropolit Salibe Özmen’in Süryanice, Sabi Dini’nin Ruhani Lideri Prof.Dr. Brikha Nasoria’nin Aramice dillerinde okudukları dualarla sona erdi.

Sayfa Yükleniyor...