Suriyeliler için dil ve mesleki beceri kursları açılacak

Kilis'te yaşayan sığınmacılar için Türkçe ve mesleki beceri kursları açılması için iş birliği protokolü imzalandı.

Suriyeliler için dil ve mesleki beceri kursları açılacak

Kilis Belediyesi, Sequa Türkiye Temsilciliği, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası ile Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı arasında, Suriyeli sığınmacılara Türkçe ve mesleki beceri kursları düzenlenmesi için Belediye Konukevi'nde iş birliği protokolü imzalandı.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, imza töreninde yaptığı açıklamada, kentin nüfusundan daha fazla Suriyeli misafiri ağırladığını, bu insanların uyumunu sağlamak, yaşamlarını kolaylaştırmak için dil ve meslek eğitiminin gerekli olduğunu belirtti.

Temel gayelerinin Suriyeli misafirlere istihdam ve iş olanağı sağlamak olduğunu, bunun için de dil öğrenmek gerektiğini aktaran Kara, şunları söyledi:

"Protokol çerçevesinde mekanı biz, Sequa da tefrişatı ve görecek kursiyerlere ders verecek hocaların ücretlerini sağlayacak. İlk önce dil problemini halledip ondan sonra da istihdama dönük imkanlar sağlamak üzere ticaret odamızla birlikte işbirliği yapacağız. Özellikle Sequa firmasına teşekkür ediyorum çünkü batıdan ilk yardımı burada beraber gerçekleştirdik. Yaklaşık 80 bin avro nakit para belediyemize aktarıldı ve 2 konağımızın tefrişatı yapıldı. Bundan sonra da yeni konaklarda çok amaçlı toplum merkezlerinin giderlerini Sequa firması iş birliği içerisinde sağlayacağız. Şu anda mevcut konaklarda Suriyeli ve Kilisli kadınlarımız beraber faaliyet gösteriyorlar. Bu da bizim için bir avantaj sağlıyor."

Sequa Türkiye Temsilcisi Aynur Kuytu da Federal Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığının sağladığı fonların yönetimini yaptıklarını belirtti.

Suriyeli sığınmacıların yoğunlukta olduğu 6 ilde çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini ancak ilkinin Kilis'te uygulamaya konulduğunu dile getiren Kuytu, projeyle öncelikli olarak sığınmacılara Türkçe öğretmek istediklerini, misafir edilen insanların entegrasyonlarına katkıda bulunmak istediklerini dile getirdi.

İnsanların meslek edinmelerinin ucuz iş gücünü engelleyeceğini ifade eden Kuytu, meslek olmayınca istihdamın da sağlanamayacağını belirterek, "Projemiz hem bayanları hem de erkekleri kapsıyor. Yaş aralığı ise 16-36. Özellikle meslek edinmek için bu aralığı belirledik. Çünkü Almanya'da da aynı şekilde" dedi.

Sayfa Yükleniyor...