Yükseköğretimin zirvesi bu kongrede buluşacak

İstanbul'da 27-29 Mayıs arasında yapılacak kongreye Cumhurbaşkanı Gül, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, YÖK Başkanı Özcan ve ÖSYM Başkanı Ali Demir'in yanı sıra üniversitelerden ve çeşitli kurumlardan yüzlerce bilimadamı katılacak. YÖK Üyesi Prof. Dr. Günay, ''Yükseköğretimin tartışılacağı bir 'yükseköğretim meydanı'  oluşturmak istiyoruz. Yükseköğretimde ileride yapılacak düzenlemeler için bir zemin oluşturacağız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde, YÖK tarafından İstanbul'da 27-29 Mayıs arasında ''Uluslararası Yükseköğretim Kongresi: Yeni Yönelişler ve Sorunlar'' konulu kongre düzenlenecek.   
     
Cumhurbaşkanı Gül, Milli Bakanı Nimet Çubuku, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Dünya Bankası Eğitim Direktörü Prof. Dr. Jamil Salmi'nin katılacağı kongreye Türk ve yabancı bilimadamlarından oluşan yaklaşık 800 kişinin katılımı bekleniyor.        

YÖK'ün ev sahipliğinde İstanbul'da Swissotel'de yapılacak kongreyle, ''Türkiye ve dünyada yükseköğretim ile ilgili yöneliş ve öngörülerin tartışılacağı bilimsel bir forum oluşturulması'' hedefleniyor. Yükseköğretim ile ilgili temel sorunların tartışılması ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı kongre sonucunda, ''Türk yükseköğretimi ile ilgili uygulanabilir, inovatif ve stratejik yaklaşımların ortaya konulması'' planlanıyor.        

Kongrede konu başlıkları ''Yükseköğretim Felsefesi: Tarihsel Süreç İçerisinde Yükseköğretimin Geçirdiği Evreler, Günümüzde Yükseköğretim, Gelecek Yükseköğretim Paradigması; Küreselleşme ve Uluslararasılaşma: Mega Üniversite, Cazibe Odaklılık, Mobilite, Değişim Programları, Bologna Süreci; Girişimci Eğitim, İnovasyon ve Ar-Ge Stratejileri: İnovasyon, Ar-Ge Stratejileri, Girişimcilik, Yükseköğretim Araştırmaları, Yükseköğretimde Bilgi Yönetimi; Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemi: Kalite Güvence Uygulamaları, Akreditasyon, Mesleki ve Yapısal Yeterlilikler, Yetkinlikler, Üniversitelerin Sıralanması; Yükseköğretim Finansmanı: Finansman Modelleri, Maliyet Hesapları, Özel Üniversite Uygulamaları; Üniversite, Toplum, Endüstri ve İş Dünyası İlişkileri: Üniversite-Sanayi İşbirliği Modelleri, Toplum Üzerindeki Etkiler, Teknokentler, Yaşam Boyu Öğrenim, Teknoloji Transfer Ofisleri, Sosyal Sorumluluk Projeleri; Üniversitelerin Yapılandırılması: Uzaktan Öğrenim, Yaşam Boyu Öğrenim, Anabilim Dalları ve İçerikleri, Modüler Eğitim, İnovatif Üniversite, Bilim Adamı Yetiştirme, Atama Yükseltme Kriterleri; OrtaÖğretimden Yükseköğretime Geçiş: Seçme ve Yerleştirme, Orta Öğretimin Yükseköğretime Etkileri; Vakıf ve Özel Üniversiteler: Temel Sorunlar ve Yönelişler; Yükseköğretim ve Öğrenci: Öğrenci Konseyleri, Temel Beklentiler, Öğrenci Merkezli Eğitim, Sosyal Konseyler, Öğrenci Kulüpleri, Öğrenci Temsil Yetenekleri, Kampüs Yaşamı'' olarak belirlendi.        

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Kongre'de ''OrtaÖğretimden Yükseköğretime Geçiş: Seçme ve Yerleştirme, Orta Öğretimin Yükseköğretime Etkileri'' konu başlıklı panelde konuşma yapacak.
        
''ÖLÜM VADİSİ''       
Kongrenin organizasyonunu yapan YÖK üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun, YÖK Başkanı Özcan'ın ve Dünya Bankası Eğitim Direktörü Salmi'nin kongrenin açılışında birer konuşma yapacağını söyledi.        

''Yükseköğretimde yeni bir düzenleme yapacaksak, bunun bir zemini olması lazım. Üniversitelerin sorunları neler, bunlar konusundaki çözüm önerileri, gelecek hakkındaki düşünceler kollektif bir akılla ortaya çıksın istiyoruz'' diyen Günay, kongreye yükseköğretim dünyasından 800'e yakın bilimadamı ve akademisyenin katılacağını, bunların arasında uluslararası önemli isimlerin yer aldığını belirtti.        

Günay, şunları kaydetti:        

''Yükseköğretimin tartışılacağı bir yükseköğretim meydanı oluşturmak istiyoruz. Yükseköğretimde ileride yapılacak düzenlemeler için bir zemin oluşturacağız. Kongrede 275 bildiri yayımlanacak ve 10 başlık altında tartışmalar yapılacak. Tabii başlıklar bu konularla sınırlı değil, yükseköğretim ile ilgili bütün konuları burada konuşacağız.        

Biz bu kongrenin yükseköğretim sistemimizde bir milat olmasını bekliyoruz. Türk üniversitelerinin kendi birikimlerinden bir sistem dizayn etmelerini bekliyoruz. Çünkü bu konularda paylaşılması gereken bilgi açığı var. Türkiye'deki üniversitelerde teorik çalışmaların pratiğe dönüşmesinde bir 'ölüm vadisi' var. Birçok çalışma üretime dönüşmeden bu ölüm vadisinde telef oluyor. Bütün bu sorunları nasıl aşabiliriz, sistemdeki problemler nedir, gelecekte nasıl bir yükseköğretim sistemi öngörmeliyiz, bunun üzerinde bir tartışma meydanı olsun istiyoruz. Yükseköğretimin tartışılacağı bir 'yükseköğretim meydanı' oluşturmak istiyoruz. Yükseköğretimde ileride yapılacak düzenlemeler için bir zemin oluşturacağız. Bunu bir başlangıç yapmak ve Türk yükseköğretiminin bütün boyutlarıyla uluslararası çapta tartışılmasını sağlamak istiyoruz.''        

Günay, kongre aracılığıyla Türkiye'nin tarihi ve turistik mekanlarının tanıtımını yapma amacını da taşıdıklarını ifade ederek, organizasyonu bu çerçevede yaptıklarını dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...