ÖSYM'nin kapısı yabancı uzmana açık

Devlet, yabancı uzman istihdamını hızlandırdı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’ndan sonra, yeniden yapılandırılan ÖSYM de yabancı uzman çalıştırılabilecek.

ÖSYM’yi "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi" olarak yeniden yapılandıran ve Meclis Milli komisyonu kabul edilen yasa teklifiyle başkanlıkta yabancı uzman çalıştırmanın yolu açıldı. Başkanlıkta sözleşme ile yerli ve yabancı uzman istihdam edilebilecek. Bunların sayısı tüm üniversitelerdeki öğretim elemanlarının yüzde 5’ini geçemeyecek.

İSTİHBARATA UZMAN
Gazeteport'un haberine göre; iç ve dış güvenlik ve terörle mücadelede görevli kuruluşlar arasında eşgüdümü sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na da (KDGM) yabancı uzman çalıştırma yetkisi verilmişti.

Müsteşarlık bünyesinde sözleşmeli ya da görevlendirme yoluyla, merkez kadrosunda 94 kişi çalıştırılacak. Bu kadro içerisinde, yabancı uzmanlar da görev yapabilecek. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Müsteşarlıkta halen 35 yabancı uzman çalıştırıldığını savundu.

AYM’DE SON ANDA ÇIKTI
Halen TBMM Anayasa alt komisyonunda görüşülen ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren tasarıda da “Yabancı uzman” istihdamı öngörüldü. Ancak, alt komisyonun, başkana hizmet yoluyla yabancı uzman çalıştırma yetkisi veren maddeyi tasarıdan çıkardı. Alt komisyonda çıkarılan bu maddenin akıbeti, asıl komisyonda ya da genel kurulda belli olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu da (EPDK) Elektrik Piyasası Kanunu hükümleri uyarınca, yerli ve yabancı uzman istihdam ediliyor. Yaklaşık 5 yıl önce yapısı değiştirilen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  adını alan DİEA de özel uzmanlık gerektiren hizmetlerde sözleşmeli olarak yabancı uzman çalıştırıyor.


Sayfa Yükleniyor...