Yabancı dil sorunu çözülüyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yabancı dil sorununu çözmek için uzaktan eğitim yoluyla öğretim yapan iki firma ile sponsorluk anlaşması yapacaklarını, gelecek yıldan itibaren üniversite birinci sınıf öğrencilerine bu yöntemle dil eğitimi vereceklerini bildirdi.

Özcan, Akademisyenler Birliğinin TOBB ETÜ'de düzenlenen ''Üniversite ve Bilim'' konulu sempozyumunda konuştu.
        
Yükseköğretim sistemine ilişkin bilgi veren ve yaptıkları çalışmaları anlatan Özcan, bu yıldan itibaren uygulanacak iki aşamalı sınav sisteminin ''öğrencilerin stresini azaltmayı ve tercih edecekleri mesleğe daha iyi yönelmelerini sağlayacak test çeşitliliği'' amaçladığını anlattı.
        
Özcan, ''Bu sistem herkes tarafından beğenildi ama bildiğiniz gibi katsayıyla ilgili bir sorunla karşı karşıyayız. Onda da belli bir yere geldik. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 15'e 14 ile reddetti itirazımızı. Demek ki 14 üyenin tasvibini kazanmış durumdayız. Eğer bir kişiyi daha ikna edebilirsek, bu ülkemize sorun yaratmış olan problemi de halletmiş olacağız'' dedi.
        
Uluslararası alanda yaptıkları çalışmalara değinen Özcan, ABD'deki bazı üniversitelerle işbirliğine gidildiğini kaydetti. Komşu bazı ülkelerle de işbirliği çalışmaları yapıldığını ifade eden Özcan, bu çerçevede Suriye ve Suudi Arabistan ile ortak çalışmalar yürütüleceğini anlattı. Suudi Arabistan'ın özellikle mühendislik ile ilgili projelerde işbirliği yapmak ve doktora öğrencisi göndermek istediğini söyleyen Özcan, bunun Türkiye'ye finansal açıdan yarar sağlayacağını belirtti.
        
''KABURGA KALDIRAMIYOR''
Önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi veren Özcan, YÖK ve ÖSYM'nin yeniden yapılandırılacağını ifade etti.
        
YÖK'ün 29 yıllık bir kurum olduğuna ve 22 üniversite bulunduğu dönemde kurulduğuna işaret eden Özcan, ''22 üniversite için kurulan bir kaburga bugün 140 üniversiteyi kaldırmamaktadır. Gerçekten zorlanıyoruz. Onun için bu yapının derhal değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.
        
ÖSYM'nin de aynı durumda olduğunu söyleyen Özcan, ''Onlar da zorlanıyorlar. Yaptıkları sınav sayısına bakarsanız Türkiye'de gerçekten çok büyük bir boşluğu dolduruyorlar. Onların da bu türden bir yapılanmaya ihtiyacı var. Onunla uğraşıyoruz'' diye konuştu.
        
Disiplin yönetmeliğinin de değiştirileceğini bildiren Özcan, bu yönetmelikte yer alan suçların ve cezaların da artık bugünkü suçları karşılamadığını kaydetti. Özcan, YÖK'e en çok intihal ile ilgili şikayetler geldiğini, bu konuda değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.
        
Uzaktan konusunda da çalışmalar yaptıklarını anlatan Özcan, Doğu'daki bazı üniversitelere öğretim üyesi bulmakta zorlandıklarını söyledi. Özcan, buralarda, gelişmiş üniversitelerde uzaktan eğitim metotlarıyla hazırlanmış programların kullanılmasını öngördüklerini ifade etti.
        
Özcan, üniversitelerde ''af'' gerektirmeyecek bir düzenlemeye de gidileceğini ifade ederek, öğrencinin üniversiteden atılmadan belli bir krediyi istediği sürede tamamlamasının öngörüldüğünü ancak ödeyecekleri harç miktarının yıllar geçtikçe artacağını anlattı.
       
Yatay Geçiş Yönetmeliği'nin de değiştirileceğini bildiren Özcan, öğrencilerin programlar arasında yatay geçişlerine imkan sağlayacak bir düzenleme yapılacağını belirtti.

YABANCI DİL
Türkiye'de yabancı dil öğretmede sorun yaşandığını vurgulayan Özcan, bu konuda bir çalışma başlattıklarını bildirdi.
       
''Bizim başaramadığımız hususlardan bir tanesi yabancı dil öğretimidir. Nasıl böyle bir başarısızlığa ulaştığımız beni gerçekten kaygılandırıyor. Gerçekten üzülüyorum. Çünkü her gittiğimiz yerde karşımıza çıkan en büyük engellerden bir tanesi bir yabancı dili konuşamaması'' diyen Özcan, bu sorunun uzaktan eğitim yoluyla çözülebilmesi yönünde görüş oluştuğunu anlattı.
        
Özcan, şunları söyledi:
        
''Belki yaş itibarıyla biraz geç ama uzaktan eğitim yolundan yardım alabileceğimize karar verdik. Dünyada uzaktan eğitimle İngilizce öğreten 11 firma var. Hepsiyle konuştuk ve ikisi üzerinde karar kıldık. Şimdi onlarla, sponsorlarla anlaşmak üzereyiz bugünlerde. Sponsorluk anlaşmalarını yaptığımızda birinci sınıf öğrencilerinden başlayarak önümüzdeki yıl, bu programları vereceğiz. Bu program güzel bir program. Senkron, asenkron parçaları var, 'call center'ları var. Bunlarla 24 saat, isterseniz bilgisayarla isterseniz telefonla konuşabilirsiniz, soru sorma, cevap alma imkanınız var.''
        
Türkiye'de bazı üniversitelerin ''mükemmeliyet merkezi'' olarak belirlenmesi yönünde çalışma yaptıklarını ifade eden Özcan, 2012 yılına kadar her üniversitede bir Bologna Ofisi kurulmasının planlandığını, ayrıca üniversitelerde patent konularında çalışacak teknoloji transfer ofisleri oluşturulacağını anlattı.
        
Özcan, bir soru üzerine, katsayı konusundaki kararın 18 Martta gerçekleştirilecek YÖK Genel Kurulu toplantısında verileceğini bildirdi.




Sayfa Yükleniyor...