10 günde ne değişti?

Merkez Bankası Başkanı Başçı, 10 gün önce 'dolarla yarışamayız' derken bugün 'doları yeneriz' diye konuştu. İki söylem arasındaki farkı ekonomistler ntvmsnbc'ye değerlendirdi.

10 günde ne değişti?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın hızlı yükselen dolara karşı son 10 günde yaptığı farklı açıklamalar kafaları karıştırdı.

Başçı, 28 Aralık'ta İstanbul'da yaptığı açıklamada ''Dolar güvenli liman olduğu için yükseliyor. TL Euro'ya karşı sağlam durabilir, dolar ile yarışamaz'' demişti.

Başçı bugün Bursa'da ise tam tersi bir söylemde bulundu. 'Doları yeneriz, TL'ye yatırım yapın' diyen Başçı'nın 10 gün arayla farklı sözler sarf etmesi dikkat çekti.

Ekonomistler, iki yorumdaki farkı ntvmsnbc'ye değerlendirdi.

MERKEZ 'OYUNA İZİN VERMEM' DEDİ
Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: Son dönemde Merkez Bankası kafa karıştıran bir strateji izliyor. Piyasada kurlarla oynamak isteyen birilerine mesaj olarak verdi. 'Piyasada bu tarz oyunlara izin vermeyeceğiz' diyerek silah göstermiş oluyor. Son dönemki adımlar hep bu anlamda algılandı. Son bir haftalık süreçte Merkez Bankası müdahalelerinin meyvesini görmeye başladı. 1,90'ların üzerine çıktığında herkes 2 TL olacak gibi düşünmeye başladı. Hareket hızlı olunca Merkez Bankası sahneye çıktı. Önümüzdeki süreçte de hızlı değer kazanma olursa, Merkez Bankası müdahale etmeye çalışacak. Spekülasyona spekülasyonla cevap verdi.

AVRUPA VE ABD'YE GÜVENİYOR
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç: Euro üzerinde aşağı yönlü ciddi bir baskı var. Bu da Euro'dan kaçışı, dolara girişi yönlendiriyor. Bu olduğu zaman pariteyi 1,20'lere doğru çeken süreci beklemek lazım. Aşırı güçlenen dolar ABD ekonomisine sıkıntı yaratır. Bu defa Fed kalkıp dolar değer kazanmasın diye hamle yapacak, para basacak. Başçı, Fed'in üçüncü kez para basacağını düşünüyor. Böylece global likidite artacak, dolar TL karşısında da değer kaybedecek diye düşünüyor. Doğru düşünüyor. Dolar endeksinde 81,80'in üzerine çıkılmaması gerekiyor. Merkez Bankası, Avrupa'nın para bastığını ve buna devam edeceğini düşünüyor. Merkez Bankası iç piyasada 'spekülatif amaçlı dolar talep ediyorsanız elinizde kalır' diyor. O mesajı veriyor. Talep doğal bir talep değil. Yabancı çıkışı görmüyoruz. Demek ki alıp içeride biriktiriyorlar. Yaptığı hareket son derece doğru. Direkt enflasyonu yönetmeye yöneliktir. Oyunu bozmak istiyor.

İÇERİDEKİ TALEBİN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYOR
JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci: Son açıklama Başçı'nın kişisel görüşü. Piyasada oluşabilecek kaygıların önüne geçmeye çalışıyor. Son birkaç gündeki önlemlerin olumlu sonuçlarını görüyor. Dış dengelerde de düzelme görüyor. Yurtrdışı ile ilgili olumlu beklenti varsa TL'nin değer kazanmasını beklemek doğal. İnsanlar da güveni artırmaya çalışıyor. Türk yatırımcılardan, kurumsal ve bireysel yatırımcılardan gelen döviz talebi vardı. O talebin önüne geçmek için söylenmeş sözler.

'DOLAR 1,75'LERE İNER'
Başçı'nın 'TL'ye yatırım yapan kazanır' sözleri doların seyrine ilişkin soruları beraberinde getirdi. Günlerdir yapılan müdahalelere rağmen ancak 1,87-1,88'lere düşen doların daha da düşmesi bekleniyor.

Halil Reçber, doların üç-dört hafta içinde 1,75'lere ineceğini söylerken, Nurhan Toğuç da 1,75'lerin görülebileceğini ifade etti. Toğuç'a göre, 1,92 dolarda görülen maksimum değerdi.

Sayfa Yükleniyor...