1.4 milyar liralık kredi yeniden yapılandırıldı

BDDK Başkanı Bilgin, karşılıklar yönetmenliğinde yaptıkları değişiklik kapsamında, 1 Ekim 2008- 31 Ocak 2009 döneminde 1.4 milyar liralık kredinin yeniden yapılandırıldığını belirtti.

1.4 milyar liralık kredi yeniden yapılandırıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Reuters'a yaptığı açıklamada, karşılıklar yönetmeliğindeki değişikliğin geçen yıl 1 Ekim'de uygulamaya girdiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Bu yönetmelik değişikliği alınmış en önemli kararlardan biridir. Bu yönetmeliğin değerini reel sektör firmaları ve bankacılıkta çalışanların çok daha iyi bildiklerini düşünüyorum. 1 Ekim - 31 Aralık 2008 arasında bankaların bu yönetmelik hükümleri gereği yeniden yapılandırdıkları kredi tutarı 601.87 milyon lira, müşteri adedi 15,436, kredi adedi 19,945 olarak belirlendi. 1-31 Ocak 2009 döneminde ise yeniden yapılandırılan kredi tutarı 801.75 milyon lira, müşteri adedi 15,834, kredi adedi de 20,972 oldu. Bu rakamlar dönemler açısından hem kredilerin gidişatını hem de sektörün durumunu gösteriyor."

Karşılıklar yönetmeliğinde değişiklik yaparken, reel sektöre ve bankacılık sektörüne önemli katkısı olacağını öngördüklerini, rakamların da bu katkıyı gösterdiğini vurgulayan Bilgin, "Önemli olan yaşayabilecek, istihdam yaratabilecek, krizin etkilerinin azalmasında sonra yoluna devam edebilecek firmaları ayırt edip, onları ekonominin içinde canlı tutabilmektir. Bu konuda bankalar ve reel sektör yoğun bir gayret içinde. Önemli olan bu dönemi bu atlatabilmek. BDDK'nın zamanında aldığı bu kararın ne kadar önemli olduğunu, bankalar ve reel sektör için kriz dönemde önemli bir işlev gördüğünü rakamlar teyit etmektedir" dedi.

Bilgin, Şubat, Mart ve Nisan ayında yeniden yapılandırma kapsamında firma sayısı ve kredi tutarında artış öngördüklerini bildirdi.

Her ülkenin kendi koşullarını dikkate alarak kendi çözüm önerilerini bulabildiğini vurgulayan Bilgin, "Türkiye'nin de kuruluşları, kendi piyasasının özelliklerini dikkate alarak, kendine has çözümleri bulabilecek güçtedir" diye konuştu.

Kriz ortamında aldıkları kredileri geri ödemede zorlanan şirketler için kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayan "Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Değişikliği", 1 Ekim 2008'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girmişti.

Değişikliğe göre, 1 Mart 2010'a kadar olacak uygulama kapsamında, yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, toplam alacak tutarının yüzde 10'nun geri ödenmiş olması koşuluyla birinci grup krediler ve diğer alacaklar olarak adlandırılan standart nitelikli krediler ve diğer alacaklar içinde yeniden sınıflandırılabiliniyor.

Sayfa Yükleniyor...