'Mesleki Teknik Eğitim Fuarı' başladı

Fuarın açılışını yapan Ankara Valisi Yüksel, ''İnsan kaynaklarımızı adam gibi yönetirsek, algı yönetimini iyi kullanırsak, elbette Cumhuriyet'in 100. yılını idrak edeceğimiz 29 Ekim 2023 sabahı şafağa bakanlar, Türkiye'nin bir güneş gibi doğduğunu göreceklerdir'' dedi.

Ankara İl Milli Müdürlüğünce düzenlenen Mesleki Teknik Eğitim Fuarı ve Yükseköğretim Tanıtım Günleri (METEF), ANFA Altınpark Fuar Merkezi'nde açıldı.        

Fuarın açılışını Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ile eşi Emine Yüksel, vali yardımcıları, Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Murat Bey Balta, Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ birlikte yaptı.        

Fuar alanının girişinde halk oyunları ekiplerinin gösterisiyle karşılanan Vali Yüksel, açılıştan önce yaptığı konuşmada, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, ''Milletimizin siyasi, sosyal hayatında ve fikri terbiyesinde rehberimiz ilim ve fen olacaktır'' sözünü hatırlatarak, Atatürk ve arkadaşlarının, Türkiye'nin ve Türk milletinin hedefini yaklaşık 100 yıl önce koyduklarını söyledi.        

Günümüzde ise dünyada yeni bir ''milenyum tiyatrosu''nun sahnelendiğini ve bu tiyatroda farklı bir oyun oynandığını dile getiren Yüksel, şöyle konuştu:        

''Bu tiyatroyu herkesin daha dikkatli takip etmesi lazım. Oynanan oyunun adı bilgi ve teknoloji oyunu... Sahnede bir sürü dekor var. Bana göre gençlerimiz bu dekorları da çok dikkatli takip etmeli. O dekorlar 'bilgi tabanlı toplum' ve 'insan kaynaklarının yönetilmesi...' Sahnenin ortasında bir de acımasız pazar politikası var. Bu pazarda yer bulacaksınız. Sonra Çanakkale'den bile daha acımasız olan bir rekabet var, sürdürülebilir kalkınma var. Ya bu oyunu iyi takip edeceğiz ya da sahneye arkamızı dönüp kuşları sayacağız. Biz buna asla talip olamayız.''        

Gittiği her yerde gençlerle konuştuğunu, lise ve üniversite öğrencilerinin en büyük kaygılarının iş bulamama olduğunu belirten Yüksel, bu kaygının dünyanın her yerine hakim olduğunu söyledi.        

Türkiye'nin, Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip olduğuna dikkati çeken Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı:        

''İnsan kaynaklarımızı adam gibi yönetirsek, algı yönetimini iyi kullanırsak, elbette Cumhuriyet'in 100. yılını idrak edeceğimiz 29 Ekim 2023 sabahı şafağa bakanlar, Türkiye'nin bir güneş gibi doğduğunu göreceklerdir. Ancak gençlerin bu beklentilerine adam gibi bir çözüm bulamazsak, aş ve iş taleplerini karşılayamazsak, elimizde bir dinamitin olduğunu kabul etmemiz gerekir. Mesleki eğitimin de bu gelişimde çok önemli bir payı olacaktır. Bana göre yapılması gereken en önemli şeylerin başında gençleri mesleki ve teknik eğitimin içinde tutmak geliyor. Dünyadaki tüm gelişmiş ülkeler mesleki eğitim seviyesini yüzde 65'lerde tutarken bizim yüzde 22'lerden 44'lere kadar gelişimiz elbette başarı olarak kabul edilebilir ama yetmez. Büyük Türkiye'yi konuşmak için bunlar yetmez.''
       
''MESLEK LİSESİ, MEMLEKET MESELESİDİR''       
Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan da 1923-1924 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de sadece 20 meslek lisesinin bulunduğunu ve bu liselerde 2 bin 558 öğrencinin eğitim gördüğünü anımsattı.        

Günümüzde ise 4 bin 828 okulda 2 milyon 72 bin öğrencinin mesleki eğitim aldığını dile getiren Aydoğan, Ankara'daki mesleki teknik eğitimin payının, tüm ortaöğretim okulları arasında yüzde 43 seviyelerine ulaştığını ifade etti. Aydoğan, bu oranı 2-3 yıl içinde yüzde 55'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.        

Mesleki eğitim alan öğrencilerin yüzde 75'inin, mezuniyetinin ardından ilk 6 ay içinde iş bulduğuna dikkati çeken Aydoğan, ''Bu oran çok önemlidir. Bakanlığımızın da ifade ettiği gibi meslek lisesi, memleket meselesidir'' dedi.        

Sayfa Yükleniyor...