Öğrencilerin 'bozuk yol' isyanı

Diyarbakır'da taşımalı eğitim kapsamında 100'ü aşkın öğrenci yaklaşık 10 kilometre sonra yolun bozuk oluşu nedeniyle servisten indiriliyor. Servisten inen öğrenciler bu kez 3 kilometre yürüdükten sonra başka bir servise binerek okullarına gidiyor.

Öğrencilerin 'bozuk yol' isyanı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde taşımalı eğitim gören 100'ü aşkın öğrenci, bozuk yol nedeniyle servis değiştiriyor, çamurlu yolu yürüyerek kat etmek zorunda kalıyor.

Çınar ilçesine bağlı Karasungur Köyü İlköğretim Okulu'nda, Karasungur köyüne bağlı Kadirko mezrası, Biramehmetağa köyü ve bu köye bağlı Şargu mezrası ile Gümüştaş köyünden 100'ü aşkın öğrenci 8 servis aracıyla taşımalı eğitim görüyor. Çoğunluğu 1. sınıfı okuyan öğrencileri taşıyan servis sürücüleri, Karasungur köyüne bağlı Ağaçlı mezrası ile Kadirko mezrası arasındaki yaklaşık 3 kilometrelik yolun toprak ve bozuk olması nedeniyle kendi aralarında çocukları okula ulaştırabilmek için bir çözüm geliştirdi.

Servis araçları ikiye ayrılarak, 4'ü öğrencileri okulun bulunduğu Karasungur köyünden alarak Ağaçlı mezrasına kadar getiriyor. Daha sonra öğrenciler servislerden inerek, toprak ve bozuk olan 3 kilometrelik yolu yürüyerek Kadirko mezrasına ulaşıyor.

Öğrenciler, mezrada kendilerini bekleyen 4 servis minibüsüne binerek, buradan ancak Biramehmetağa köyü, Şargu mezrası ve Gümüştaş köyünde bulunan evlerine gidebiliyor. Çocukların servis değiştirmesi ve 3 kilometrelik yolu yürümesi nedeniyle okula gidiş gelişleri yaklaşık 4 saatlerini alıyor.

Çoğunluğunu 1. sınıf öğrencisi çocuklardan oluşan öğrenciler, taşıdıkları çantalarıyla güçlükle çamurlu yolda yürüyebiliyor. Bazen servis sürücüleri, bazen de köylüler öğrencilere yolda eşlik ediyor.

Biramehmetağa Köyü Muhtarı Süleyman Kaya, 8 servis minibüsü olmasına rağmen öğrencilerin 3 kilometrelik yolu yürümek zorunda kaldığını, öğrencilerin servise bindiğini, sonra yürüdüğünü, sonra yine servise bindiğini, bunun da öğrencileri çok yorduğunu söyledi.

Öğrencilerin çoğu zaman okula geç kaldığını, yürüdükleri yolun çok çamurlu olması nedeniyle çocuklarının sürekli kirli okula gitmek zorunda kaldığını kaydeden Kaya, yürümek istemeyen çocukların düzenli bir şekilde okula gidemediğini bildirdi.

Yolun çok kötü olduğunu, araçların yolu kullanamadığını aktaran Kaya, yolun yapılması için 2 defa hem yazılı, hem de sözlü olarak Çınar Kaymakamlığı'na başvurduğunu, bu konuda yetkililerden yardım beklediklerini belirtti.

Öğrencilerin 'bozuk yol' isyanı  - 1


  
KÜÇÜK ÇOCUKLAR YÜRÜYEMİYOR
Yol üzerinde küçük bir köprü yapıldığını, ancak köprünün de çökme tehlikesinin bulunduğunu ifade eden Kaya, şöyle dedi:

''Kaymakamlığa dilekçe verdim. Dilekçede, 'Yapılan köprünün bir tarafı çökmüş. Arabalar geçemiyor. Çocuklar okula gidemiyor. Yaya olarak okula gidiyorlar. Tehlike arz ediyor' dedim. Çocuklar okula yetişebilmek için her gün sabah 6-7 civarında kalkıyorlar. Yolun bir kısmını yürüdükleri için zaman zaman okula geç kalıyorlar. Küçük çocuklarımız akşam eve geldikleri zaman ağlıyor. Soğukta üşüyorlar. Hasta oluyorlar. Çocuklarımızı sürekli hastaneye götürmek zorunda kalıyoruz. Çocuklarımız bazen okula haftalarca gidemiyor. Derslerinden geri kalıyorlar. Okula gidiş gelişte o kadar çok yoruluyorlar ki evde ders çalışacak halleri kalmıyor. Bu şekilde bir öğrenci nasıl başarılı olur. Benim oğlum, geçen yıl okulu bitirecekti, ancak bu yoldan dolayı devamsızlıktan mezun olamadı. Bu yıl da mezun olamamasından endişeleniyorum.''

Servis sürücüsü Kazım Sinekçi ise yolun toprak ve bozuk olması nedeniyle kullanamadıklarını, özellikle kar ve yağmur yağdığı zaman çok zorlandıklarını söyledi.

Çocukların çamurlu yolu yürümekte zorlandığını, çantalarını taşıyarak öğrencilere yardım etmeye çalıştıklarını anlatan Sinekçi, şöyle konuştu:

''Yolu kullanamayınca çocuklar okullarına gidebilsin diye böyle bir yöntem geliştirdik. Başka bir çaremiz yoktu. Çocukların hali perişan. 8 servise binmesi gereken çocukları mecburen 4 servise bindiriyoruz. Çocuklar hem tıkış tıkış yolculuk yapıyor, hem de 3 kilometrelik yolu yürüyor. Yollar çok kötü. Bazen çamur nedeniyle lastiklere zincir takıyoruz. Ona rağmen yolu kullanamıyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Yardım etsinler bizlere. Kaymakamlığa başvurmamıza rağmen sorunumuz giderilmedi.''

Öğrencilerden Emine Meyre de okulu gidiş dönüşlerinin çok yorucu geçtiğini, çamur nedeniyle sürekli kirlendiğini anlatarak, okulda bazen öğretmenlerinin hem çamurlu oldukları hem de geç kaldıkları için kızdığını dile getirdi.

Yolda çok yorulduğu için evde derslerini çalışamadığını aktaran Meyre, ''Lütfen yolumuzu yapsınlar. Artık yol yürümek istemiyorum'' diye konuştu.

Çınar Milli Müdürü Mehmet Demir, köylerin bulunduğu Karacadağ yöresinde yol sorununun bulunduğunu, köylüler tarafından sorunların sürekli Kaymakamlığa aktarıldığını bildirdi.

Kaymakamlığın sorunların giderilmesi için yoğun çalıştığını vurgulayan Demir, özellikle Karasungur köyü civarındaki yol sorunuyla özel olarak ilgilenildiğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...