Üniversiteye girişte ‘din’ sorusu

Üniversite giriş sınavlarında artık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden de soru olacak. Adaylara YGS'de 5, LYS-4'te ise 8 soru yöneltilecek.

Üniversiteye girişte ‘din’ sorusu

ÖSYM Başkanı Ali Demir, üniversite giriş sınavlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ali Demir, yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçme ve yerleştirme esaslarını belirleyen 2013 yılına ait kılavuzun Yükseköğretim Genel Kurulu kararıyla yayımlanarak uygulanacağını söyledi.

Kılavuz doğrultusunda, 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuru işlemlerinin, 2-15 Ocak 2013 tarihleri arasında yapılacağını belirten Demir, bir önceki yıla göre kılavuzda bazı değişiklikler olduğunu ifade etti.

Demir, şunları söyledi:

''Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adayın mezuniyet diploma notunun 5 ile çarpımı sonucunda elde edilecek. OBP'nin 0.12 ile çarpımı sonunda elde edilen puan yerleştirme puanına ilave edilecek.

YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri Testleri yer alacak ve adaylar, güncel öğretim programlarından sorumlu olacaklar. LYS'lerde adaylar, güncel öğretim programlarındaki kazanımların tamamından sorumlu olacak.

Ortaöğretimde zorunlu ders olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden YGS ve LYS-4'te soru sorulacak.''

TOPLAM 13 SORU
Demir, yapılan düzenlemenin 2013'ten itibaren yürürlüğe gireceğini belirterek, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden YGS'de 5, LYS-4'te de 8 soru yöneltileceğini bildirdi.

LYS-4'te tarih, coğrafya-2, felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri yer alıyor. Felsefe testinde psikoloji, sosyoloji ve mantık soruları da bulunuyor.

OBP'DE YENİ HESAPLAMA
Kılavuzda bir önceki yıla göre yapılan bir diğer değişikliğin de Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) ilişkin olduğunu ifade eden Demir, OBP'nin diploma notunun yüzde 60'ına denk geldiğini dile getirdi.

Bu çerçevede yerleştirme puanına eklenecek puan, 30-60 arasında değişecek. En düşük diploma notu için yerleştirme puanına eklenecek puan 30, en yüksek diploma notu için yerleştirme puanına eklenecek puan 60 olacak.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 2012-ÖSYS'de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarılarının dikkate alınacağını bildirmişti.

YÖK'ün açıklamasında şunlar kaydedilmişti:

''Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Bu şekilde hesaplanan OBP'nin yüzde 12'si merkezi sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır.''

2012-ÖSYS'de ve daha önceki yıllarda adayın diploma notu, adayın okuduğu ortaöğretim kurumundan ÖSYS'ye başvuran tüm adayların diploma notları göz önüne alınarak en düşük diploma notu 100 ve en yüksek diploma notu 500 olacak biçimde Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) dönüştürülüyordu.

Bu şekilde hesaplanan OBP ise adayın okuduğu okuldan sınava giren adayların YGS başarılarına göre ağırlıklandırılarak, Ağırlık Ortaöğretim Başarı Puanı'na dönüştürülmekteydi. Adayların yerleştirme puanları da bu AOBP ile hesap ediliyordu.

ENGELLİLER İÇİN KILAVUZ
Demir'in verdiği bilgilere göre, 2013-ÖSYS kılavuzu hem görme engelli hem de işitme engelli adaylar için sesli ve işaret dilinde okunarak internet sitesinden yayımlanacak.

Adaylar, 2013-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da başvuru süresi içinde başvuru merkezlerinde inceleyebilecek.

Ortaöğretim Kurumu (Okulu) Müdürlükleri ve ÖSYM Sınav Merkezi Koordinatörlükleri ÖSYS'de başvuru merkezi olarak görev yapacak.

Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacak.

Mezun durumdaki adaylardan 2011-ÖSYS ve 2012-ÖSYS'nin her ikisine de bir başvuru merkezi aracılığıyla başvurmamış olanlar ile 2011-ÖSYS veya 2012-ÖSYS'ye başvurmuş olanlardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecek.

Mezun durumdaki adaylardan 2011-ÖSYS veya 2012 ÖSYS'den birine başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayanlar başvurularını isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine başvurarak yapabilecek.

Sınavsız geçiş de dahil olmak üzere 2013-ÖSYS'ye ilişkin başvurma, başvurma koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kural ve işlemler 2013-ÖSYS Kılavuzunda yer alıyor. 2013-ÖSYS'ye başvurmak isteyen adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...