Öğrenciler derslerini tabiatta işleyecek

Samsun Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan "Tabiatta Ders Var Projesi" kapsamında, bazı ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde ders yaparak, doğa ve bilim odaklı etkinlikler gerçekleştirecek.

Öğrenciler derslerini tabiatta işleyecek

Samsun Milli Müdürlüğünce hazırlanan "Tabiatta Ders Var Projesi" kapsamında bazı ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin sınıf yerine Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde ders yapması planlanıyor.

Vali İbrahim Şahin, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki konferans salonunda "Tabiatta Ders Var Projesi" protokolünün imza töreninde yaptığı konuşmada, proje ile sınıf dışında eğitim yapılmasının amaçlandığını, bunun Batı'da ve Uzakdoğu'da çok önemsenen bir uygulama olduğunu söyledi.

Kuş Cenneti'nin sadece Samsun'un değil, belki de dünyanın sayılı güzellikleri arasında bulunduğunu dile getiren Şahin, "Vatandaşlarımızla bir araya geldiğimizde ve Kuş Cenneti'ni gündeme getirdiğimizde bölgeyi hiç ziyaret etmediklerini söylediler.

'Dünyanın cenneti' dediğimiz bir yer ziyaret edilmez mi?  Fakat bir şekilde gelinmemiş. Bizler de çocuklarımızı buraya getirerek, sınıflarının dışında eğitim verme kararı aldık. Geldiklerinde gözlerindeki mutluluğu görmeniz lazımdı. Dersten sonra eğlenmişler, yemek yemişler. İnanın gözlerim doldu. Eğitim bu şekilde olmalı" ifadelerini kullandı.

Hem Türkiye'nin hem insanlığın hem de geleceğimizin kurtuluşunun eğitimde olacağına inandığını söyleyen Şahin, "Kaymakamlara, vali yardımcılarına, 'Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra özel iradeler kapandı, hizmet götürme birlikleri bitti, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları boşluğa düştü gibi gözüküyor' diyorum. Bizim hiçbir görevimiz olmasa, sadece eğitim ile ilgili görevimiz dolayısıyla 24 saat çalışsak bu süre bize yetmez" dedi.

Şahin, daha önce hazırladıkları "Geleceğe Kulaç Atıyoruz Projesi"ni valiler toplantısında Başbakan Binali Yıldırım'ın gündeme getirdiğini hatırlatarak, "Tabiatta Ders Var Projesi"nin de ulusal düzeyde ilgi çekeceğine inandığını belirtti.

"ÇOCUKLAR DOĞAL HAYATTA OLMANIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLEREK YETİŞECEK"

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni şehrin bir parçası haline getirmek için mücadele başlattıklarına işaret etti.

Çalışmaları sonucunda Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil olduğunu vurgulayan Yılmaz, UNESCO'nun verdiği görevleri yaparak Kızılırmak Deltası'nı dünya mirasının ana figürü haline getirmek istediklerini söyledi.

Kuş Cenneti'nde yapılan projeye katılacak çocukların doğal hayatta olmanın ne anlama geldiğini bilerek yetişeceklerine işaret eden Yılmaz, öğretmenlerin uzaklaşılan doğal zenginliklere ve doğal güzelliklere insanları yaklaştıracağına inandığını kaydetti.

İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ise Samsun Valiliği himayesinde hayata geçen proje ile tabiatta verilen dersleri başlattıklarını belirtti.

Projeye ilkokulların 4. sınıfı, ortaokulların 7. sınıfı ve liselerin 9. sınıflarından bin 176 öğrencinin katılacağını bildiren Esen, projede 84 öğretmen ile Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) öğrenim gören 84 öğretmen adayının görev alacağını anlattı.

Konuşmaların ardından projenin protokolü, Vali Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer ve İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen tarafından imzalandı.

Eğitimde doğa ve bilim odaklı etkinlikler gerçekleştirerek öğrencilerin ekosistem, tur, popülasyon ve habitat kavramlarını öğrenmeleri, biyolojik çeşitliliğin önemini kavramaları, Türkiye ve dünyadaki çevre sorunları ile etkilerini anlamalarını sağlamak hedefleniyor.

Proje kapsamında öğrenciler, gelecek yıl mayıs ayına kadar aralıklarla Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne götürülerek sınıf dışında ders işleyecek.

Sayfa Yükleniyor...