Şimdi yarış sırası üniversitelerde

Devir değişti, üniversite sayısı arttı. Öğrencinin önünde tercih için bol alternatif var. Üniversiteler ise başarılı gençler için amansız bir yarışta. Devlet ve vakıf üniversiteleri dereceye girenlere yurt, yurtdışı eğitim, burs ve aylık 3 bin lirayı bulan maaşlar vaat ediyor...

Şimdi yarış sırası üniversitelerde

Türkiye'de üniversite anlayışı değişiyor. Kontenjanlar, üniversite sayısı her yıl artıyor. 10 yıl önce yaklaşık 350 bin olan kontenjan bu yıl 759 bine ulaştı. Üniversite sayısı ise 63'ü vakıf olmak üzere 167'yi buldu. Burs, maaş, yurtdışı eğitimi, sertifika programları, iş garantisi, bilgisayar gibi promosyonlar başarılı öğrencileri hızla vakıf üniversitelerine yönlendirdi. Daha önce ilk 2 bin içinde yer alan 4 ila 5 öğrenci tercihini özelden yana kullanıyordu. Ancak eğitim kalitesinin de artmasıyla bu oran yüzde 50'lilere çıktı. Akşam'ın haberine göre; başarılı öğrencileri özel kaptıran devlet üniversiteleri de ödül yarışına katıldı.
Bazı örnekler şöyle:

İLK 100'E GİRENE 2 BİN 500 LİRA
Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir: LYS'de ilk 100'e giren öğrencilerden Gazikent Üniversitesi'ni tercih edenlere % 100 burs verip, 2 bin 500 lira aylık ödeyeceğiz. Bu kademeli olarak ilk on bine kadar devam ediyor. Şehit çocuklarına, engelli çocuklarımıza %50 burs veriyoruz. Başarıyı ödüllendiriyoruz. İlk üç bine giren öğrencilere aylık 750 lira burs sağlanırken, yılbaşında da eğitim gereçleri için 2 bin lira veriliyor.

BİLGİ'DEN ÇİFT DİPLOMA ALINABİLİYOR
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Londra Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü Üstün Başarı Programları ile öğrencilerine çift diploma imkanı sunuyor. Programlardan bugüne kadar mezun olan 200'e yakın öğrenci, dünyanın seçkin doktora ve yüksek lisans programlarına burslu olarak kabul edildi.

MAAŞ VE YURTDIŞI EĞİTİMİ
İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Salih Çelikkale: LYS'de başarılı olan adaylara, belirli koşullarla 'aylık ücret'ten 'ücretsiz dil kursu' imkanı tanımaya, yurt dışında ücretsiz yüksek lisans ve doktora eğitimine kadar çeşitli olanaklar sunuyoruz. Kendi puan türünde ilk 500 içine girenlere ücretsiz lisans, yurtdışında yüksek lisans ve doktora ile her ay 500 TL maaş veriyoruz. 500 - 1000 arasına girenlere 500 TL maaş, 1000-5000 arasındakilere ücretsiz lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi veriyoruz.

AYLIK BİN LİRA + DİZÜSTÜ
Kemerburgaz Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Nebahat Ercan: İlk 2 bin içine giren öğrencilere % 100 eğitim bursu, aylık bin lira maaş ve ücretsiz yurt imkanı sunuyoruz. Dizüstü bilgisayar veriyoruz. Burssuz kayıt yaptıranlardan not ortalaması 3.5 olanlara da burs imkanı sağlanıyor.

ABD'DE HAZIRLIK
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof Dr Şenay Yalçın: Maddi vaatleri doğru bulmuyoruz. Dünyadaki 140 üniversiteyle ortak eğitim programlarımızı anlatıyoruz. İlk binde olan öğrencilerin hazırlık sınıflarını ABD'de okumalarını sağlıyoruz. Yurtdışında yatma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İlk yüzde ise 500 dolar destek veriyoruz.

