Öğrenciler YÖK Atlas ile LYS'ye hazırlanıyor

2017 YGS sona erdi. LYS için hazırlanan üniversite adayları güncellenen YÖK Atlas sisteminde yer alan iki modül ile değerlendirme imkanı buluyor.

Öğrenciler YÖK Atlas ile LYS'ye hazırlanıyor

2016 ÖSYS sürecinde 2 Milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas, 2017 YGS öncesinde güncellendi. Sistemden faydalanan kişi sayısının bu sene 3,5 milyonu aşması bekleniyor.

YÖK’ün geçen sene hizmete soktuğu ve 2016 ÖSYS sürecinde 2 Milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK ATLAS sistemindeki iki modül, YGS sonucunu öğrenen adayların kendi kendilerine performanslarını değerlendirmelerine olanak sunuyor.

SINAVDA KAÇ NET YAPMAM GEREKİYOR?

 Üniversite adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği.

YGS-LYS Net Sihirbazı ile bu sorular yanıt buluyor.

2015 ve 2016 ÖSYS'de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans - önlisans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları bu modülde yer alıyor. Bilgiler, ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturuldu. Her program için, o programa yerleşenlerin tek tek testlerdeki netleri hesaplandı ve sonra bunların ortalaması alındı.

Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanması. Ortalama net değerleri doğrudan 2015 ve 2016’da lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerler.

Ortalama değerlerin kullanılmasındaki amaç, üniversite adaylarına hedef koyarken emniyet payı kalacak şekilde yol göstermek.

Somut bir örnek vermek gerekirse, 2016’da Hacettepe İngilizce Tıp’a yerleşen 168 kişi, YGS’de Türkçe testinde ortalama 35,0, Sosyal Bilimler testinde 30,6, Matematik testinde 38,8 ve Fen Bilimleri testinde 38,2 net yapmışlar. (testlerde 40 soru var).

YGS BİTTİ, HEDEFLEDİĞİM YOLUN NERESİNDEYİM?

Lisans programlarını hedefleyenler için üniversiteye giriş süreci iki devreli bir müsabaka. YGS, müsabakanın ilk yarısı. Maçın ilk devresinin sonunda gençler, hedeflerine ne kadar yakın ne kadar uzak olduklarını merak edeceklerdir.

YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2015 ve 2016 YGS’de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek ve kendi durumlarını (başarı sıralarını) kıyaslayabilecekler.

Örnek vermek gerekirse, Ankara Hukuk Fakültesi’ni hedefleyen bir aday, 28 Mart’ta ÖSYM internet sitesinden YGS sonuçlarını öğrendiğinde, YGS-5 ve YGS-6 puan türündeki başarı sırasının Ankara Hukuk için yeterli olup olmadığını merak edecektir.

Bu konuda yapması gerek şey YÖK Başarı Sırası Sihirbazını kullanmaktır. Zira burada, 2015 ve 2016’da Ankara Hukuk’a yerleşen 650 kişinin 2015 ve 2016 YGS’lerdeki hem ortalama hem de en düşük başarı sırasını görebilecek, kendi durumunu en gerçekçi şekilde değerlendirebilecek, çalışma programını en akılcı şekilde yapabilecektir.

YÖK Başarı Sırası Sihirbazı’nın en önemli özelliği gerçek verilere dayalı olmasıdır.

Sayfa Yükleniyor...