"YÖK akılcı çerçevede kararlar alıyor"

Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, 2016 ÖSYS’de Mühendislik bölümlerine 240 bin başarı sırası sınırı getirilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada YÖK’ün son dönemlerde akılcı çerçevede kararlar aldığını söyledi.

"YÖK akılcı çerçevede kararlar alıyor"

2015 ÖSYS’de Tıp ve Hukuk fakültelerine girişte getirilen taban başarı sırası sınırına benzer bir uygulama 2016 ÖSYS’de mühendislik fakültelerine de geldi.

YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın 2016 ÖSYS’de Mühendislik bölümlerine 240 bin başarı sırası sınırı geleceğini duyurmasıyla ormancılık, ziraat ve su ürünleri programları dışındaki mühendislik programlarını tercih edebilmek için MF 4 puan türünde ilk 240 bin içinde olmak gerekecek.

YÖK akılcı çerçevede kararlar alıyor. Ama o çerçevenin içini dolduracak olan bizzat üniversitelerin kendisi

YÖK’ün bu kararını genel anlamda yerinde bulduğunu belirten Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, "YÖK, ülkemizdeki yükseköğretim sistemini düzenleyen kurumdur. Bu tür kurumların, sistemde yer alan tüm oyuncuları etkileyecek kararlar alırken, hem sistemin kendi içindeki dinamikleri hem de yükseköğretim sisteminin etkilediği diğer mekanizmaları dikkate almaları gerekir. Son bir sene içinde alınan kararları düşünüldüğünde YÖK’ün tüm bu dinamiklerin hassasiyetle irdelendiği anlaşılıyor. YÖK akılcı çerçevede kararlar alıyor. Ama o çerçevenin içini dolduracak olan bizzat üniversitelerin kendisi" dedi.

"OLUMLU BULUYORUM" 

YÖK’ün Hukuk ve Tıp fakültelerine geçen sene getirdiği taban başarı sırası sınırlamasını olumlu bulduğunu söyleyen Levent Uysal, şunları ifade etti:

“Üniversitelerin temel görevlerinden biri, gençleri mesleki anlamda eğitmek ve işgücüne kazandırmak. Bazı iş kollarında mesleki yetkinlik son derece önemli. Hiç kimse yetkin olmayan bir doktor tarafından tedavi edilmek istemez. Ya da mahkeme sırasında hakimin iradesinin sorgulanmasına neden olacak bir güvensizlik kabul edilemez. YÖK’ün Hukuk ve Tıp fakültelerine geçen sene getirdiği taban başarı sırası sınırlamasını bu anlamda olumlu buluyorum. İlk yansımalarını 2015 ÖSYM’de hissettik. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalardan 2016 ÖSYS’de Mühendislik bölümlerinde de benzer bir sınırlamanın geleceği anlaşılıyor. Telaffuz edilen başarı sırası sınırı 240 bin. ÖSYS istatistiklerini incelerseniz pek çok vakıf üniversitesinde ücretli mühendislik kontenjanının boş kaldığı görürsünüz. Yani YGS-LYS’de 10 üzerinden 2 alan yani yüzde 20 akademik başarı gösteren her aday tercih etmesi durumunda mühendislik bölümlerine girebilir. Öğrencilere sunulan yükseköğretim olanaklarının artması perspektifinden olumlu gibi gözükse de mühendislik eğitimi ardından alınan diplomanın kazandırdığı yetkiler düşünüldüğünde insanların kafasında ciddi soru işaretleri oluşuyor."

"DARALMALAR SÖZ KONUSU OLACAK" 

Uygulamayla beraber pek çok fakültede daralmaların söz konusu olabileceğini söyleyen Uysal, “240 bin sınırlamasının ardından vakıf üniversitelerinin mühendislik fakülteleri sıkıntı yaşayacak. Pek çok fakültede daralmalar söz konusu olabilir. Hal böyle olsa da, üniversitelerden mezun olanların yetkinliklerinin sorgulandığı akılcı bir sistem tesis edilinceye kadar YÖK’ün koyduğu bu ve benzeri sınırlamaların arkasından durulması gerektiğine inanıyorum. Burada önemli olan üniversiteye akademik anlamda çok vasat seviyede giren öğrencilerin 4 sene içinde ne kadar iyi eğitildikleri. kalitesinde minimum şartların sağlanması noktasında üniversitelere büyük görevler düşüyor. Nişantaşı Üniversitesi’nde bu konuyu masaya yatıracağız ve Türkiye’deki mühendislik eğitiminin niteliğinin artması için atılması gereken adımlara katkımızın ne olacağını belirleyeceğiz. Bu karar, üniversiteler arasında kalite katsayısı yüksek olanların işine yarayacak. Biz vakıf üniversiteleri, ulusal ve uluslararası kaliteli eğitime gönül veren sistemler geliştirerek dünyadaki yükseköğrenime katma değer sağlayacağız” şeklinde konuştu. 

Sayfa Yükleniyor...