100 bin KOBİ'ye 2.5 milyarlık destek

Hükümet yeni destek paketi kapsamında 100 bin işletmeye 2.5 milyar lira kredi imkanı sağlayacak.

100 bin KOBİ'ye 2.5 milyarlık destek

Hükümet KOBİ'ler için yeni bir destek paketi açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, esnaf ve sanatkarlar ile tüm KOBİ'lere yönelik 3 ayaklı yeni bir kredi destek programını hayata geçirdiklerini söyledi.

Ergün, esnaf ve KOBİ'lere yönelik yeni kredi destek paketini açıkladığı basın toplantısında, bu desteklerin KOSGEB'in Orta Vadeli Programda yer alan bütçesiyle uyumlu bir çerçevede belirlendiğini belirterek, ''2009 yılı bütçesine ek bir yük getirmeyecektir. Bu nedenle söz konusu destekler, sadece 2009 yılı sonuna kadar geçerli olacak'' dedi.

Bakan Ergün, destek programlarından ilkiyle 100 bin işletmeye 2.5 milyarlık kredi sağlanmasını öngördüklerini kaydetti. Nihat Ergün, bu programlarla Türkiye'deki tüm KOBİ'lere işletme sermayesi olarak uygun koşullarda yeni bir finansal destek sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Kredi faizinin yüzde 75'i KOSGEB tarafından sağlanacak. Kredinin ilk üç ayı ödemesiz ve toplam 12 ay vadeli olacak. Üst limit 25 bin lira olarak belirlendi.

GAP BÖLGESİNE DESTEK
İkinci destek programının GAP bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik olacağını kaydeden Ergün, ''GAP Eylem Planında yer alan bir faaliyet olarak GAP kapsamındaki illere yönelik makine teçhizat, kredi faiz desteği başlatıyoruz'' dedi.

Bu kapsamda verilecek kredinin üst limiti 300 bin lira olacak. Kredinin ilk 6 ay ödemesiz, kalanı 30 ay eşit taksitlerle ödemeli, toplam 36 ay olacak. Faizin yine yüzde 75'i KOSGEB tarafından karşılanacak.

SELZEDEYE FAİZSİZ KREDİ
Ergün, üçüncü kredi faiz desteğinin ise acil destek kredisi programı olduğunu belirterek, 2009 yılı içinde Türkiye'de yaşanan ve çok sayıda vatandaşın gerek can gerek mal kaybına neden olan sel felaketinden büyük zarar görmüş olan işletmeleri desteklemek amacıyla acil destek kredisi programını hayata geçirdiklerini ifade etti.

Acil destek kredisi kapsamında kredinin 6 ayı ödemesiz kalanı eşit taksitlerde 24 ay olarak belirlendi. Kredinin faizi KOSGEB tarafından karşılanacak ve üst limit 100 bin TL olacak.

Bakan Ergün, teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu'nun bu süreçte devrede olacağını belirterek, Kredi Garanti Fonu'nun şartlarının bu programlardan yararlanacak KOBİ'lere yüzde 50 indirimli olarak uygulanacağını belirtti. Ergün, Acil Durum Kredisi'nde ise Kredi Garanti Fonu'nun KOBİ'lere daha uygun şartlarda teminat sağlayacağını söyledi.

Ergün, 2003'ten bu yana değişik destek programları kapsamında 48 bin 445 işletmeye 5.2 milyar liralık bir kredi hacmi sağlandığını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...