18 MART'TAN BURS BOĞAZİÇİ'NDEN FİTNESS
Devlet üniversiteleri de yarışta. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  ilk 100'e girerek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ni tercih eden 3 öğrenciye 4 yıl boyunca aylık 3 bin 700 TL burs verecek. Boğaziçi Üniversitesi ise TM, MF ve TS puan türlerinde ilk 4 ila 10 arasındakilere, DİL-1 (İng), YGS puanlarında ilk 3'tekilere ayda 375 TL, 4 kişilik odada konaklama, dizüstü bilgisayar verecek. Kapalı yüzme havuzu ve fitness salonuna ücretsiz üyelik sağlanacak. Bu öğrencilerin uçak biletleri karşılanıyor,  en az bir dönem yurtdışında okuma önceliği veriliyor.

GÜZELLİK SALONU BİLE VAR
Vakıf üniversiteleri hizmette sınır tanımıyor. İzmir Gediz Üniversitesi Seyrek mevkiinde akıllı kampus kurdu. 50 milyon dolarlık kampusta 84 derslik, 22 amfi, 9 laboratuvar, 6 mimarlık stüdyosu yer aldı. Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, kampusta sağlıklı yaşam merkezi, sergi salonları, kitabevi, spor salonu, 500 kişilik amfitiyatro, sinema, güzellik merkezi, kafeterya, restoranlar ve 600 kişilik tam akustik gösteri salonunun da bulunduğunu kaydetti.

TÜRKİYE YENİ YENİ ÖĞRENİYOR
Bahçeşehir Uğur Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat: Türkiye'de üniversite anlayışı değişti. Önceki yıllarda öğrenci üniversiteye gider, hoca ne verirse alır ve dünyanın ondan ibaret olduğunu düşünürdü. Ama burs, yurtdışı eğitim olanaklarını gösterince talep arttı. Üniversitelerin başarılı öğrencileri çeşitli ödüller ve eğitim olanaklarıyla bünyelerine katma çabası dünyanın her yerinde uygulanan bir sistem. Türkiye bunu yeni yeni öğreniyor.  Artık öğrenciler üniversitelerin imkanlarını, kariyer planlarını inceleyerek tercih yapıyor.

KALİTEYİ ARTIRIR
Üniversitelerin vaatleri, daha önce verilen burs ve yurt, yemek gibi ödüllerin üstüne çıktı. Üniversiteyi üniversite yapan verdiği mezunların kalitesidir.  Vakıf üniversitelerinin başarılı öğrenciyi kapması devlet üniversitelerini de tetikledi. Artık devlet üniversiteleri de tanıtım günleri ve çeşitli ödüllendirme yöntemleri ile ilk 2 bindeki öğrencileri kapmaya çalışıyor. Bunlar korkulacak şeyler değil. Bu rekabetin daha da artması öğrencinin lehine olacak. Bu Türkiye'nin yararına olacak bir rekabettir. Öğrencilere sunulan olanakların eğitim içerisinde kalması önemli. YÖK bu çalışmaları desteklemeli.

TÜM LİSE SONLARDAN FAZLA KONTENJAN VAR
İstanbul Kültür Üniversitesi Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Burak Kılanç: Bütün dünyada üniversitelerin bir sıralaması var. Verdiği mezunlar ve okulu tercih eden başarılı öğrenciler kriter oluşturuyor. Başarılı öğrenciyi alırsanız, bu öğrenciler iş yaşamında da başarılı olacak ve üniversitenin ismi duyurur düşüncesini taşıyorlar. Vakıf üniversitelerinin başlattığı başarılı öğrenciyi ödüllendirme akımına devlet üniversiteleri de katıldı.

4'TE 3'Ü GİRİYOR
Üniversite sayısının artmasıyla birlikte artık tercih yapan her dört öğrenciden üçünün üniversite şansı var. Şu anda kontenjanlar lise son sınıfta bulunup mezun olabilecek öğrenciden fazla. Sınava sadece lise son öğrencileri girse kontenjan boş kalır. Öğrencilere deniz manzaralı yurt odaları, maaşlar, yurtdışı eğitimleri, neredeyse öğrencinin kendisini geçindirdikten sonra ailesine göndereceği kadar para teklif ediliyor. Başarlı öğrencilere sadece maaş verip üretkenliklerini artırmak mümkün değil. Bu çocukların projelerine AR-Ge desteğini verilmesi de önemli. Bu çocuklar fikirleri olan çocuklar. Şu an İstanbul'daki devlet üniversitelerinin kontenjanı vakıf üniversitelerinden az.




Sayfa Yükleniyor...