"YÖK Atlas" güncellendi

Yükseköğretim Kurulunca, üniversite sınavlarına girecek adayların doğru tercih yapabilmelerini sağlamak amacıyla üniversiteler ile binlerce adayın bilgilerinin yer aldığı YÖK Atlas Sistemi, geçen yılın ÖSYS verileri de eklenerek güncellendi.

"YÖK Atlas" güncellendi

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), üniversite sınavlarına girecek adayların doğru tercih yapabilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas Sistemi), geçen yılın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) verileri de eklenerek güncellendi.

YÖK Atlas Sistemi, YGS ve LYS'ye hazırlık aşamasından başlayarak, adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla geliştirildi.

2016 ÖSYS sürecinde 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas Sistemi'ne, 2017 YGS sonrasında YÖK tarafından yeni veriler de eklendi. Sistemden faydalanan kişi sayısının bu sene 3,5 milyonu aşması bekleniyor.

KULLANICILAR, ORTALAMA 10 ÜNİVERSİTE PROGRAMINI İNCELEDİ

İnternet ölçüm istatistikleri, YÖK Atlas'ın 2016 ÖSYS sürecinde etkili kullanıldığını ortaya koydu.

Bu verilere göre, YÖK Atlas Sistemi, YGS-LYS'ye başvuran aday sayısından daha fazla tekil ziyaretçi tarafından kullanıldı. 10 Mart-31 Ağustos 2016'da 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas'a her ziyaret ortalama 8 dakika 36 saniye sürdü. Ziyaret başına kullanıcılar, ortalamada 10 farklı üniversite programını inceledi. Ziyaretçilerin yüzde 60'ı birden çok defa siteye girerek sistemden faydalandı.

Kullanıcıların yüzde 25'i İstanbul, yüzde 16'sı Ankara, yüzde 7,9'u İzmir, yüzde 4,6'sı Adana, yüzde 3,9'u Bursa, yüzde 3,8'i Antalya, yüzde 2,6'sı Diyarbakır'dan sisteme ulaştı. Sistemi kullananların yüzde 45'i bilgisayarlarından YÖK Atlas'a girerken, yüzde 55'i cep telefonu ya da tabletlerini kullandı.

2015 VE 2016 VERİLERİ BİR ARADA 

Geçen yıl kullanıma açıldığında sadece 2015 ÖSYS verilerini içeren sistem, 2016 ÖSYS verileri de eklenerek güncellendi. Bu sayede üniversite tercihinde bulunacak adaylar, yükseköğretim programlarının 2015 ve 2016 verilerini aynı anda inceleme ve kıyaslama fırsatı bulacak.

Yüzde 100 mobil uyumlu bir şekilde hazırlanan YÖK Program Atlası'na kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından, tablet ya da cep telefonlarından ücretsiz şekilde bağlanabiliyor. Sistemde YÖKSİS verileri ile ÖSYM'nin ÖSYS verileri kolay erişilebilir ve anlaşılır bir formatla sunuluyor.

BEŞ MODÜLDEN VERİLER SORGULANABİLİYOR

YÖK Program Atlası, "YÖK Lisans Atlası", "YÖK Önlisans Atlası", "YGS-LYS Net Sihirbazı", "Başarı Sırası Sihirbazı" ve "Mezun Başarı Atlası" olmak üzere 5 modülden oluşuyor.

YÖK Lisans ve Önlisans Atlası modülünde, 2015 ve 2016 ÖSYS'de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan devlet, vakıf, KKTC ve yurt dışı üniversitelerindeki programlar, kullanıcıların bilgisine sunuldu. Bu modül ile 18'i yurt dışında olmak üzere toplam 200 üniversite programı, bin 578 fakülte ve yüksekokul, 10 bin 657 lisans, 10 bin 949 ön lisans programı incelenebiliyor.

1 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ VERİSİ DERLENDİ

YÖK Atlas'ta toplam 21 bin 606 lisans ve önlisans programın her biri için toplam 961 bin 857 yerleşen üniversite öğrencisi verisi derlendi. Modülde, üniversite kontenjanları, kayıt yaptıranlar ve ek yerleşen sayılarına, yerleşenlerin cinsiyet dağılımına, geldikleri coğrafi bölgelere, illere, yerleşenlerin öğrenim durumuna, liseden mezuniyet yıllarına, lise alanlarına, lise gruplarına, mezun oldukları liselere, okul birincilerine, taban puan ve başarı sırası istatistiklerine, yerleşen son kişinin profiline, yerleşenlerin YGS/LYS netlerine, yerleşenlerin YGS puanları ve başarı sıralarına, ülke genelinde tercih edilme istatistiklerine, yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, yerleşenlerin tercih eğilimlerine ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor.

Modül ile ayrıca öğretim üyesi ve uyruk dağılımlarına, kayıtlı öğrenci sayılarına, kayıtlı yabancı öğrenci sayılarına, mezun öğrenci sayısına, değişim programları ile gelen ve giden öğrenci sayısına, yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısına da ulaşılabiliyor.

YGS-LYS NET SİHİRBAZI

"Net Sihirbazı" ile üniversite adayları, en çok merak ettikleri hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği sorusuna yanıt alabiliyorlar.

2015 ve 2016 ÖSYS'de öğrenci alan lisans ve önlisans programlarına yerleşenlerin YGS ve LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları bu modülde yer alıyor. Her program için yerleşenlerin tek tek testlerdeki netleri hesaplanarak, ortalaması alındı. Böylece tahmin yerine gerçek değerlere yer verildi.

YÖK BAŞARI SIRASI SİHİRBAZI

YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2015 ve 2016 YGS'de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek ve kendi başarı sıralarını kıyaslayabilecek.

Örneğin Ankara Hukuk Fakültesini hedefleyen bir aday, bu yılki sınav sonuçları açıklandığında YGS-5 ve YGS-6 puan türündeki başarı sırasının Ankara Hukuk için yeterli olup olmadığını öğrenmek için YÖK Başarı Sırası Sihirbazı'nı kullanabilecek.

Adayların en güncel ve doğru bilgilerle bilinçli tercih yapabilmelerini sağlamak amacıyla YÖK verileri ile oluşturulan YÖK Atlas Sistemi, geçen yıl YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından tanıtılarak https://yokatlas.yok.gov.tr adresinde hizmete sunulmuştu.

Sayfa Yükleniyor...