Şura'nın gündeminde öğretmenler var

Ankara'da toplanan 18. Milli Eğitim Şurası’nda öğretmen sorunu konuşuldu. MEB bürokratları hem öğretmen eksikliğini, hem de mevcut öğretmenlerdeki kalite sorununu tartıştı.

18. Mili Şurası'nda, eğitim fakültelerinde kalite düşüklüğü ve öğretmen istihdamındaki sorunlar öne çıktı.


Konu hakkındaki en ağır eleştiler Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarından geldi. Öğretmen arzu ve talebi arasındaki dengesizlik ise büyük boyutta... Halen 328 bin öğretmen atanmayı beklerken bu rakam iki sene sonra 500 bini geçecek.

MEB bürokratlarına göre bu dengesizliğin sebebi bakanlık ve YÖK arasındaki kopukluk olarak görülüyor. 

KPSS KALDIRILSIN ÖNERİSİ
Eğitim fakültelerindeki kalite düşüklüğü konusunda da eleştiriler sistem üzerinde odaklandı. Çözüm önerisi ise, KPSS'nin tamamen kaldırılması veya lisans diploma notunun da KPSS sonucuna eklenmesi.

ZORUNLU EĞİTİM SÜRESİ DE TARTIŞILDI
1997 yılında geçilen 8 yıllık zorunlu eğitim de şuranın tartışma konuları arasındaydı.

Zorunlu eğitimin kesintili ve kademeli olması önerisi komisyonda gerilim yarattı. Bazı üyeler kesintisiz ibaresinin kaldırılmasını istedi. Ancak diğer üyeler bu ibare kaldırılırsa, güneydoğu ve doğuda çocukların okula gitmeyeceğini savundu. Öneri kabul görmedi.

DİĞER ÖNERİLER ŞUNLAR:
Şura'da ilginç öneriler de gündeme getirildi.

Öğretmen adaylarının bir yıl stajyer öğretmenlik yapması, öğretmenlerin, tembelleştirdiği gerekçesiyle memur değil sözleşmeli olarak istihdamı, beş yılda bir psikolojik test uygulanması, kız okulları açılması, resmi törenlerin azaltılması ve milli güvenlik dersininin sivillerce verilmesi bunlardan bazıları.

Sayfa Yükleniyor...